2023年12月24日日曜日

Veel wind, lager verbruik: elektriciteitsprijzen duiken even onder nul - VRT.be

De stroomprijzen in ons land zijn sinds vannacht en nog tot 15 uur vanmiddag negatief. Dat betekent dat de producenten van elektriciteit bereid zijn om te betalen voor de levering van stroom in plaats van er geld voor te krijgen. Dat heeft alles te maken met een overaanbod aan elektriciteit op dit moment.

Producenten die sinds vannacht en tot 15 uur vanmiddag stroom op het net zetten, moeten daar zelf voor betalen. De stroomprijzen zijn negatief door een overaanbod aan elektriciteit, zegt energie-expert Joannes Laveyne van UGent. "Er is door de naweeën van storm Pia nog heel veel wind. Tegelijk is er door het kerstweekend heel wat minder elektriciteitsverbruik. Maar er zijn producenten die toch van hun elektriciteit af willen en daarom verbruikers betalen."

Is dat iets dat jij en ik zullen voelen? "Klanten kunnen daar enkel rechtstreeks iets van merken als ze een zogenoemd dynamisch energiecontract hebben, waarbij de elektriciteitsprijs van uur tot uur verandert en gekoppeld is aan de groothandelsprijs. Zij zouden dan betaald worden voor hun verbruik. Maar 'normale' klanten, die een traditioneel energiecontract hebben, zullen daar nauwelijks iets van merken."

Vaker in de zomer

Een negatieve elektriciteitsprijs komt vaker voor dan vroeger. Dat is het gevolg van de toename aan hernieuwbare energie: als er veel wind en/of zon is, ligt de stroomproductie plots erg hoog. Toch is dat in de winter eigenlijk geen goed teken, stelt Laveyne.

'Normale' klanten, die een traditioneel energiecontract hebben, zullen daar nauwelijks iets van merken

Energie-expert Joannes Laveyne (UGent)

"Je ziet dat oudere windturbines nog groenestroomcertificaten krijgen, een steun per geproduceerde megawattuur aan elektriciteit. Die maken daarmee nog altijd winst, ondanks een negatieve elektriciteitsprijs. Aan de andere kant kunnen sommige kerncentrales ook moeilijk hun productie verminderen. Dat kost vaak meer dan gebruikers betalen. Daardoor gaat er natuurlijk wel wat maatschappelijke welvaart verloren."

Die groenestroomcertificaten voor windturbines zijn aan het uitdoven, dus dat probleem lost zichzelf uiteindelijk op. "Door de enorme toename aan residentiële zonnepanelen zullen negatieve elektriciteitsprijzen in de toekomst enkel in de zomer voorkomen. Wellicht komt er dus een moment dat consumenten ook zullen moeten betalen om hun energie op het net te zetten."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMi8yNC92ZWVsLXdpbmQtbGFnZXItdmVyYnJ1aWstZWxla3RyaWNpdGVpdHNwcmlqemVuLWR1aWtlbi1ldmVuLW9uZC_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿