2023年11月1日水曜日

Goudprijs op weg naar recordhoogte: "Blinkt niet alleen mooi aan vinger, maar staat ook mooi in de kelder" - VRT.be

De goudprijs heeft bijna een recordhoogte bereikt. Sinds de oorlog tussen Israël en Hamas drie weken geleden uitbrak, is het edelmetaal ruim 10 procent duurder geworden. In tijden van crisis grijpen beleggers naar goud als vluchthaven, verklaart financieel econoom Tom Simonts van KBC. Ook goudwisselkantoren zien een toename in transacties, zowel in ver- als aankoop.

De goudprijs overschrijdt de grens 2.000 dollar per ounce (per 31,1 gram). “We zitten daarmee op 4 procent van de hoogste prijs ooit genoteerd”, weet Simonts. “Tijdens de coronapandemie bereikten we een record van 2.072 dollar. Ook tijdens de inflatie tikten we twee keer de 2.000 dollar aan.”

Crisissen en conflicten

Rode draad doorheen bovenstaande voorbeelden: crisissen en conflicten. “Elke vorm van paniek speelt in de kaart van goud, dat bewijst de prijsstijging sinds de aanval van Hamas op Israël nog maar eens. Al speelt ook de inflatie een rol, net als steeds meer wereldmunten die wegglijden. “

“Mensen grijpen naar goud om hun koopkracht te beschermen”, gaat Simonts verder. Het edelmetaal behoudt namelijk zijn waarde. “De Centrale Bank in China kocht niet voor niets recordhoeveelheden goud omdat de Chinese munt onder druk stond door de vastgoedcrisis. Goud werkt als een compenserend vat. Het blinkt niet alleen mooi aan een vinger, maar staat ook mooi in de kelder.”

Het is volgens Simonts niet onwaarschijnlijk dat de goudprijs nog verder doorstijgt. “Goud is de speelbal van speculatie, en er zijn momenteel wel wat brandhaarden in de wereld. Het is niet uitgesloten dat het Midden-Oostenconflict escaleert, en wie weet wat gebeurt er nog in Oekraïne, China of misschien wel ergens anders?” Maar zoals altijd op financiële markten: “Zekerheid bestaat daar niet over”.

Steeds jongere investeerders

Dat de goudprijs het goed doet, merken ook goudwisselkantoren. Gaël, regiomanager bij Goudwisselkantoor Brasschaat, zag de inkoop van goud de voorbije weken nationaal met 30 procent toenemen. 

“Wat wordt binnengebracht, is heel divers. Er zitten echte investeerders tussen die munten en goudbaren aanbieden, maar ook mensen die hun juwelen bijhielden en nu genieten van de positieve koers om ze weer te verkopen.” Het goud wordt getest en gewogen en nog diezelfde dag (“of de dag nadien, als de bank er langer over doet”) krijgt de klant de prijs uitbetaald.

Niet alleen wordt er meer goud binnengebracht, er gaat ook meer over de toonbank. “Goud wordt nooit slecht, is onvergankelijk”, verklaart Gaël de aantrekking in het edelmetaal. “Vroeger waren het eerder oma’s en opa’s die in goud investeerden, tegenwoordig worden de kopers steeds jonger.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiOWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMC8zMS9nb3VkcHJpanMtc3Rpamd0L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿