2023年12月18日月曜日

Volgende regering staat voor miljardenbesparingen, waarschuwt Nationale Bank - VRT.be

De volgende federale regering zal dik 10 miljard euro moeten besparen alleen al om het begrotingstekort te stabiliseren. Daarvoor waarschuwt de Nationale Bank. Toch is er ook goed nieuws: de Belgische economie groeide het afgelopen jaar sterker dan het gemiddelde in Europa. 

De Nationale Bank gaat uit van een begrotingstekort dat structureel hoog blijft: -4,3 procent van het bruto binnenlands product in 2023, -4,4 procent in 2024 en -4,8 en -5,2 procent in 2025 en 2026.

De overheidsschuld zal in de prognoses stijgen naar meer dan 109 procent in 2026. "Onhoudbaar", klinkt het bij de Nationale Bank. De prognoses van de centrale bank zijn wel bij ongewijzigd beleid, dus als de regering niet ingrijpt. "Maar de regering zal ingrijpen", aldus NBB-gouverneur Pierre Wunsch. "Als we niks doen, dan botsen we op een muur", zo waarschuwt hij.

Ingrijpen dus, met andere woorden: besparingen. En die zullen zwaar wegen, klinkt het. "Alleen al om het tekort te stabiliseren, moet de komende vijf jaar 10 miljard euro worden bespaard, of 2 miljard euro per jaar".

De Nationale Bank merkt nog op dat België een van de weinige landen in de eurozone is die het begrotingstekort niet ziet verkleinen. "We vormen samen met Slovakije, Frankrijk en Italië een groep landen die de overheidsfinanciën niet onder controle krijgt", aldus Wunsch.

Economische groei

Het begrotingstekort is dus hét pijnpunt. Maar er is ook goed nieuws: de Belgische economie is het afgelopen jaar met 1,5 procent gegroeid. Ons land doet het zo beter dan het Europese gemiddelde.

Dat komt voor een stuk door de automatische indexering van de lonen. Een systeem dat uniek is in Europa en waardoor de koopkracht van de Belgen op peil kan blijven. Ook bedrijven ondersteunen de groei. Zij zijn volop aan het investeren, vaak in digitalisering omdat ze moeilijk personeel vinden. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiQGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMi8xOC9uYXRpb25hbGUtYmFuay1lY29ub21pZS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿