2023年12月27日水曜日

Nationale Bank dreigt op 1 januari zonder gouverneur te vallen door politieke blokkering - De Morgen

NieuwsEconomie

Gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch. Beeld BELGA
Gouverneur van de Nationale Bank Pierre Wunsch.Beeld BELGA

Hoewel de verlenging van het mandaat van Pierre Wunsch als gouverneur bij de Nationale Bank een formaliteit zou moeten zijn, heeft het kernkabinet daar nog geen akkoord over bereikt door een politieke blokkering. Een beslissing is uitgesteld tot na Nieuwjaar, waardoor de Nationale Bank vanaf 1 januari zonder gouverneur dreigt te vallen. Dat schrijven De Tijd en L’Echo.

Op de laatste vergadering van het jaar zijn de ministers van het kernkabinet niet tot een globaal akkoord gekomen. Daardoor zijn verschillende dossiers nog hangende, waaronder de verlenging van het mandaat van Wunsch als gouverneur van de Nationale Bank.

De politieke discussie is uitgesteld tot januari, bevestigt het kabinet van premier Alexander De Croo (Open Vld). L’Echo en De Tijd schrijven op basis van bronnen dat het niet uitgesloten is dat de premier nog zal proberen om voor Nieuwjaar groen licht te krijgen via een digitale ministerraad.

Lees ook

Interview. Gouverneur Pierre Wunsch: ‘De isolatiegraad in België ligt veel te laag. Tegelijk maken we onze normen strenger dan nodig is. Is dat wel slim?’

De Nationale Bank zegt dat een dergelijke situatie zich nooit eerder heeft voor­gedaan. “Daarom zijn we nu de juridische implicaties aan het bekijken voor de Nationale Bank, voor onze rol in het eurosysteem en voor onze internationale verplichtingen”, aldus woordvoerder Geert Sciot in De Tijd. De verwachting is dat vicegouverneur Steven Vanackere enkele dagen de honneurs zal waarnemen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMihgFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9zbmVsbmlldXdzL25hdGlvbmFsZS1iYW5rLWRyZWlndC1vcC0xLWphbnVhcmktem9uZGVyLWdvdXZlcm5ldXItdGUtdmFsbGVuLWRvb3ItcG9saXRpZWtlLWJsb2trZXJpbmd-YjYzYjQ5MTI4L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿