De Bel-20, de index van belangrijkste bedrijven op de Brusselse beurs, telt sinds vanochtend 21 leden in plaats van 20. Dat is het gevolg van de afsplitsing van Syensqo uit chemiebedrijf Solvay, die nu beide in de Bel-20 staan. Terwijl het nieuwe aandeel Syensqo vanochtend al meteen de hoogte inschoot, nam het “oude” Solvay een duik. Tegen volgende week wordt bekeken welk bedrijf uit de top 20 valt.
Als we in België willen kijken hoe het met onze economie gesteld is, gebruiken we doorgaans de Bel-20 als graadmeter. Daarin zitten sinds 1991 de 20 belangrijkste bedrijven die op de beurs genoteerd zijn. Deze week zitten er echter 21 bedrijven in de Bel-20.
Dat er sinds vanochtend 21 bedrijven in de Bel-20 staan, is het gevolg van de splitsing van de Solvay. Na 160 jaar is de oude chemiereus eind vorige week opgesplitst in het "klassieke" Solvay en het nieuwbakken Syensqo. Sinds vanochtend staan beide bedrijven apart op de beurs genoteerd en maken ze beide deel uit van de Bel-20.
Slechts tijdelijk
Door de splitsing van Solvay bestaat de Bel-20 nu dus uit 21 bedrijven, want alle andere bedrijven zijn ook in de beursindex blijven staan, al zal dat maar tijdelijk zijn. Deze week zal Euronext, de uitbater van de Brusselse beurs, namelijk de samenstelling van de Bel-20 bekijken, zoals ze dat elk kwartaal doet.
Voor de Bel-20 begint het nieuwe kwartaal op 18 december, volgende week maandag dus. Daardoor zal de Bel-20 een week lang uit 21 bedrijven bestaan. Waarschijnlijk zal het beeldvormingsbedrijf Barco volgende week uit de top-20 vallen, omdat het het kleinste bedrijf van de Bel-20 is.
Het is overigens niet de eerste keer dat de Bel-20 uit 21 bedrijven bestaat. Dat gebeurde al een aantal keer, onder meer toen - alweer - Barco een dochter afsplitste. Toen ging het om een Bel-21 van één dag, terwijl het nu dus een week wordt.
Het omgekeerde hebben we ook al meegemaakt: een Bel-19 i.p.v. een Bel-20. Dat gebeurde in 2011. Toen werd NPM, één van de holdings van Albert Frère, van de beurs gehaald na een overname. Die situatie duurde toen een aantal weken.
Oud en nieuw
Maar terug naar Solvay. Het bedrijf werd opgesplitst omdat topvrouw Ilham Kadri vond dat Solvay te veel als een conglomeraat overkwam, met een brede waaier aan activiteiten. Door Solvay op te splitsen, wil ze zichtbaarder maken wat beide bedrijven precies doen.
Terwijl het “oude” Solvay zich blijft richten op de klassieke chemie, zoals de productie van soda, zal Syensqo zich bezighouden met nieuwere technologieën, zoals lichte composietmaterialen voor de luchtvaart en bouwstenen voor batterijen.
Economiejournalist Steven Rombaut legde vorige week, in het Radio 1-programma "De wereld vandaag", uit wat er op til stond:
BEL20 wordt even BEL21
1+1=3?
Voor topvrouw Ilham Kadri - die nu aan top komt te staan van Syensqo - is de splitsing alvast een lucratieve meevaller.
Op de algemene vergadering van afgelopen vrijdag werd niet alleen ingestemd met de splitsing van Solvay ; ook werd een uitzonderlijke bonus van 12 miljoen euro voor de CEO goedgekeurd, voor haar "inzet in het kader van de toekomstige splitsing" van het bedrijf en voor haar "uitzonderlijke prestaties aan het hoofd van de groep".
Door Solvay op te splitsen in twee bedrijven hoopt de bedrijfsleiding alvast dat de som van beide delen uitkomt op 3 in plaats van op 2 en dat hoopt men ook te zien in de beurswaarde. Het aandeel Syensqo is vanochtend bij opening op de beurs alvast duidelijk boven de referentiekoers geopend. Het aandeel van het nieuwe Solvay opende dan weer duidelijk onder de referentiekoers.
Vooraf was de koers voor het aandeel Syensqo vastgesteld op 83,25 euro. Bij opening van de beurs vanochtend bedroeg de koers 90 euro, om daarna te koersen rond de 92 euro.
De referentiekoers van het nieuwe Solvay bedroeg 29,1 euro: 112,35 euro (de slotkoers van vrijdag) min 83,25 euro voor het aandeel Syensqo. Het nieuwe Solvay opende echter aan 19,29 euro en is na een duik onder de 18 euro weer boven de 20 euro geklommen, zoals te zien is op de website van Euronext.
Maar dat zijn dus de eerste momentopnames. De komende dagen, weken en maanden zullen moeten uitwijzen of 1+1 wel degelijk 3 zal worden, zoals beoogd werd met de splitsing. Op dit moment zit de optelsom van 1+1 nog op 2.
0 件のコメント:
コメントを投稿