2024年5月11日土曜日

De 'kernoorlog' tussen Georges-Louis Bouchez (MR) en Tinne Van der Straeten (Groen) ontleed - De Morgen

Vrienden zijn MR-voorzitter Bouchez en energieminister Van der Straeten nooit geweest. Daarvoor liggen hun overtuiging en temperament wellicht te ver uit elkaar. Al jaren botsen ze over de toekomst van de kerncentrales. Maar deze week is dat politieke meningsverschil uitgemond in een hard persoonlijk conflict.

Het zal niemand verbazen dat het openingssalvo naar het MR-hoofdkwartier te traceren is. Op maandag vertelde Bouchez aan De Standaard dat hij een onderzoekscommissie wil naar de behandeling van het nucleaire dossier. “Er zijn dingen gezegd die absoluut niet kloppen”, oordeelt Bouchez. Volgens de liberaal heeft Van der Straeten bepaalde “gegevens en rapporten” verdraaid om aan de kernuitstap te kunnen vasthouden.

Ter herinnering: Vivaldi onderschreef in 2020 eerst de sluiting van de kerncentrales, zoals wettelijk gepland. Die beslissing werd eind 2021 herbevestigd. Het was de Russische invasie van Oekraïne begin 2022 die voor een ommekeer zorgde. De jongste kerncentrales mochten dan toch langer openblijven.

De charge van Bouchez werd vrijdagochtend door Van der Straeten beantwoord. Zij pikte diens beschuldigingen niet en vroeg haar advocaat om klacht in te dienen wegens laster. Van der Straeten is van mening dat Bouchez doelbewust haar reputatie besmeurt. “Het is hoog tijd om de bullypolitiek van Bouchez een halt toe te roepen”, benadrukt ze. “Hij doet niet anders dan frontale aanvallen uitvoeren op de persoon.”

Of het daadwerkelijk tot een klacht komt, weten we maandag. Bouchez lijkt er nogal gerust op. Hij schrijft op X dat Van der Straetens reactie vooral veel zegt “over haar manier van doen, maar ook over de manier waarop links het debat kapot wil maken om te verhinderen verantwoordelijkheid te moeten nemen”.

Toekomst

In de Wetstraat is het algemeen bekend dat Bouchez na de verkiezingen graag van Groen en Ecolo af wil. Als het van hem afhangt, wordt er straks een regering gevormd rond een centrumrechtse as, met MR, Open Vld, cd&v, Les Engagés en N-VA. Met de socialisten van PS en Vooruit erbij lijkt die over voldoende zetels te beschikken in het volgende parlement. De betrokken partijen zijn allemaal (bescheiden) voorstanders van kernenergie.

In die zin past deze ‘kernoorlog’ met Van der Straeten perfect in het strategische plaatje van Bouchez. De toekomst van de kerncentrales is voorlopig geen thema in de kiescampagne. Minstens tijdelijk komt daar nu verandering in. De MR-voorzitter onderstreept bovendien nog eens de inhoudelijke verschillen met de groenen. (Ze zal het nooit zo toegeven, maar ook voor Van der Straeten is dit een kans om zich nog eens te tonen. De voorbije maanden is ze helemaal van het voorplan verdwenen.)

Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen).Beeld BELGA

De toekomst moet uitwijzen hoe diep de kloof tussen MR en Groen werkelijk is. De electorale versplintering ten noorden en zuiden van de taalgrens maakt dat veto’s snel een probleem worden bij de regeringsvorming. Afgaand op de peilingen lijken er slechts twee formules levensvatbaar. Die van Bouchez: een samenwerking van de traditionele partijen aangevuld met N-VA. Of een Vivaldi+. Waarbij het plusteken dan voor Les Engagés staat.

Bouchez lijkt ervan overtuigd dat de aantrekkingskracht van zijn centrumrechtse economische programma zal volstaan om N-VA federaal aan boord te krijgen. Het is met deze reden dat hij al jaren campagne voert in ondernemend Vlaanderen. Tegelijk vormt zijn onderkoelde relatie met voorzitter Bart De Wever een obstakel voor zo’n samenwerking. Ook het confederaal programma van N-VA zit in de weg. Bouchez is zelf een uitgesproken belgicist.

Ondanks alles lijkt de kans bijgevolg aanzienlijk dat MR en Groen straks gewoon weer samen rond de tafel belanden.

Voor de fijnproevers: de invloed van de lokale verkiezingen half oktober op de regeringsvorming blijft een intrigerend vraagstuk. Van De Wever is geweten dat hij het liefst op alle niveaus dezelfde coalities vormt. Als burgemeester De Wever straks vaststelt dat hij in Antwerpen niet om Groen heen kan, ziet hij dan iets in Vlaamse en federale regeringen met de partij? Mogelijk halen ook N-VA, PS, Vooruit, cd&v, Les Engagés, Groen en Ecolo genoeg zetels.

Moeilijk

Het hoogoplopende conflict tussen Bouchez en Vanderstraeten verzinnebeeldt alvast de voorbije regeerperiode. In heel het land hebben regeringen het de afgelopen jaren bijzonder moeilijk gehad om interne tegenstellingen te overwinnen.

Vlaams heeft het stikstofdossier de relaties binnen de centrumrechtse regering verzuurd. Alleen minister-president Jan Jambon (N-VA) lijkt er − noodgedwongen − het palmares van de ploeg nog te willen verdedigen tijdens de campagne. Van minister Zuhal Demir is geweten dat ze met name cd&v buiten wil.

In de hoofdstad sluit de Brusselse regering af met een zoveelste intern conflict. Milieuminister Alain Maron (Ecolo) trekt er op eigen houtje ten strijde tegen de nieuwe vergunning voor de luchthaven van Zaventem. De Franstalige gemeenschapsregering is al de facto in lopende zaken na een botsing over de financiering van het onderwijs. Een wisselmeerderheid van PS en Ecolo met PTB heeft er de coalitie met MR in palliatieve toestand gebracht.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMilgFodHRwczovL3d3dy5kZW1vcmdlbi5iZS9uaWV1d3MvaGV0LWNvbmZsaWN0LXR1c3Nlbi1ib3VjaGV6LWVuLXZhbi1kZXItc3RyYWV0ZW4tZW4td2Fhcm9tLXpvd2F0LWFsbGUtcmVnZXJpbmdlbi1pbi1vbnMtbGFuZC1oZXQtbGF0ZW4tYWZ3ZXRlbn5iYTJiNDA0ZS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿