2023年12月19日火曜日

Houthi-rebellen: "We zullen schepen in Rode Zee blijven aanvallen, zolang Israël oorlog niet stopt" - VRT.be

De Houthi-rebellen in Jemen zijn niet van plan te stoppen met hun aanvallen op handelsschepen in de Rode Zee. Dat laten ze zelf weten op X. De Verenigde Staten kondigden gisteren een nieuwe alliantie aan om het scheepvaartverkeer te beveiligen, maar dat maakt dus geen indruk. 

De Houthi-rebellen, die gesteund worden door Iran, nemen vanuit Jemen steeds vaker grote tankers en containerschepen onder vuur die door de Rode Zee varen. Ze hebben het vooral gemunt op alle Israëlische schepen of schepen van bondgenoten van Israël. De rebellen steunen de extremistische groep Hamas in de oorlog met Israël en bestoken de schepen met raketten.

De VS kondigde gisteren een coalitie aan van tien landen om het scheepvaartverkeer op de Rode Zee te beschermen. Het gaat om de VS, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Bahrein, Italië, Noorwegen, de Seychellen en Spanje.

Maar die aankondiging maakt weinig indruk bij de rebellen. "Zelfs als de VS erin slaagt om de hele wereld te mobiliseren, zullen onze militaire operaties niet stoppen, wat voor offers het ons ook kost", zei rebellenleider Mohammed Al-Bukhaiti op X. Hij benadrukt dat de aanvallen enkel zullen stoppen "als Israël stopt met zijn misdaden" en "voedsel, medicijnen en brandstof de bevolking in de Gazastrook bereiken". 

Als gevolg van de vele aanvallen hebben verschillende internationale rederijen de voorbije dagen aangekondigd dat ze niet meer door de zeestraat en langs de Rode Zee zullen varen en een andere, langere, route zullen volgen. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiQWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMi8xOS9ob3V0aGktcmViZWxsZW4tcm9kZS16ZWUv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿