2024年6月21日金曜日

Nieuwe flexbussen van De Lijn rijden meer dan helft van de tijd zonder reizigers - De Morgen

Sinds 6 januari, de dag waarop het plan op grote schaal werd ­in­gevoerd, legden de flexbussen ruim 7,5 miljoen kilometer af, schrijft de zakenkrant. Bij dik 4,2 miljoen kilometer daarvan zat echter alleen een chauffeur in het busje. Voor zo’n 56 procent van de gereden kilometers en uren op de weg reden de flexbussen dus rond zonder reizigers.

Voor de goede orde: in een systeem met bussen op aanvraag is het onvermijdelijk dat kilometers ­zonder passagiers worden af­gelegd, aldus De Tijd. Een flexbus is lang niet altijd onmiddellijk in de buurt van een halte waar iemand een rit aanvraagt en kan niet nood­zakelijk meteen een nieuwe ­passagier oppikken op het ­moment dat een andere afstapt. Ook de kilo­meters op weg naar een opstapplaats tellen mee in de berekening.

“Voor een systeem dat erop ­gericht is zeer individuele ver­plaatsingen op te vangen in voornamelijk ruraal gebied is het on­realistisch om te verwachten dat de grote meerderheid van de kilometers beladen kan gebeuren”, zegt De Lijn-woordvoerder Marco Demerling. “Het flexvervoer is per ­definitie vraagafhankelijk en kwam er net om plekken waar de vraag voor een lijn met een vaste dienstregeling te beperkt was, te voorzien van openbaar vervoer.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMifWh0dHBzOi8vd3d3LmRlbW9yZ2VuLmJlL3NuZWxuaWV1d3MvbmlldXdlLWZsZXhidXNzZW4tdmFuLWRlLWxpam4tcmlqZGVuLW1lZXItZGFuLWhlbGZ0LXZhbi1kZS10aWpkLXpvbmRlci1yZWl6aWdlcnN-YjI3M2FkZjQv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿