2023年12月3日日曜日

Akkoord met Engie over langer openhouden kerncentrales is rond, meldt minister van Energie Tinne Van der Straeten - VRT.be

De top van de federale regering en Engie hebben een akkoord bereikt over de levensduurverlenging van de kernreactoren Doel 4 en Tihange 3. Dat heeft federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) aangekondigd in "De zevende dag". Ze hoopt het wetgevende proces op Belgisch niveau rond te krijgen vóór de verkiezingen in juni.  

Het langer openhouden van twee kerncentrales komt er om de bevoorradingszekerheid voor energie de komende jaren niet in het gedrag te brengen. Dat was al eerder beslist.

De federale regering en uitbater Engie hebben daarop maandenlang onderhandeld over de precieze voorwaarden. Nu is daar dus een definitief akkoord over binnen de top van de regering, over alle technische details. Het zou gaan over een document van 1.500 bladzijden.  

"De deal is helemaal rond. Er moesten nog een heel aantal documenten worden goedgekeurd, maar ook alle wetten om die contracten uit te voeren", vertelde Van der Straeten in "De zevende dag".

Het gaat de belastingbetaler niks kosten

Federaal Energieminister Tinne Van der Straeten over de deal met Engie om twee kerncentrales langer open te houden

De deal moet nu onder meer nog naar de voltallige regering en naar de Raad van State. Daarna moet alles nog naar het parlement én naar Europa. "Maar we zitten helemaal op schema om het allemaal nog op tijd in het parlement te krijgen (en het op Belgisch niveau rond te hebben voor de verkiezingen in juni, red.)," aldus de minister.   

De Vlaamse minister voor Energie Zuhal Demir (N-VA), met wie Van der Straeten in debat ging in de studio, vroeg zich af hoeveel de deal de belastingbetaler gaat kosten. "Het gaat niets kosten aan de belastingbetaler, want we hebben er een maximumfactuur op gezet," verzekerde Van der Straeten. Zo moest er beslist worden wie gaat betalen voor de berging van het kernafval. 

"Debat over 20 jaar extra nu op tafel leggen is absurd"

Doel 4 en Tihange 3 gaan in de loop van 2025 sluiten, een gevolg van de wet op de kernuitstap. Die wet is naderhand teruggedraaid om zeker te zijn dat ons land niet zonder stroom zou vallen. Voorstanders wezen ook op de voordelen voor het klimaat, want kerncentrales stoten geen broeikasgassen uit zoals bij de verbranding van fossiele brandstoffen (gas, olie en steenkool) wél gebeurt. 

In principe moeten Doel 4 en Tihange 3, de twee jongste kernreactoren in België, op 1 november 2025 opnieuw opengaan om ons door de winter van 2025-2026 te loodsen. 

Een kerncentrale opnieuw openen is een technisch complexe zaak en kost geld, net zoals het geld gaat kosten om ze langer open te houden en het kernafval te beheren. De onderhandelingen tussen Engie en de federale regering hebben dan ook ruim een jaar geduurd. 

Op de vraag of we niet meteen ook moeten overwegen om de twee kerncentrales 20 jaar langer te laten dienen in plaats van 10 jaar, antwoordde Van der Straeten dat ze zo'n debat op dit moment "absurd" vindt. "Want je moet elke 10 jaar evalueren of kerncentrales voldoen aan de veiligheidseisen." Zo'n debat is voor een volgende regering, zegt ze. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiRGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyMy8xMi8wMy9rbGltYWF0ZGViYXQtZGUtemV2ZW5kZS1kYWcv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿