Duror Fashion Group, de holding boven modemerken als Gigue, Zilton en Terre Bleue, heeft de boeken neergelegd. Hoewel de winkels in de Hasseltse Kapelstraat nog vol kleding hangen, blijven de deuren gesloten.
Duror Fashion Group is een Belgisch familiebedrijf dat al sinds 1938 bestaat. Het is vooral gekend van enkele trendy merken, zoals Terre Bleue, mannenlabel Zilton en het preppy-merk Gigue - ooit opgericht door Jo Wyckmans en sinds 2017 opgenomen in groep.
De afgelopen jaren ging het slecht met het bedrijf. Als redenen worden aangehaald: de corona-crisis, de oorlog in Oekraïne, de stijging van de energie- en grondstofprijzen, de inflatie en "de onvoorspelbare weersomstandigheden van de jongste tijd". Ook de "ultracompetitieve markt van de fast fashion, buitenlandse webshops en grootschalige tweedehandsverkoop, zoals Vinted", worden aangehaald.
Gevolg: een omzetdaling van 5 miljoen euro sinds de coronaperiode, en geen directe vooruitzichten op beterschap. Bedrijfsleider Peter Perquy zag geen uitweg in het wegwerken van de schuldenlast en heeft daarom beslist de boeken neer te leggen. Zo'n 150 mensen verliezen bij het faillissement (dat nog moet uitgesproken worden) hun job.
De 29 winkels van de modemerken blijven intussen dicht. Zo ook de vestigingen van Terre Bleue en Gigue in de Kapelstraat. Er hangt een beleefd briefje op de etalage waarin de klanten bedankt worden voor hun loyaliteit. Een curator zal het (zeer waarschijnlijke) faillissement afhandelen. Allicht wordt de stock openbaar verkocht.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMibWh0dHBzOi8vd3d3Lm1hZGUtaW4uYmUvbGltYnVyZy9nZWtlbmRlLWtsZWRpbmd3aW5rZWxzLWluLWhhc3NlbHQtaGFsZW4tZGUtc29sZGVuLW5pZXQtbW9lZGVyYmVkcmlqZi1mYWlsbGlldC_SAQA?oc=5
Steeds meer mensen in de buurt van Antwerpen klagen over geurhinder. Het noodnummer 112 raakt zelfs overbelast. “Het voorbije uur kregen we vijftig oproepen binnen”, zegt Jasmien O, woordvoerder van Brandweer Zone Antwerpen. De oorzaak ligt bij een lek in een tank bij TotalEnergies in Zwijndrecht.
Maar daar lijken slechts weinig mensen van op de hoogte te zijn. De brandweer hoopt opheldering te brengen, want de massale oproepen belemmeren de hulpdiensten om hun werk te doen. “Bij twijfel vragen we de mensen wel om te blijven bellen.”
Veel oproepers die bellen naar het noodnummer 112 maken gewag van een gasgeur. “Wij geven aan al die oproepen gevolg, maar dat zorgt ervoor dat de reinigingswerken wel vertraging oplopen”, klinkt het bij Brandweer Zone Antwerpen (BZA).
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Regen
De brandweer probeert de hinder sinds maandag zo goed mogelijk te beperken door een schuimtapijt over het product te spuiten en schrijft het flink verhoogde aantal meldingen toe aan de regen en de veranderde windrichting.
“Door de regen wordt het schuimtapijt op de betrokken vloeistof wat afgebroken. We proberen daar schuim bij te spuiten, maar er zal altijd wel wat blijven vrijkomen. Het is een beetje hetzelfde principe als de buizen in je gootsteen. Hoe meer water, des te slechter voor de schuimlaag”, legt Jasmien O van BZA uit. “Zolang het regent, zal de geurhinder blijven aanhouden.”
De geur zelf is niet schadelijk, maar wel vervelend, erkent de brandweer. “Het is niet fijn, maar je gaat er niet van doodvallen”, verzekert Jasmien O. De kans is zeer reëel dat de geur die de mensen nu waarnemen afkomstig is van TotalEnergies, al vraagt de brandweer wel om bij twijfels van een gasgeur toch steeds contact op te nemen met het nummer 112. “De geur die er nu in de lucht hangt, valt te vergelijken met een zware benzinegeur, dus toch wel duidelijk verschillend van een typische gasgeur.”
“Hinder zal nog enkele dagen aanhouden”
De Antwerpse brandweer vermoedt dat de hinder nog minstens enkele dagen zal aanhouden. “We zijn nog volop bezig met het leegpompen van de tank. Dat verloopt vrij traag omdat Nafta, de stof die gelekt is, enige voorzichtigheid gebiedt. Zodra dat geklaard is, moet het gelekte goedje nog worden weggewerkt en de ruimte rond te tank veiliggesteld”, klinkt het nog bij de Brandweer Zone Antwerpen.(wvb)
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMihQFodHRwczovL3d3dy5obG4uYmUvbGlsbGUvaW4tYmVlbGQtaG9nZS10ZW1wZXJhdHVyZW4tb3AtZGUtdHdlZWRlLWRhZy12YW4tc3VucmlzZS1mZXN0aXZhbC1tZXQtd2F0LWZyaXNzZS1hZmtvZWxpbmctcy1hdm9uZHN-YWVhNjdhMjEv0gEA?oc=5
Duror Fashion Group legt de boeken neer. Dat laat de holding boven modemerken Terre Bleue, Gigue en Zilton in een persbericht weten. Het bedrijf uit Nazareth draagt een te grote schuldengraad en de moordende concurrentie aan als voornaamste oorzaken. 150 mensen verliezen hun job en 29 winkels in eigen beheer blijven gesloten.
"Duror Fashion Group, de holding boven de modemerken Terre Bleue, Gigue en Zilton, en de andere vennootschappen van de groep hebben beslist om de boeken neer te leggen." Zo begint Duror Fashion Group het bericht dat het failliet is.
Het familiebedrijf opgericht in 1938 haalt onder meer de coronacrisis aan voor de faling. "Het zag hierdoor zijn schuldgraad drastisch stijgen en slaagde er in de volgende jaren onvoldoende in om die schuldgraad weer te doen dalen." Ook de oorlog in Oekraïne, de stijging van de energie- en grondstofprijzen, de inflatie en het slechte weer van de voorbije weken hebben volgens Duror Fashion Group een impact gehad.
Daarnaast verwijst de holding naar de moordende concurrentie uit verschillende hoeken: "De ultra fast fashion, buitenlandse webshops en nieuwe formules zoals tweedehandsverkoop via onder meer Vinted". "De combinatie met een gedaalde interesse van de consument in kwalitatieve en iets duurdere kledij zorgt ervoor dat de markt ultra-competitief is geworden en dat groeien steeds moeilijker is."
Leningen
"In de loop der jaren zijn verschillende maatregelen genomen om de kosten te doen dalen en de omzet te doen stijgen. Sommige merken in de portefeuille slaagden daar beter in dan andere. Zo realiseerde Gigue de laatste seizoenen een mooie groei. De voorbije maanden verliep de verkoop echter erg moeilijk voor de andere merken van de groep, een fenomeen waarmee de hele sector geconfronteerd werd."
"De leningen die ten tijde van de coronacrisis verkregen waren, lopen af op 30 juni 2024. Ondanks gesprekken die al begin 2023 aangevat waren en verschillende tussentijdse oplossingen kon met de financiers geen finaal akkoord bereikt worden over een spreiding van de kredieten over een langere termijn. Uiteindelijk bleef geen andere optie meer over dan de boeken neer te leggen."
Volgens Duror Fashion Group verliezen 150 mensen hun baan door het faillissement. De 29 winkels in eigen beheer blijven voorlopig gesloten.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiVWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8yOS9kdXJvci1mYXNoaW9uLWdyb3VwLXRlcnJlLWJsZXVlLWdpZ3VlLXppbHRvbi_SAQA?oc=5
In Spanje is een vrouw opgepakt voor een inbraak in een wijnhuis waarbij tienduizenden liters peperdure wijn wegvloeiden. De vrouw zou amper enkele dagen voor de inbraak ontslagen zijn. In totaal verdween er voor zo'n 2,5 miljoen euro aan wijn door het rioolputje.
De feiten dateren al van februari dit jaar, maar de Spaanse politie kon pas eerder deze week een verdachte arresteren. Het zou gaan om een vrouw die 2 dagen voor de inbraak haar laatste werkdag bij de wijnmakerij had. De vrouw heeft voorlopig nog geen verklaringen afgelegd.
De Spaanse politie benadrukt wel dat het onderzoek nog niet is afgerond, en dat verdere arrestaties niet uitgesloten zijn. Zo is het nog altijd een mysterie hoe de dader binnen kon geraken, omdat alle alarmsystemen geactiveerd waren.
Al vroeg in het onderzoek ging de politie ervan uit dat de inbreker een bekende moest zijn van het bedrijf. De inbreker zou heel gemakkelijk de weg in het donker gevonden hebben. Ook de tap van de wijnvaten werd zonder veel moeite opengedraaid, iets wat voor iemand zonder kennis van zaken toch wat moeilijker zou zijn.
60.000 euro aan wijn weggespoeld
De acties van de inbreker werden bovendien ook vastgelegd door de bewakingscamera's. Daarop is duidelijk te zien hoe de inbreker vastberaden naar de wijntanks loopt en de tanks een voor een opent. In totaal zou de inbreker 5 vaten geopend hebben, waarvan er 3 gevuld waren.
Alle wijn uit die vaten, zo'n 60.000 liter, spoelde weg. Volgens de eigenaar van de wijnmakerij had weggespoelde wijn een waarde van ongeveer 2,5 miljoen euro. De inbreker had het vooral gemunt op de duurdere wijnen van het wijnhuis. Die wijnen zouden per fles tussen de 45 euro en 80 euro kosten.
De eigenaar van het Spaanse wijnhuis verklaarde in de Spaanse pers dat hij opgelucht was dat een verdacht is opgepakt, maar hij snapt niet waarom iemand zoiets zou doen. "Dat iemand drie palletten wijn zou stelen is ergens nog logisch, omdat ze het dan tenminste kunnen verkopen of opdrinken. Maar om in te breken, tanks te openen en de wijn in de riool te gooien, dat is erg gemeen."
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8yOS9pbmJyZWtlci1vbnRzbGFnZW4td2Vya25lbWVyLWxhYXQtNjAwMDAtbGl0ZXItd2lqbi13ZWdsb3Blbi_SAQA?oc=5
Het aandeel van Nike, het grootste sportartikelenbedrijf ter wereld, krijgt vrijdag op de beurs klappen. Het aandeel verliest tot 20 procent na tegenvallende resultaten.
Bron: BELGA
Nike kampt met een dalende omzet, zo bleek donderdag uit nieuwe kwartaalcijfers, terwijl analisten hadden gerekend op een lichte groei van de verkoop. Op Wall Street stuurden beleggers het aandeel vrijdagochtend tot een vijfde lager: de grootste duik in meer dan twintig jaar. Nike verliest zo miljarden aan beurswaarde.
Nike was jarenlang de onbetwiste leider op de markt van sportschoenen, maar krijgt steeds meer concurrentie van hippe nieuwe spelers maar ook van rivaal Adidas.
Het scheepvaartverkeer op de Schelde is tijdelijk stilgelegd ter hoogte van de site van TotalEnergies. Daar wordt een lekke tank leeggepompt en daarbij zijn tijdelijk extra veiligheidsmaatregelen nodig. Al zeker tot 20 uur kunnen er geen schepen passeren, ook de Waterbus niet.
Het zijn vooral schepen op de binnenvaart die getroffen zijn en ook de Waterbus. Die gebruiken veel mensen vanuit het stadscentrum om naar hun werk in de haven te gaan en terug. Momenteel vaart de Waterbus niet tussen de haltes Sint-Anna en Kallosluis.
Het lek bij TotalEnergies werd maandag ontdekt. Het veroorzaakte de afgelopen dagen ook al geurhinder in de ruime omgeving. Ook een groot deel van de Scheldedijk is afgesloten. De tank is nu bijna helemaal leeggepompt. Om de laatste resten te verwijderen, zijn er extra veiligheidsmaatregelen nodig. Daarom mogen er al zeker tot 8 uur vanavond geen schepen voorbij varen.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8yOC9zY2hlZXB2YWFydC1vcC1kZS1zY2hlbGRlLW51LXRpamRlbGlqay1zdGlsZ2VsZWdkLWRvb3ItbGVrLWJpai10L9IBAA?oc=5
Er zijn drie redenen waarom de modesector het dit jaar extra slecht doet: regen, regen en nog eens regen. “In februari en maart had ik nochtans een hogere omzet dan vorig jaar, maar in april en mei zag ik de bui letterlijk hangen”, zegt Margo Taelemans, zaakvoerder van dameskledingwinkel Como Fashion in Sint-Katelijne-Waver.
“We willen dat er een verbod komt op gratis retour van online aankopen. Grote e-commercebedrijven kunnen zich dat veroorloven, maar veel kleine zelfstandige ondernemers niet”
Isolde Delanghe
Directeur Mode Unie
“Het slechte weer heeft ervoor gezorgd dat mijn omzet dit jaar 5 procent lager ligt dan vorig jaar. Dat is nog beter dan het gemiddelde in de sector van ruim 11 procent. Dat komt wellicht omdat mijn klanten kunnen parkeren voor de deur, en omdat ik vorig jaar toevallig veel mooie regenjassen had ingekocht. Die waren dit jaar populair, in tegenstelling tot de vele shorts en topjes die zijn blijven liggen.”
Uit een bevraging van Mode Unie bij 143 zelfstandige modewinkeliers in Vlaanderen, blijkt dat ruim 78 procent van de handelaars in de eerste zes maanden van dit jaar minder heeft verkocht dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. De omzet is gemiddeld met 11,4 procent gekelderd.
“Eerst hadden we de coronacrisis, daarna kwam de energiecrisis en vervolgens stegen de loonkosten heel sterk, terwijl veel modehandelaars niet de gewoonte hebben om die loonkostenstijging volledig door te rekenen aan de klant”, zegt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie. “De winstmarges stonden door die drie crisissen al zwaar onder druk, en dan was er ook nog het slechte weer, waardoor de verkoop in de modesector zwaar is tegengevallen.”
Steun gevraagd aan regering
Mode Unie vraagt daarom steunmaatregelen aan de volgende federale regering. “Wij vragen dat modehandelaars niet langer worden verplicht om de automatische loonindexering toe te passen als het moeilijk gaat in de sector, zoals nu”, zegt Isolde Delanghe. “We willen ook dat er een verbod komt op gratis retour van online aankopen. Grote e-commercebedrijven kunnen zich dat veroorloven, maar veel kleine zelfstandige ondernemers niet.”
Margo Taelemans heeft ook geen webshop. “Daardoor bereik ik weinig mensen die jonger zijn dan 40. Maar zo’n webshop vreet nu eenmaal tijd en energie, en ik hoor van collega’s dat een webshop niet altijd winstgevend genoeg is in verhouding tot de tijd en energie die je erin steekt”, zegt ze. (Lees verder onder de foto)
“Bovendien leidt zo’n webshop vaak tot wachtrijen in het postkantoor, met allemaal mensen die hun pakjes willen terugsturen omdat iets niet goed is. Ik kan in de winkel meteen goede raad geven aan mijn klanten, ook omdat ik de meerderheid van mijn klanten persoonlijk ken. Ik kan bijvoorbeeld inschatten of een kleedje wél mooi past bij een klant als die een andere maat kiest. Bij webshops is de dienstverlening onpersoonlijker en heb je dat voordeel niet.”
Koppelverkoop
Niet elke handelaar moet dus een webshop hebben. Maar aan koppelverkoop, waarbij je korting krijgt als je twee stuks koopt, doen modehandelaars deze maand, net voor de solden volgende maandag beginnen, meestal wel mee. “Vorige zomer deed de helft van de handelaars mee met de koppelverkoop. Nu is dat al 65 procent”, zegt Isolde Delanghe. “Dat komt omdat ze hun grote voorraad onverkochte zomerkledij nog kwijt willen.”
“Winkeliers geven in ons onderzoek aan dat consumenten duidelijk op de solden aan het wachten zijn. Bijna 60 procent van de handelaars denkt daarom dat ze deze zomer bij de solden evenveel of meer gaan verkopen dan vorig jaar”
Isolde Delanghe
Directeur Mode Unie
Uit de bevraging van Mode Unie blijkt dat zelfstandige modehandelaars de solden volgende maandag beginnen met een gemiddelde korting van 30 procent. “Er hangt nog veel stock in de winkel. Winkeliers geven in ons onderzoek aan dat consumenten duidelijk op de solden aan het wachten zijn”, zegt Isolde Delanghe. “Bijna 60 procent van de handelaars denkt daarom dat ze dit jaar bij de solden evenveel of meer gaan verkopen dan bij de zomersolden van vorig jaar.”
Vandaag zijn de nieuwste cijfers van de Personal Consumption Expenditures (PCE) Price Index uit de Verenigde Staten gepubliceerd, een belangrijke inflatiemeter voor de Federal Reserve. Deze cijfers zijn cruciaal voor het monetaire beleid van de centrale bank.
Daling van kerninflatie en algemene prijsindex
Na eerdere signalen van dalende inflatie uit de Consumer Price Index (CPI) en de Producer Price Index (PPI), bieden de PCE-cijfers mogelijk bevestiging dat de inflatie op weg is naar de gewenste 2,0%.
De PCE-cijfers van vandaag laten zien dat de Amerikaanse kerninflatie in mei licht is gedaald, zoals ook was voorzien. Volgens de cijfers van de Amerikaanse overheid bedroeg de kerninflatie op jaarbasis 2,6 procent in mei, vergeleken met 2,8 procent in april. Deze daling komt overeen met de verwachtingen van economen.
De algemene PCE prijsindex kwam in mei uit op 2,6 procent, een daling ten opzichte van 2,7 procent in april. Ook hier werd gerekend op een daling naar 2,6 procent.
Daarnaast stegen de inkomens in mei met 0,5 procent, terwijl economen een toename van 0,4 procent hadden verwacht. De bestedingen van Amerikanen namen in mei toe met 0,2 procent, na een stijging van 0,1 procent in april. Hier was een stijging van 0,3 procent verwacht.
Implicaties voor het monetaire beleid
Hoewel deze gegevens suggereren dat de inflatie in de VS daadwerkelijk aan het afnemen is, biedt dit de Federal Reserve mogelijk de ruimte om haar monetaire beleid te heroverwegen en aan te passen aan de huidige economische omstandigheden.
Echter, omdat de lichte daling van de PCE al voorspeld werd door de meeste analisten, reageren de financiële markten en de Bitcoin koers nauwelijks op deze cijfers.
De Federal Reserve heeft aangegeven nog niet te willen denken aan renteverlagingen totdat de inflatie richting de 2.0% beweegt. Het lijkt er dus op dat beleggers nog even geduld moeten hebben.
Handel €10.000 gratis en krijg 10 euro bonus
Wil je de cryptowereld betreden en wellicht Bitcoin of een andere crypto kopen? Grijp dan nu je kans met deze exclusieve aanbieding! Dankzij een speciale deal tussen Newsbit en Bitvavo, een van de meest toegankelijke en gebruiksvriendelijke crypto beurzen in Europa, krijgen onze lezers een exclusieve aanbieding.
Maak een account bij Bitvavo via de onderstaande knop en ontvang een welkomstcadeau van 10 euro helemaal gratis. En dat is niet alles – je betaalt ook geen handelskosten over je eerste 10.000 euro aan transacties. Meld je nu aan!
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiV2h0dHBzOi8vbmV3c2JpdC5ubC9hbWVyaWthYW5zZS1wY2UtaW5mbGF0aWUtZGFhbHQtem9hbHMtdmVyd2FjaHQtYml0Y29pbi1rb2Vycy1zdGFiaWVsL9IBAA?oc=5
Met een nieuwe reclamecampagne probeert Apple de bijna anderhalf miljard iPhonebezitters aan te zetten om te kiezen voor Safari.
Bijna drie decennia na de eerste ‘browseroorlog’ tussen Internet Explorer en Netscape, tracht de huidige nummer twee het vuur aan de schenen te leggen van de onbetwiste marktleider. Volgens de nieuwswebsite SFGATE promoot Apple sinds kort de eigen webbrowser Safari op een van zijn meest prominente reclameborden in San Francisco, in de Amerikaanse staat Californië. Op de poster prijst de technologiegigant uit Cupertino de privacy-eigenschappen van de app aan. Spaanstalige reclameposters van Apple werden deze maand ook in Madrid gespot. (Lees verder onder de post)
Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Met de slogan “een browser die écht privé is” neemt Apple de handschoen op tegen grote concurrent Alphabet, het moederbedrijf van Google dat met Chrome de populairste browser ter wereld in huis heeft. Wereldwijd maakt nu meer dan de helft van de mensen gebruik van Chrome om websites te raadplegen, en dat is een doorn in het oog van Apple.
Safari is met een marktaandeel van minder dan 20 procent de op een na meestgebruikte browser. Met de nieuwe reclamecampagne probeert Apple de bijna anderhalf miljard iPhonebezitters aan te zetten om te kiezen voor de eigen app. (Lees verder onder de foto)
“Google onthulde eerder dit jaar dat het bedrijf jouw gegevens verzamelt wanneer je Chrome gebruikt, ook in de zogenaamde incognitomodus”, zegt Jake Moore, cybersecurity consultant van het antivirus- en beveiligingsbedrijf ESET, in het zakentijdschrift Forbes. “Dergelijke persoonlijke gegevens zijn dan ook bijzonder waardevol voor bedrijven. De algemene voorwaarden die je moet aanvaarden voor het gebruik van een app zijn vaak erg uitgebreid en moeilijk te begrijpen, terwijl bedrijven de toestemming krijgen om allerlei gegevens te verzamelen wanneer zij dat maar willen.”
De kledingwinkels in ons land zitten met grote overschotten. Het ongunstige weer en de Belg die de vinger op de knip houdt, zijn de schuldigen. Het leidt ertoe dat veel zaken nu al kortingen van 50 of 70 procent geven.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMifWh0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9yZXRhaWwvZ3JvdGUta29ydGluZ2VuLXZlcndhY2h0LW5hLWRyYW1hdGlzY2gtdm9vcmphYXItdm9vci1iZWxnaXNjaGUtbW9kZXNlY3Rvci8xMDU1MzQyMS5odG1s0gEA?oc=5
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMibWh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9lY29ub21pZS9iZWxnaXNjaGUtaW50ZXJuZXRoYW5kZWxhYXJzLXZyYWdlbi1tYWF0cmVnZWxlbi10ZWdlbi1jaGluZXNlLXBsYXRmb3Jtc35hNzQyYWUwZC_SAQA?oc=5
Vlaamse 15-jarigen staan internationaal aan de top op vlak van financiële geletterdheid, zo blijkt uit Pisa-onderzoek bij scholieren uit 20 landen. Maar die koppositie is in de voorbije 10 jaar wel onder druk komen te staan: de Vlaamse scores dalen, terwijl die van andere landen stabiel blijven.
Vlaanderen blijft bij de toppresteerders van Europa op het vlak van inzicht in financiële concepten en risico's, zo leert een PISA-onderzoek dat in 2022 is afgenomen. Alleen leeftijdsgenoten uit Denemarken en Nederland doen het even goed als Vlaamse jongeren.
Maar in vergelijking met 10 jaar eerder is er een sterke achteruitgang in de Vlaamse prestaties (-14 punten), terwijl de meeste deelnemende landen gemiddeld op hetzelfde niveau bleven.
PISA, wat is dat?
Het "Programme for International Student Assessment" (PISA) is een driejaarlijkse internationale studie die al sinds 2000 in opdracht van de OESO onder meer de wiskundige en wetenschappelijke geletterdheid en de leesvaardigheid test bij de 15-jarigen in 81 landen en regio's.
Voor PISA 2022 werden in Vlaanderen 1.189 leerlingen getest, geboren in 2006 en 15 à 16 jaar bij de afname. Financiële geletterdheid werd in 2022 in 20 verschillende landen getest.
In Vlaanderen steeg het aandeel laagpresteerders (12 procent) tussen 2012 en 2022. Het aandeel toppresteerders (16,5 procent) bleef dan weer ter plaatse trappelen. Een duidelijke verklaring daarvoor geeft het onderzoek niet, maar de resultaten liggen in lijn van de PISA-resultaten rond lezen en wiskunde: ook die scores dalen.
Kennis toepassen
Volgens de onderzoekers is financiële geletterdheid niet alleen een combinatie van kennis over en inzicht in financiële concepten en risico's.
"Naast die kennis gaan we na of ze op basis daarvan zelfstandig financiële beslissingen kunnen nemen in het dagelijkse leven", legt onderzoekster Chloë Finet uit. "Zo kijken we bijvoorbeeld of ze weten of ze een verzekering nodig hebben om hen te beschermen tegen diefstal. En of ze weten dat het geld kost als ze een lening aangaan om een fiets te kopen."
Thuistaal speelt (g)een rol
Wat verder opvalt, is dat in Vlaanderen kinderen uit meer gegoede gezinnen het beter doen dan kinderen uit socio-economisch zwakkere gezinnen. Die kloof is groter dan in andere OESO-landen.
Ook scoren kinderen met een migratieachtergrond lager dan kinderen met autochtone roots. Maar welke thuistaal scholieren met een andere achtergrond spreken, blijkt daar volgens Finet niet van tel. "Uit de resultaten blijkt dat leerlingen met een migratieachtergrond die thuis ook Nederlands spreken, even hoog scoren als leerlingen die thuis een andere taal spreken."
We moeten blijven inzetten op leesvaardigheid en wiskundige geletterdheid als we onze koppositie willen behouden en nog willen verbeteren
De thuistaal speelt wél een rol bij autochtone kinderen. Dat betekent concreet dat pakweg Franstalige kinderen in de Vlaamse rand rond Brussel (of in Brussel zelf) die naar het Nederlandstalige onderwijs gaan, beduidend lager scoren in de test dan scholieren die thuis wel Nederlands spreken.
Financiële geletterdheid hangt volgens uittredend Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) sterk samen met leesvaardigheid en wiskundige geletterdheid. "Dat zijn dingen waar we de laatste jaren sterk op inzetten. Daar moeten we duidelijk mee doorgaan, als we onze koppositie willen behouden en nog willen verbeteren", zegt Weyts. "Daarom moeten we nu koers houden en bijvoorbeeld blijven inzetten op Nederlands op school én daarbuiten."
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8yNy92bGFhbXNlLXNjaG9saWVyZW4tYWFuLWRlLXRvcC1vcC12bGFrLXZhbi1maW5hbmNpZWxlLWdlbGV0dGVyZGhlL9IBAA?oc=5
Om zwerfvuil tegen te gaan, moeten doppen en deksels vanaf 3 juli vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Heel wat grote spelers zoals Coca-Cola of PepsiCo doen het al, maar maakt dat veel verschil? "Voor elk dopje dat we vinden op het strand, ligt er waarschijnlijk een fles op de bodem", zegt Karine Van Doorsselaer, hoofddocent ecodesign aan de UAntwerpen.
Het is een van de maatregelen van de Europese Unie om plastic zwerfafval te beperken en recycleren makkelijker te maken. Plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes moesten er al aan geloven. Nu worden de plastic doppen aan banden gelegd. Je bent ze misschien al tegengekomen: doppen die vastzitten aan plastic flessen.
Sommigen ergeren zich er te pletter aan. Uit een enquête van Kassa, het consumentenplatform van BNNVARA, blijkt dat maar liefst 85 procent van de mensen de nieuwe doppen "onhandig" vindt. Vooral mensen met reuma of een andere aandoening aan de handen hebben moeite om de flessen open en dicht te krijgen.
Oplossing voor plasticsoep?
Onhandig of niet: vanaf 3 juli verdwijnen de losse plastic doppen, want ze zijn een van de items die het meest opduiken bij schoonmaakacties op stranden. De plastic flessen zelf komen meestal in de vuilbak terecht, maar de doppen raken verloren.
Zal deze nieuwe maatregel dan een impact hebben op het milieu? Daar heeft Karine Van Doorsselaer haar bedenkingen bij, want ze zijn van verschillende materialen gemaakt. De fles zelf is PET, de dop is HDPE, een polyetheen.
Doppen belanden nog steeds in de plasticsoep
"Als we die fles in het water gooien, zal die zinken. De doppen zullen blijven drijven. Voor elk dopje dat we op het strand vinden, is er waarschijnlijk een fles gezonken naar de bodem", zegt Van Doorsselaer in De Wereld Vandaag op Radio 1.
En dat baart haar zorgen. "Als we die doppen daaraan vastmaken, zullen die gewoon mee zinken. Ze zijn misschien verdwenen van het strand, maar belanden nog steeds in de plasticsoep. Het is dus geen geweldige maatregel."
Vrijwilligers verzamelen plastic afval tijdens een schoonmaakactie van Ocean Sole Africa.
Gedragsverandering bij de consument
"Hoe komen die dopjes in de zee terecht?", vraagt Karine Van Doorsselaer zich af. Daarvoor ziet ze 2 grote redenen. "Er is wereldwijd een gebrek aan een goed afvalbeleid. Wij hebben in België een PMD-zak, maar op verschillende plaatsen is er geen beleid en wordt plastic gewoon in de zee gedumpt."
En dan is er nog het gedrag van de consumenten dat moet veranderen. "We moeten respect creëren bij de consumenten zodat ze geen flessen of blikjes in de natuur gooien."
Herbruikbare verpakking
Ook herbruikbare verpakkingen kunnen zwerfvuil voorkomen. "We moeten die kar trekken, want hergebruiken staat hoger op de ladder dan recycleren", zegt Karine Van Doorsselaer, hoofddocent ecodesign aan de UAntwerpen. "De milieu-impact is een pak kleiner."
We moeten de kaart trekken van herbruikbare verpakking
Statiegeld heffen op herbruikbare flessen is daar een gekend voorbeeld van, maar momenteel lopen er ook proefprojecten waarbij statiegeld wordt geheven op wegwerpverpakking. "Dat is een manier om de consument aan te moedigen om flessen en blikjes in de PMD-zak te gooien."
Je scant de verpakking voor die in de PMD-zak verdwijnt en krijgt zo je statiegeld terug. Toch is Van Doorsselaer niet helemaal zeker of dat de juiste aanpak is. "Men zal waarschijnlijk werken met een QR-code, maar hoe gaan mensen zonder smartphone dan hun statiegeld kunnen recuperen?", zegt ze.
Beluister: het volledige gesprek met Karine Van Doorsselaer in De Wereld Vandaag op Radio 1
Vanaf volgende week zitten plastic dopjes verplicht vast aan de fles: waarom is dat?
De inflatie, het cijfer dat aangeeft hoe snel de prijzen in ons land stijgen, bedraagt deze maand 3,7 procent. Dat betekent dat het leven nu 3,7 procent duurder is dan een jaar geleden. Vooral gas en elektriciteit zijn duurder, nu bepaalde steunmaatregelen niet meer van kracht zijn.
Een inflatie van 3,74 procent, dat is het hoogste inflatiecijfer sinds augustus vorig jaar, toen er sprake was van 4,09 procent inflatie. In maart klokte de indicator voor de stijging van de levensduurte nog af op 3,18 procent, om in april en mei uit te komen rond de 3,3 procent.
Vooral op vlak van energie stijgt de inflatie, tot 15,1 procent. Niet omdat de prijzen van gas en elektriciteit zo sterk gestegen zijn, wel omdat de steunmaatregelen van de regering om de energiefactuur te verlichten een jaar geleden nog van kracht waren.
De inflatie voor voeding is wel gedaald ten opzichte van mei. Dat cijfer komt deze maand uit op 0,31 procent, tegenover 1 procent in mei. Voeding draagt daarmee nog nauwelijks bij tot de algemene inflatie.
Pakketreizen
De belangrijkste prijsstijgingen in juni hadden betrekking op aardgas, elektriciteit, telecommunicatiepacks, suikerwaren, restaurants en cafés, brood en granen, binnenlandse pakketreizen, huishoudelijke apparaten en reparaties, kleding en hotelkamers.
Motorbrandstoffen, fruit, alcoholische dranken en vis en zeevruchten hadden dan weer een verlagend effect op het indexcijfer.
Ook de kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, is gestegen. Het gaat om 2,97 procent, tegenover 2,8 procent in mei.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8yNy9pbmZsYXRpZS1qdW5pLXN0aWpndC1uYWFyLTMtNzQtcHJvY2VudC1oZXQtaG9vZ3N0ZS1wZWlsLWluLTEwLW0v0gEA?oc=5
Al 1,15 miljoen Belgen hebben naast hun eigen woning nog een tweede pand in eigendom. Dat waren er nog nooit zoveel. In vergelijking met 2022 gaat het om een toename met 7 procent, tegenover 2019 zelfs om een klim met 16 procent. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Tijd donderdag op basis van een studie van BNP Paribas Fortis.
De meeste Belgen die multi-eigenaar zijn, hebben een tweede pand in eigen land, meer bepaald 931.000 mensen. Het kan zowel gaan om een vakantiewoning als om een woning om te verhuren. Opmerkelijk: ook steeds meer dertigers en veertigers kopen een stek in het buitenland om van daaruit te telewerken.
Van de leningen die marktleider BNP Paribas Fortis verstrekt voor tweede woningen zijn er trouwens steeds meer voor de financiering van panden om te verhuren. In 2019 ging het om 56 procent van de tweede panden, in 2020 om 60 procent en vorig jaar al om 66 procent.
Er deed zich vorig jaar wel een opmerkelijke kentering voor in de kredieten die BNP Paribas Fortis toestond voor de financiering van tweede verblijven. Door de gestegen rente daalde het aantal leningen met 36 procent in vergelijking met 2022. Maar bovenal daalde het gemiddeld geleende bedrag voor de aankoop van een tweede verblijf van 236.700 euro in 2022 naar 219.700 euro vorig jaar. Het was voor het eerst in vijf jaar dat de bank een terugval optekende.
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMifmh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3NuZWxuaWV1d3MvcmVjb3JkYWFudGFsLWJlbGdlbi1iZXppdC10d2VlZGUtd29uaW5nLTEtMTUtbWlsam9lbi1tZW5zZW4taGViYmVuLXZha2FudGlld29uaW5nfmI5NjQ3MTA0L9IBAA?oc=5
De inflatie is in juni gestegen naar 3,74 procent.
Ruben Mooijman
De stijgende inflatietrend manifesteerde zich ook afgelopen maand. In de afgelopen acht maanden ging de inflatie zes keer omhoog en maar twee keer omlaag. In juni steeg het cijfer naar 3,74 procent, terwijl het in mei 3,36 procent bedroeg. De kerninflatie, de gezondheidsindex en de inflatie op maandbasis stegen eveneens.
De stijgende inflatie heeft vooral te maken met het uitdoven van de steunmaatregelen door de overheid, benadrukt het Belgische statistiekbureau Statbel. “In maart verdween het laatste effect van het basispakket energie uit het indexcijfer. Het verdwijnen van het basispakket heeft dan ook nog tot en met februari 2025 een verhogend effect op de inflatie”, meldt Statbel in een persbericht.
Daardoor is energie nu 15 procent duurder dan een jaar geleden. Voor gas betalen we zelfs ruim dubbel zoveel als vorig jaar, maar daarvan gebruiken we in de zomer niet zoveel. Voeding stijgt niet langer in prijs. De prijs van de winkelkar blijft constant op een niveau dat hoger ligt dan voor de pandemie. Enkele voedingsproducten, zoals melk en thee, zijn zelfs fors goedkoper geworden in de afgelopen 12 maanden. De voornaamste structurele aanjager van de inflatie zijn de diensten. De diensteninflatie steeg van 3,88 naar 4,55 procent. Hierbij gaat het om horeca, toerisme, evenementen en dergelijke.
De inflatie volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode bedroeg in juni 5,5 procent. Ook dat was hoger dan in mei. Dat is slecht nieuws voor de ECB, dat met een eerste renteverlaging onlangs de stelling kracht bijzette dat de inflatie duurzaam aan het dalen is. De bank zei wel dat er fluctuaties op het neerwaartse traject mogelijk zijn.
Chinese e-truckfabrikant Windrose strijkt in België neer Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiY2h0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9hdXRvYmVkcmlqdmVuL2NoaW5lc2UtZS10cnVja2ZhYnJpa2FudC13aW5kcm9zZS1zdHJpamt0LWluLWJlbGdpZS1uZWVyfmEwNmRlN2JiL9IBAA?oc=5
Grote banken in de Verenigde Staten doorstaan stresstest van centrale bank Het Laatste Nieuws Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMicmh0dHBzOi8vd3d3Lmhsbi5iZS9idWl0ZW5sYW5kL2dyb3RlLWJhbmtlbi1pbi1kZS12ZXJlbmlnZGUtc3RhdGVuLWRvb3JzdGFhbi1zdHJlc3N0ZXN0LXZhbi1jZW50cmFsZS1iYW5rfmEyNjYzM2U4L9IBAA?oc=5
Het oprollen van een gewelddadige drugsbende in de Peterboswijk in Anderlecht gaat een verschil maken voor de veiligheid in Brussel. Dat zegt nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch. De criminele organisatie zou gelinkt kunnen worden aan verschillende schietpartijen die de hoofdstad al maanden teisteren.
Bij een grote politieactie in de Peterboswijk in Anderlecht is gisteren een criminele organisatie opgerold die met bruut geweld de Brusselse drugsmarkt wilde overnemen. "De bende kan volgens het parket concreet gelinkt worden aan schietpartijen, ontvoeringen, heel zwaar geweld en intimidaties", zegt Van Wymersch in De Afspraak op VRT Canvas.
Ze noemt de organisatie "een grote multinational die tegelijk ook lokaal goed verankerd was". Met andere woorden: de lokale kopstukken werkten en woonden in de Peterboswijk. "Ze hadden echt wel de bedoeling om van daaruit met bruut geweld de hele drugsmarkt in Brussel te controleren."
Als je een dealer oppakt, dan komt er meteen een andere in de plaats. Als je mensen in de sleutelposities weghaalt, dan stuikt het hele systeem in elkaar
Alles samen zijn 19 mensen gearresteerd, een aantal van hen zijn al aangehouden. "Het is een zware klap voor de bende", vertelt ze. "Er is erg hard gewerkt om de bovenbouw, de kopstukken, te arresteren. Als je een dealer oppakt, dan komt er meteen een andere in de plaats. Als je mensen in de sleutelposities weghaalt, dan stuikt het hele systeem in elkaar."
Volgens haar zijn sommige van de gearresteerden heel moeilijk te vervangen. "Hoe hoger je komt in zo’n organisaties, hoe unieker de positie." Het politiewerk is nog lang niet afgelopen. "Dit is de start van nieuwe onderzoeken, om nog hoger en nog breder te kunnen gaan." Met wat geluk tot bij de echte top van de bende, al zou die volgens Van Wymersch in Dubai zitten.
Waakzaam voor escalatie geweld
De hoofdstad wordt al maanden geplaagd door drugsgeweld: van schietpartijen tot afrekeningen op klaarlichte dag. De nationaal drugscommissaris vermoedt dat de actie een wezenlijk verschil gaat maken voor de veiligheid in Brussel. Toch zal het oprollen van deze bende alleen dat allemaal niet in een klap oplossen.
"We moeten waakzaam zijn voor een escalatie van geweld van andere bendes die de plaats willen innemen van de bende die nu is opgepakt", legt ze uit. "Het beste zou zijn dat er in plaats van de criminelen echte alternatieven komen in de wijken. Het gaat over samenlevingsopbouw, zoals woonkwaliteit, netheid, mobiliteit en toekomstperspectief."
Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiR2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8yNi9pbmUtdmFuLXd5bWVlcnNjaC1wZXRlcmJvc3dpamsv0gEA?oc=5