2023年12月30日土曜日

Must read: Dat was 2023, op naar 2024 - IEXProfs

Hoera, een recessie is vermeden! Hoewel, hoera?
Recessie zijn sinds de Tweede Wereldoorlog een zeldzaamheid aan het worden. Dat is niet iets om heel blij over te zijn, betoogt monetair Edin Mujagic in zijn laatste column van het jaar. Niet dat hij al te pessimistisch is over de huidige economische situatie.

25 best gelezen verhalen van 2023
De redactie van IEX Profs bedankt alle huiscolumnisten en gastschrijvers voor hun scherpe, verhelderende en eigenzinnige kijk in 2023 op het beleggingslandschap. Dit zijn de 25 best gelezen verhalen van het jaar, gepresenteerd in chronologische volgorde. Rentes, energietransitie en recessievrees bleken belangrijke thema's.

Fed, ECB en BoE verlagen alle voor de zomer
De Fed is het meest uitgesproken over toekomstige renteverlagingen: 75 basispunten minder in 2024. De ECB en BoE zijn havikachtiger, maar Kristina Hooper van Invesco is er vrij zeker van dat de ECB en de BoE hetzelfde zullen doen: verlagen in de eerste helft van 2024.

Waar zijn de vrouwen in de financiële wereld?
Coline Pavot van de Franse vermogensbheerder LFDE zou graag wat meer vrouwen willen zien in de beleggingsindustrie. Dat komt niet alleen de prestaties ten goede maar helpt ook de duurzaamheidsagenda flink vooruit.

9 ongelooflijke cijfers over 2023
Morningstar vangt het jaar 2023 in een overzicht van 9 cijfers. Van sommige zal het u duizelen, andere zijn te bizar voor woorden, maar allemaal zeggen ze iets bijzonders over het voorbije jaar.

Weinig beleggers hadden reden tot klagen

Chipindustrie: Stapelen maar
Column Martine Hafkamp van Fintessa: "De meest geavanceerde lithografiemachine van ASML kan nu chips met een nauwkeurigheid van 3 nanometer afdrukken, drie miljoenste van een millimeter. Maar deze schaalverkleining kan niet tot in het oneindige worden volgehouden. De Wet van Moore moest al eerder bijgesteld worden. Nu lijkt de wet tegen een grens aan te lopen. Het stapelen van chips lijkt de toekomst te hebben. Advanced Packaging kan het landschap van de halfgeleiderfabricage totaal veranderen." Een Nederlands bedrijf, dat dit jaar al enorm in waarde steeg, profiteert daar enorm van.

Ook in 2023 volgde de AEX redelijk keurig het seizoenspatroon

De zin en onzin van voorspellen
Column van Ben Carlson: "Forecasting is fine. Everyone has to think about the future, whether they like it or not. But it’s important to understand how often life gets in the way of your expectations. Surprises occur more often than anyone could imagine. Something surprising will happen in 2024. Just don’t be surprised that you’re surprised when it does." Heerlijk verhaal

Hebben Amerikaanse aandelen nu eindelijk het beste gehad?

Aziatisch buitenbeetje Japan
Japanse aandelen hebben een geweldig goed 2023 achter de rug met een stijging van de Nikkei van 28%. Tal van factoren zetten Japanse aandelen hoger en experts zal 2024 ook een heel goed jaar worden voor de Japanse beurs, aldus CNBC.

Grafiek van Daalder: Het grote rendementsoverzicht van 2023
Beleggingsstrateeg Lukas Daalder van BlackRock behandelt elke week een grafiek die wat hem betreft wat meer aandacht mag krijgen. Deze week, de laatste van het jaar: De winnaars (veel) en verliezers (weinig) van 2023.

Nexit is geen goed idee
De grootste partij van ons land, de PVV, wil een bindend referendum over een vertrek van Nederland uit de Europese Unie. Een nexit dus. De Nederlandse economie vaart wel onder het lidmaatschap. Vertrekken levert schade op. RTL Z bericht.

Corné spreekt

Vergeet de energietransitie niet
De Franse president Emmanuel Macron in een bijdrage voor Project Syndicate: "We must not allow the ongoing war in Ukraine and the fighting in Gaza to distract us from collective efforts to reduce our greenhouse-gas emissions, achieve carbon neutrality by 2050, save our biodiversity, and fight poverty and inequality. A flurry of summits in recent years has clarified the main priorities in the coming years."
Lees ook: Niets stopt de duurzaamheidsrevolutie, het nieuwste ESG online magazine van IEX Profs. 

Checklist om een aandeel wel/niet te verkopen

Huizenmarkt uit het dal

De redactie van IEX Profs wenst u een gezond, gelukkig en voorspoedig nieuw jaar.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiWGh0dHBzOi8vd3d3LmlleHByb2ZzLm5sL05pZXV3cy83ODc3MTAvTXVzdC1SZWFkL011c3QtcmVhZC1EYXQtd2FzLTIwMjMtb3AtbmFhci0yMDI0LmFzcHjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿