Aan de vooravond van Sinterklaas waarschuwt de FOD Economie voor onveilig speelgoed. Uit eerder onderzoek blijkt dat speelgoed voor kinderen soms te veel gevaarlijke chemische stoffen bevatten. Europa werkt aan een nieuwe strengere speelgoedrichtlijnen. Maar met deze tips koop je nu al met een gerust hart veilig speelgoed.
Elk jaar voert de FOD Economie controles uit op speelgoed dat in ons land verkocht wordt. Bij een gerichte controleactie in 2021 bleken maar liefst 17 van 18 gecontroleerde stukken voor kinderen jonger dan 3 jaar niet veilig en conform de regelgeving.
Europa werkt daarom aan nieuwe speelgoedrichtlijnen. Zo zou er algemeen verbod komen op het gebruik van de schadelijkste chemische stoffen in speelgoed. Al zouden producenten wel een uitzondering kunnen vragen op dat verbod.
Daarnaast zou het speelgoed niet alleen veilig moeten zijn voor de fysieke gezondheid van kinderen. Er moet ook rekening gehouden worden met hun psychologische en mentale gezondheid, welzijn en cognitieve ontwikkeling. Tenslotte moeten fabrikanten elk stuk speelgoed voorzien van een digitaal productpaspoort.
België hoopt de nieuwe regelgeving in de volgende maanden in de praktijk te brengen tijdens zijn voorzitterschap van de Europese Unie.
Maar dankzij deze tips koop je nu al veilig speelgoed.
Koop nooit speelgoed zonder CE-markering
Kijk of er een CE-markering op de verpakking of het speelgoed staat. Die markering geeft aan dat het artikel aan alle essentiële veiligheidseisen, die zijn opgelegd door de Europese Unie, voldoet.
De markering moet zichtbaar, leesbaar en onuitwisbaar aanwezig zijn op het speelgoed of de verpakking.
Kies speelgoed dat aangepast is aan de leeftijd van het kind
Niet elke type speelgoed is veilig voor elke leeftijd. Daarom is het belangrijk om speelgoed te kopen dat is aangepast aan de leeftijd van het kind en aan zijn vaardigheden. Zoek daarom op de verpakking of in de handleiding naar een leeftijdsaanduiding.
Koop je toch specifiek speelgoed voor een jonge doelgroep, controleer dan goed of het geen kleine deeltjes bevat die ze kunnen inslikken. Verstikking is de meest voorkomende doodsoorzaak met speelgoed.
Kijk na of de batterijen in een beschermd compartiment zitten
Batterijen moeten altijd buiten het bereik van kinderen liggen. En kinderen moeten ook geen toegang hebben tot het compartiment waar de batterijen inzitten.
Volgens de Europese regels moet het batterijcompartiment enkel open te maken zijn met een instrument zoals bijvoorbeeld een schroevendraaier, of door twee opeenvolgende handelingen.
Koop speelgoed in betrouwbare winkels en webwinkels
Bestel je bij een buitenlandse webshop, controleer dan zeker of het speelgoed voldoet aan de Europese wetgeving. Uit onderzoek blijkt dat dat niet altijd het geval is. Let ook op voor namaakspeelgoed, dat kan gevaarlijk zijn.
Ook bij tweedehandsspeelgoed controleer je best de staat van het speelgoed. Het plastic kan soms gevaarlijke stoffen bevatten.
Kijk ook of je het adres van de fabrikant of invoerder op de verpakking of het speelgoed terugvindt. Dat is wettelijk verplicht. Opgelet: een website wordt niet beschouwd als een contactadres.
Lees altijd de gebruiksaanwijzing
Lees altijd de gebruiksaanwijzing en de waarschuwingen om zeker te zijn dat het speelgoed geschikt is voor de leeftijd van het kind. De gebruiksaanwijzing, de waarschuwingen en de veiligheidsvoorschriften moeten opgesteld zijn in de taal waar het speelgoed wordt verkocht.
0 件のコメント:
コメントを投稿