2024年5月13日月曜日

Ophef na ontslag vakbondskandidaat ArgenX in Gent: "Directie maakt sociaal overleg onmogelijk" - VRT.be

Bij biotechbedrijf Argenx in Gent eisen vakbonden dat het ontslag van een vakbondskandidaat ongedaan wordt gemaakt. De werknemer was 1 van de 2 kandidaten om de vakbond te vertegenwoordigen. Volgens de vakbond is de werknemer ontslagen, omdat de directie zo geen sociaal overleg moet organiseren. Bij Argenx in Gent werken ongeveer 350 mensen. De directie was nog niet bereikbaar voor een reactie.

De precieze reden voor het ontslag van de werknemer is niet bekend. Een bedrijf kan een vakbondskandidaat niet zomaar ontslaan. Dat kan enkel bij dringende redenen of om economische of technische redenen die vooraf erkend zijn door het bevoegd paritair orgaan. Of dat hier zo was, is niet duidelijk.  

"Volgens wat wij horen is de werknemer ontslagen, omdat hij niet meer voldeed aan de voorwaarden om de functie uit te oefenen", reageert Sebbe Vandeputte van ACV. "Dat is geen wettige reden, dus wij vragen om het ontslag zo snel mogelijk ongedaan te maken."

Vandaag starten sociale verkiezingen

In de privésector starten vandaag sociale verkiezingen, die duren 2 weken. Werknemers kiezen dan vakbondsafgevaardigden voor de overlegorganen met de werkgevers. "De werknemer die bij ArgenX is ontslagen, was 1 van de 2 kandidaten om afgevaardigde te worden. Zijn ontslag heeft grote gevolgen, want als er geen 2 afgevaardigden zijn, kan er de komende 4 jaar geen sociaal overleg plaatsvinden."

Gevolgen voor sociaal overleg

"De directie probeert om elke vorm van officieel sociaal overleg in de kiem te smoren", legt Vandeputte verder uit. "Door dit ontslag wil het de werknemers duidelijk maken dat wie wil opstaan voor de bezorgdheden van de collega's, niet langer past in het bedrijf."

De vakbonden gaan hun ongenoegen morgenochtend extra in de verf zetten door actie te voeren aan de ingang van het bedrijf. Ze zullen er de werknemers ook nog eens oproepen om zeker hun stem uit te brengen voor de sociale verkiezingen. Bij ArgenX zelf kregen we voorlopig geen reactie. 

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNS8xMy92YWtib25kLWVpc3QtZGF0LWFyZ2VueC1vbnRzbGFnLXZha2JvbmRza2FuZGlkYWF0LW9uZ2VkYWFuLW1hYWt0L9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿