2023年12月31日日曜日

Premier zkt. uitweg (uit Vivaldi-vaudeville rond gouverneur Nationale Bank) - De Standaard

Pierre Wunsch.© belga

Premier Alexander De Croo heeft in een brief aan de Nationale Bank gevraagd om gouverneur Pierre Wunsch ‘tijdelijk’ in functie te houden. De brief is een ultieme poging om tijd te kopen in een benoemingscarrousel waarin de Vivaldi-regering zichzelf hopeloos heeft vastgereden.

Als de federale regering niets doet, is de Nationale Bank van België (NBB) straks formeel onthoofd. Daarom heeft ze de NBB nu officieel gevraagd om Pierre Wunsch tijdelijk in functie te houden als gouverneur. Premier De Croo (Open VLD) heeft daarover een brief gestuurd naar de Nationale Bank, schrijft De Tijd zondag en is in regeringskringen bevestigd.

Het mandaat van Wunsch loopt op 1 januari af. De regeringspartners raakten het nog altijd niet eens over een verlenging, waardoor de NBB zonder gouverneur dreigde te vallen. Dat is terra incognita, en zou dus per definitie improvisatie zijn. De Croo gaf eerder al aan dat scenario te allen prijze te willen vermijden.

Politieke postjes

Een nieuw mandaat voor Wunsch had een formaliteit moeten zijn, maar op de laatste vergadering voor het kerstreces raakte de regeringstop het niet eens over een aantal dossiers, onder meer op het vlak van volksgezondheid en mobiliteit. Een andere twistappel is de opvolging van Hans D’Hondt aan het hoofd van de FOD Financiën. Zowel CD&V als PS heeft een gekwalificeerde kandidaat voor ogen, en de Vivaldi-ploeg van De Croo geraakt er niet uit. Omdat de benoeming bij de overheidsdienst gekoppeld wordt aan de (eventuele) verlenging van Wunsch’ mandaat, zit ook dat laatste geblokkeerd.

Het uitblijven van die beslissing zorgt voor een aantal juridische onzekerheden. Zo zit de gouverneur van de Nationale Bank ten persoonlijke titel in de raad van bestuur van de Europese Centrale Bank en kan hij daar dus niet zomaar door iemand anders binnen de NBB vervangen worden.

Lagarde

ECB-topvrouw Christine Lagarde zou nu ingestemd hebben met een overgangsregeling, op voorwaarde dat Wunsch na de vakantie zo snel mogelijk een nieuw mandaat krijgt.

Die overgangsregeling bestaat erin dat de premier en de minister van Financiën een officiële brief sturen naar de NBB met de vraag om Wunsch “ten uitzonderlijke titel” en voor “een korte periode’” in functie te houden om zo de continuïteit te garanderen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyMzEyMzFfOTQ1NzcyMjXSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿