Het VBO wil vanaf 2030 dat de lonen in België onderhandeld worden als in de rest van Europa, zonder automatische indexering.
Hoewel de verkiezingen nog veraf zijn, presenteert werkgeversorganisatie VBOal zijn wenslijstje met tien kernpunten voor de volgende regering. Opvallend is dat niet de loonhandicap of lagere belastingen op nummer één staan, wel een beter vergunningenbeleid. ‘Als je als bedrijfsleider jaren moet wachten op een vergunning, drukt dat de zin om te ondernemen’, zegt Pieter Timmermans, ceo van het VBO. Met de klimaattransitie voor de boeg is het voor het VBO belangrijk dat de investeringen worden opgeschroefd en vergunningstrajecten sneller en eenvoudiger verlopen. De werkgeversorganisatie pleit daarbij voor een fastlane, een snelle procedure waarin strategische projecten veel sneller – minder dan een jaar – en met de nodige rechtszekerheid vergund worden. ‘De hervorming van de Raad van State, vaak een flessenhals, door minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) is een goede zaak, maar er is meer nodig’.
In het VBO-lijstje duiken de loonkosten pas na betaalbare energie op. Die stegen de afgelopen jaren sneller dan in de buurlanden. ‘Om de tien jaar moet de politiek ingrijpen met een indexsprong of een globaal plan om het concurrentievermogen te stutten, omdat de loonhandicap met de buurlanden door de automatische indexering weer te snel oploopt’, zegt Timmermans. Het VBO pleit op korte termijn om de hervormde Wet van 96 – die de loonstijgingen afstemt op de buurlanden – correct uit te voeren. Tegen 2030 moet de automatische indexering gefaseerd op de schop. ‘We moeten overstappen naar wat alle andere Europese landen doen: na onderhandelingen de lonen aanpassen. Daarbij moet meer rekening gehouden worden met de economische draagkracht van iedere sector’.
Langdurige werklozen
Nog een opvallend voorstel: de regionalisering van de langdurige werklozen. ‘De uitbetaling van de eerste twee jaren werkloosheid blijft een federale bevoegdheid. Daarna worden de uitbetaling en de vergoeding overgeheveld naar de regio’s. Het huidige bedrag dat aan langdurige werklozen wordt besteed, wordt onder hen verdeeld. ‘Een regio die meer langdurige werklozen aan het werk krijgt, doet winst. Want ze mag het bedrag voor de langdurige werklozen voor andere zaken inzetten’, verduidelijkt Timmermans. Vooral in Vlaanderen leeft er onvrede over het hoge aantal langdurig werklozen in (delen van) Wallonië en Brussel.
Het VBO pleit ook voor een verplichte kilometerheffing en een verlaging van de vennootschapsbelasting van 25 tot 20 procent. Timmermans: ‘De eerdere verlaging van de vennootschapsbelasting door de regering-Michel heeft de staat geen geld gekost. Integendeel, er werd meer geïnvesteerd, waardoor de totale inkomsten uit de vennootschapsbelasting stegen.’
0 件のコメント:
コメントを投稿