2023年12月5日火曜日

Boris Johnson “overwoog militaire inval in Nederland” tijdens coronacrisis - Het Nieuwsblad

© AFP

De Britse ex-premier Boris Johnson zou in 2021 hebben overwogen om met het Britse leger een inval te doen in een fabriek van AstraZeneca in de Nederlandse stad Leiden. Het Britse leger zou daar vijf miljoen vaccins mee moeten nemen die Europa volgens Engeland had ‘gestolen’.

Bron: De Telegraaf

Het idee van Boris Johnson werd pas van tafel geschoven nadat diplomaten hem waarschuwden dat een inval de internationale relaties op het spel zouden zetten. Bovendien zou het moeilijker worden voor de Engelsen om de ergens anders in Europa geproduceerde vaccins van het merk Pfizer in te kopen, zo onthult de Daily Mail.

Europa dreigde op het hoogtepunt van de pandemie de AstraZeneca-vaccins eerst te distribueren in Nederland. Dat leidde tot woede in Engeland, dat al had betaald voor de levering. Hoewel het plan nu buiten proportie klinkt, was dat volgens de anonieme bronnen van de Daily Mail destijds niet zo absurd. “Op dat moment waren de acties van de EU zo agressief dat het niet zo’n bizar idee leek.”

Op 6 december moet Boris Johnson voor het nationale Engelse onderzoek naar de bestrijding van de pandemie zijn verhaal gaan houden. Dat onderzoek loopt al sinds juni 2022. Volgens de Daily Mail is de verwachting dat Johnson bewijs gaat leveren over de ruzies die er destijds waren met de EU over levering van het vaccin.

Trumpiaans besluit van de EU

Twee diplomatieke bronnen hebben aan de Britse krant bevestigd dat Johnson zo woest was over de uitspraak van de EU over de vaccins dat hij overwoog een geheime inval te doen. “De EU bracht Britse levens in gevaar om een politiek punt te maken en de aandacht af te leiden van hun eigen tekortkomingen”, aldus een van de bronnen.

Johnson zou alle opties hebben bekeken en een van die opties was dus dat het Britse leger die vaccins zelf uit Nederland zou gaan halen. “De EU kon er niet tegen dat wij betere afspraken hadden gemaakt met AstraZeneca over de vaccins. Ze hebben deze feitelijk in Nederland in beslag genomen”, aldus de bronnen. “Het was Trumpiaans.”

De Engelse premier verdedigt zich door te stellen dat hij tot het uiterste is gegaan om Britse levens te redden. Hoe gedetailleerd het plan was, wordt niet duidelijk in het verhaal. Een woordvoerder van Johnson wilde niet reageren tegen de krant.

Productieproblemen

De crisis begon toen de Europese Unie in maart 2021 dreigde de export van vijf miljoen vaccins van AstraZeneca naar Engeland te stoppen vanuit de fabriek van Halix in Leiden. De biotech-gigant had de EU gewaarschuwd voor productieproblemen waardoor er maar een kwart van de beloofde vaccins konden worden geleverd aan de EU. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zei dat de maatregelen ervoor moesten zorgen dat “Europa een eerlijk deel krijgt”.

Geruchten gaan volgens de Daily Mail dat de Franse president Emmanuel Macron een woedend telefoontje naar Von der Leyen heeft gepleegd waarin hij de harde maatregelen van de EU zou aanmoedigen. Maar wat er ook achter de schermen gebeurd is, Engeland was het eerste land dat een licentie kreeg voor de covidvaccins en had de snelste uitrol van een vaccinatieprogramma wereldwijd.

Johnson gaat tijdens de verhoren waarschijnlijk benadrukken dat door de acties van zijn regering Engeland in de ‘middenmoot’ is gebleven als het gaat om sterftecijfers.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjMxMjA0Xzk3MDk5OTc00gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿