2023年12月31日日曜日

Het jaar eindigt met negatieve stroomprijzen - Het Nieuwsblad

De laatste dag van het jaar kennen we negatieve stroomprijzen. Dat blijkt uit de day-aheadprijzen op elektriciteitsbeurs Epex Spot.

Bron: BELGA

Het gaat om de prijzen om morgen/zondag stroom te leveren. Voor België duiken die prijzen vier uren onder nul, tussen 4 u. en 8 u. ‘s morgens. Producenten betalen dan om stroom te leveren.

Aanleiding is het onevenwicht tussen vraag en aanbod. Er is veel productie van elektriciteit, onder meer door de vele windturbines die draaien door de strakke wind, terwijl er weinig vraag is door de milde temperaturen en de beperktere vraag in de eindejaarsperiode. 

Particulieren merken weinig van die negatieve stroomprijzen. Tenzij je een dynamisch stroomcontract hebt, gekoppeld aan de prijzen op de energiebeurzen. Amper 0,1 procent van de gezinnen in Vlaanderen had in het vierde kwartaal een dynamisch contract voor elektriciteit, zo blijkt uit cijfers van de Vlaamse energieregulator VREG.

Het gebeurt regelmatig dat de stroomprijzen voor enkele uren negatief zijn. Dat was bijvoorbeeld ook bij Kerst het geval.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMxMjMwXzk0NTM1ODc30gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿