2023年12月15日金曜日

DPG Media, mediagroep boven VTM, wil televisiegroep RTL Nederland voor 1,1 miljard euro overnemen - VRT.be

De mediagroep DPG Media, waar onder andere HLN en VTM toe behoren, heeft een akkoord voor een overname van de grootste Nederlandse commerciële televisiegroep RTL Nederland voor 1,1 miljard euro. Dat laat DPG Media weten in een persbericht. De overname hangt nog af van de goedkeuring van de Nederlandse concurrentiewaakhond ACM en de ondernemingsraden van de bedrijven. 

Een monsterdeal in de commerciële tv-sector. Dat is het minste wat je kan zeggen over de overname die DPG Media in Nederland plant. DPG is de grootste commerciële televisieomroep in België, RTL is dat in Nederland.

In 2022 had RTL Nederland bij onze Noorderburen nog een marktaandeel van 24,4 procent op vlak van televisiekijkers. Daarmee moest het enkel de openbare omroep NPO laten voorgaan. DPG Media zal haar televisieportefeuille dus fors uitbreiden. De deal moet rond zijn tegen halfweg 2024. 

De naam RTL blijft behouden, tenminste tot december 2034, heeft DPG Media afgesproken met het moederbedrijf RTL Group. De bedoeling is om RTL Nederland en RTL Nieuws als nieuwe afdeling toe te voegen aan DPG Media. Dat zou dan gebeuren onder de leiding van Sven Sauvé, de huidige CEO van RTL Nederland. Er zouden geen banen verdwijnen. 

Welke media vallen onder DPG Media en RTL Nederland? 

DPG Media: VTM, Het Laatste Nieuws, Dag Allemaal, De Morgen, QMusic, Humo, AD, NU.nl, Volkskrant,...

RTL Nederland: RTL 4, RTL 5, RTL 7, RTL 8 en RTL Z, Buienradar, streamingsdienst Videoland,...

DPG Media was al actief in Nederland, met kranten als de Volkskrant en Algemeen Dagblad (AD). Daarnaast had DPG Media ook al de Belgische Franstalige RTL in handen. Het bedrijf telt vandaag in totaal 6.000 medewerkers en was goed voor een omzet van 1,8 miljard euro in 2022. RTL Nederland voegt daar nu nog 800 medewerkers aan toe. De omzet van RTL Nederland in 2022 bedroeg 636 miljoen euro. 

RTL zendt in Nederland onder andere de programma's "The Masked Singer" en "The Voice" uit. Vorige week raakte nog bekend dat Matthijs van Nieuwkerk, de voormalige presentator van "De Wereld Draait Door", een nieuw zondagavondprogramma zal presenteren op RTL 4. Van Nieuwkerk tekende een contract met RTL voor vier jaar. 

Bekend tv-presentator Matthijs van Nieuwkerk zal een nieuw zondagavondprogramma presenteren op RTL 4.

Concurreren met streamingsdiensten

Via de overname van RTL Nederland krijgt DPG nu ook de streamingdienst Videoland in handen, de grootste streamingdienst van Nederland. Ook op het gebied van reclame-inkomsten kan de samenwerking schaalvoordelen opleveren. Adverteerders kunnen met één campagne een pak meer mensen bereiken.

Volgens de CEO van DPG Media, Erik Roddenhof, en de Executive Chairman Christian Van Thillo, passen beide bedrijven goed bij elkaar. Thomas Rabe, de CEO van RTL Group, het moederbedrijf boven RTL Nederland, benadrukt het belang van grotere tv- en streamingsgroepen om internationaal te kunnen concurreren: "We hebben jarenlang consequent gezegd dat marktconsolidatie in de Europese tv-industrie noodzakelijk is om te kunnen concurreren met de mondiale techgiganten", klinkt het. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiU2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMi8xNS9kcGctbWVkaWEtcnRsLW5lZGVybGFuZC1vdmVybmFtZS10ZWxldmlzaWUv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿