2023年12月29日金曜日

Zijn uitvinding zaait nog steeds dood en verderf, maar Gaston Glock zelf stierf een natuurlijke dood - De Morgen

NieuwsGaston Glock

De originele Glock 17, uitvinding van Gaston Glock. De man zelf bleef liever uit de schijnwerpers. Beeld VK
De originele Glock 17, uitvinding van Gaston Glock. De man zelf bleef liever uit de schijnwerpers.Beeld VK

De Glock is een begrip onder politiemannen, militairen én criminelen. De uitvinder en naamgever van een van ’s werelds bekendste handvuurwapens, de woensdag overleden Gaston Glock, schuwde zelf echter de openbaarheid.

Vermoedelijk had de wereld zelfs nooit van Glock gehoord, als hij in 1980 niet een gesprek had opgevangen van twee Oostenrijkse legerofficieren die een contract bespraken voor de aanschaf van een nieuw dienstwapen. De fabriek die Glock twintig jaar eerder had opgezet had nog nooit vuurwapens gemaakt, wel gordijnroedes en messen voor het Oostenrijkse leger.

Glock verzamelde een team van ingenieurs en vuurwapenexperts om zich heen en ontwierp in een jaar tijd een innovatief handvuurwapen, waarmee hij het contract binnensleepte. De Glock 17 – 17 omdat het de zeventiende uitvinding was waarop hij een patent aanvroeg – was een lichtgewicht semiautomatisch wapen dat grotendeels van plastic was gemaakt. Dat maakte het stukken minder zwaar dan zijn soortgenoten. Het design lag lekker in grote en kleine handen, en was geschikt voor zowel rechts- als linkshandigen. Het was bovendien eenvoudig en snel uit elkaar te halen.

Hit

De Glock werd al snel een wereldwijde hit, maar vooral in de Verenigde Staten. Twee derde van de politiekorpsen, inclusief dat van New York, stapte halverwege de jaren tachtig erop over. Maar ook onder criminelen kreeg de Glock al snel een sterrenstatus. Rappers bezongen het wapen in liedjes, zoals Snoop Dogg in de song Protocol en Wu-Tang Clan in Da Glock.

Zo beroemd als zijn pistool is, zo onbekend bleef de uitvinder ervan. Toch zou Glock in zijn leven nog tweemaal het nieuws halen, zeer tegen zijn zin.

De eerste keer was in 1999, toen Glock een aanslag op zijn leven overleefde. Hij werd in een garage in Luxemburg aangevallen door een man met een rubberen hamer. Glock was naar het groothertogdom afgereisd om verhaal te halen bij zijn vermogensbeheerder, die hij – terecht bleek later – verdacht van fraude en verduistering.

De man die hem aanviel, een oud-worstelaar, bleek door die zakenpartner te zijn ingehuurd. Glock was op dat moment al 70, maar topfit omdat hij dagelijks zwom. Hij wist ondanks flinke klappen tegen het hoofd zijn belager van zich af te slaan.

Vechtscheiding

De tweede keer dat Glock de aandacht van de pers trok, was toen hij in 2011 van zijn vrouw Helga scheidde, na een huwelijk van bijna een halve eeuw. Het juridisch gevecht om alimentatie en een aandeel in het bedrijf sleepte zich jaren voort. De inzet was hoog: Forbes schatte het fortuin van Glock en zijn familie in 2021 op 1,1 miljard dollar.

Zijn vuurwapen heeft vermoedelijk het einde gemaakt aan tienduizenden mensenlevens, maar Glock hield zich verre van het debat over de maatschappelijke gevolgen van zijn uitvinding. Die zal hem lang overleven, want het pistool figureert volop in detectiveboeken en speelfilms. Zoals in U.S. Marshalls, waarin een politieman (Tommy Lee Jones) zijn collega (Robert Downey Jr.) toebijt: “Gooi dat mietjeswapen weg en koop een Glock.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMijAFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3Mvemlqbi11aXR2aW5kaW5nLXphYWl0LW5vZy1zdGVlZHMtZG9vZC1lbi12ZXJkZXJmLW1hYXItZ2FzdG9uLWdsb2NrLXplbGYtc3RpZXJmLWVlbi1uYXR1dXJsaWprZS1kb29kfmJlNjFjZmZjL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿