2023年12月23日土曜日

Deliveroo-koeriers zijn werknemers, oordeelt rechter - De Standaard

Maaltijdkoeriers

© Bart Dewaele

Het arbeidshof van Brussel oordeelt dat zelfstandige maaltijdkoeriers van Deliveroo werknemers zijn. Het doet enkel een uitspraak over deze groep, maar koeriers van andere platformen kunnen dit arrest als breekijzer gebruiken om ook naar de rechter stappen.

Nathalie Carpentier

Deliveroo moet de 28 zelfstandige maaltijdkoeriers die een rechtszaak tegen het platform aanspanden, herkwalificeren als werknemers en hen de loon- en arbeidsvoorwaarden toekennen die gelden binnen de sector transport en logistiek. Met dat arrest draait het arbeidshof van Brussel een eerdere uitspraak in eerste aanleg van de arbeidsrechtbank terug. Die oordeelde dat er onvoldoende redenen waren om de zelfstandige koeriers te beschouwen als werknemers.

De zaak kadert in een lange oorlog over het statuut van de maaltijdbezorgers en werd vier jaar geleden aangespannen door het arbeidsauditoraat. Dat vond dat de koeriers als schijnzelfstandigen werden ingezet en eigenlijk werknemers zijn. Een dertigtal ex-bezorgers, de vakbonden en de RVA sloten zich aan bij de zaak. Het arbeidshof geeft hen nu gelijk. Het ziet wel een hiërarchische machtsrelatie, essentieel om van een arbeidersovereenkomst te spreken, zodra de koeriers voor het platform aan de slag gaan.

De vakbond BTB-ABVV reageert erg opgetogen. “De koeriers zijn niet alleen werknemers, ze hebben ook recht op dezelfde sociale voordelen als transportarbeiders”, reageert Tom Peeters, adjunct federaal secretaris. “Een hoger uurloon, een eindejaarspremie, een hospitalisatieverzekering, een pensioenverzekering.”

Zakenmodel in gevaar

De vakbond ziet een precedent en verwacht gevolgen voor de hele sector. “Bedrijven kunnen het fiscaal gunstige peer-to-peerstatuut of schijnzelfstandigheid niet meer misbruiken voor sociale dumping en uitbuiting. Dit trekt het speelveld gelijk voor andere bedrijven die de Belgische wetgeving wél volgen en werken met correcte arbeidscontracten.”

Peeters verwacht dat dit ook gevolgen zal hebben voor Ubereats, dat met een vergelijkbaar model werkt, maar ook voor Takeaway.com. Dat heeft werknemers in loondienst, maar onder een ongunstiger paritair comité dan dat van de transportsector.

“Dit arrest oordeelt enkel over deze concrete zaak”, verduidelijkt Jan Buelens, raadsman voor BTB-ABVV en enkele koeriers. “Maar andere zelfstandige koeriers kunnen met dit arrest naar de rechter stappen. De vakbonden kunnen dit als breekijzer gebruiken om te eisen dat de sociale bescherming bij andere platformen ook verbetert. De rechtbank oordeelt duidelijk dat Deliveroo controle en gezag uitoefent op de koeriers en dat het dus nu schijnzelfstandigen zijn. Door dit arrest kunnen andere platformen die op een vergelijkbare manier werken dat niet meer zomaar onder de mat vegen.”

Het arrest zet het zakenmodel van Deliveroo alvast op losse schroeven. Als de zelfstandigen werknemers worden, stijgen de loonkosten. Na vergelijkbare vonnissen in Nederland en Spanje vertrok Deliveroo er. Het platform legt zich niet neer bij het arrest en kondigt aan naar het Hof van Cassatie te trekken. “De uitspraak houdt onvoldoende rekening met de specifieke kenmerken van Deliveroo’s werkmodel”, klinkt het

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzEyMjJfOTUxNDI4NzfSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿