2023年12月27日水曜日

Kritische reacties op nieuwe regels voor sociale woningen: "Meest kwetsbaren zullen uit de boot vallen" - VRT.be

Er komen afkeurende reacties op de strengere regels voor sociaal wonen die Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) aankondigt. Vanaf 2025 zullen sociale huurders die werken voorrang krijgen, en verdwijnen de levenslange huurcontracten. Maar op die manier worden de meest kwetsbare huurders getroffen, zeggen verschillende organisaties.

Een sociale woning in Vlaanderen: er bestaat een hele lijst met voorwaarden waaraan je moet voldoen om er recht op te hebben. Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) heeft die voorwaarden al enkele keren aangescherpt, en ook nu kondigt hij een reeks nieuwe maatregelen aan. 

De meest opvallende daarvan, gaat over het onderscheid tussen werkloze en werkende huurders. Wie werk heeft, krijgt vanaf 2025 voorrang om een sociale woning te huren. Er komt ook een doorstroompremie tot 2.500 euro voor werkende huurders die overstappen naar de private huurmarkt. De Vlaamse regering wil vanaf 2025 ook een einde maken aan levenslange huurcontracten. Wie te veel verdient, dreigt na negen jaar zijn sociale woning te verliezen.

Omgekeerde wereld

Bij het Vlaams Huurdersplatform (VHP) is die aankondiging in het verkeerde keelgat geschoten. "Door extra voorwaarden te koppelen aan een sociale huurwoning vallen de meest kwetsbaren uit de boot", klinkt het daar. Volgens het VHP zullen werkloze sociale huurders op die manier nergens terechtkunnen, en aangewezen zijn op de private huurmarkt, waar ze nog veel minder kans hebben op een degelijke woning. 

"Dit is de omgekeerde wereld", zegt woordvoerder Joy Verstichele van het VHP. Sociale woningen zijn volgens het VHP net nodig om kwetsbare mensen stappen vooruit te laten zetten. Eerst een woning, daarna een job, en niet omgekeerd. "In plaats van extra voorwaarden op te leggen en het leven van sociale huurders moeilijker te maken, moeten er meer sociale woningen bijkomen", zegt Verstichele. "Er zijn de afgelopen jaren amper sociale woningen bijgekomen. Minister Diependaele is de sociale huur volledig aan het uitkleden." 

Hele generaties doen het goed als volwassene, net omdat hun ouders lange tijd in een sociale woning hebben kunnen leven
Heidi Degerickx, Netwerk tegen Armoede

Stigma

Ook het Netwerk tegen Armoede fronst de wenkbrauwen bij de aankondiging van Diependaele. "Wij zijn zeer bedroefd dat de minister opnieuw mensen in armoede stigmatiseert”, zegt coördinator Heidi Degerickx. “Hij beperkt opnieuw de toegang tot de sociale woonmarkt, terwijl er 176.000 gezinnen op de wachtlijst staan. Bouwen, dat is wat er moet gebeuren." 

Dat Diependaele de sociale woning inzet als activeringsmaatregel richting een job, kan voor het Netwerk niet door de beugel. “Mensen in een sociale woning zijn al verplicht om zich in te schrijven bij VDAB. Van daaruit moeten zij begeleid worden naar werk, daarvoor is een goed plan vanuit de VDAB nodig. Een sociale woning biedt de broodnodige stabiliteit die kwetsbare gezinnen nodig hebben om hun leven op de rails te krijgen.”

En wat dan te denken van de levenslange huurcontracten die verdwijnen? Ook daar ziet het Netwerk tegen Armoede problemen. “We kennen nu hele generaties die het goed doen als volwassene, net omdat hun ouders lange tijd in een sociale woning hebben kunnen leven”, zegt Degerickx. “Door die stabiliteit weg te nemen ondermijn je wat we moeten doen, namelijk: aan jonge gezinnen alle kansen geven om die armoedecirkel te doorbreken.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiXmh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMi8yNi9rcml0aXNjaGUtcmVhY3RpZXMtb3Atc3RyZW5nZS1yZWdlbHMtc29jaWFsZS13b25pbmdlbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿