2023年12月16日土曜日

Containergiganten Maersk en Hapag-Lloyd houden al hun schepen richting Rode Zee tegen na aanvallen - VRT.be

Rederijen Maersk en Hapag-Lloyd zetten al het containervervoer door de Rode Zee tot nader order stop. De reden zijn de vele aanvallen en kapingen van Houthi-rebellen uit Jemen op internationale containerschepen. De Houthi's doen dat naar eigen zeggen om de Palestijnen te steunen. De groeiende onveiligheid weegt steeds meer op de internationale scheepvaart.

De maat is vol voor het Deense Maersk en het Duitse Hapag-Lloyd. Na twee aanvallen op twee containerschepen in evenveel dagen, zetten de grote containerrederijen alle transport door de Rode Zee tot nader order stil. Alle schepen die door de Bab al-Mandab-zeestraat moeten, moeten hun reis ook meteen stilleggen.

Die zee-engte ligt tussen Eritrea en Djibouti aan de ene kant, en Jemen aan de andere kant, en vormt de toegang naar de Rode Zee vanuit de Golf van Aden. Het is een van de belangrijkste routes voor goederen die via de zee getransporteerd worden, vooral ruwe olie en brandstof uit de Golfregio.

Geregeld aanvallen

In Jemen zijn de Houthi-rebellen actief. Zij worden gesteund door Iran, de aartsvijand van Israël. De groep heeft ook zelf steun voor Hamas uitgesproken, de extremistische beweging die in Gaza de plak zwaait.

De voorbije weken voeren de Houthi's geregeld drone-aanvallen uit op Israël, en vallen ze schepen aan. Het eerste incident vond plaats op 19 november, toen een Brits schip met een Japanse bemanning gekaapt werd. Volgens de Houthi's was het een Israëlisch schip, iets wat Israël ontkent.

Begin december waarschuwden de Houthi's dat ze alle schepen die onderweg zijn naar Israëlische havens zullen tegenhouden, "totdat de Palestijnen de nodige humanitaire hulp krijgen". De nationaliteit van het schip speelt daarbij geen rol.

Grote omweg

Gisteren werd een containerschip van Maersk aangevallen, maar volgens het bedrijf was dat onderweg naar Saudi-Arabië. De bemanning en het schip bleven wel ongedeerd.

Ook vandaag beweerden de Houthi-rebellen dat ze een schip van Maersk dat onderweg was naar Israël, geraakt hadden met een drone, maar Maersk zegt dat dat niet klopt.

Toch heeft het bedrijf nu om veiligheidsredenen beslist om het transport in de regio stop te zetten. Schepen zullen een grote omweg moeten maken, rond Afrika. En na Maersk heeft ook het Duitse Hapag-Lloyd beslist dat het al zeker tot maandag de doortocht van al haar schepen door de Rode Zee pauzeert. 

BELUISTER - Ilja Van Hespen, korvetkapitein bij de Belgische marine, schetste begin deze week de gevolgen voor de scheepvaart, in "De ochtend" op Radio 1:

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMi8xNS9tYWVyc2stc3RvcHQtdHJhbnNwb3J0LXZpYS1yb2RlLXplZS1uYS12ZWxlLWFhbnZhbGxlbi1ob3V0aGktcmViL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿