Nabestaanden van slachtoffers die vielen bij crashes van Boeing 737 Max-toestellen hebben het Amerikaanse ministerie van Justitie gevraagd de vliegtuigbouwer een boete van 24,8 miljard dollar op te leggen en de verantwoordelijken voor de rechtbank te brengen.
De families van slachtoffers die in 2018 en 2019 om het leven zijn gekomen bij twee dodelijke crashes met een Boeing 737 Max-toestel, vragen het Amerikaanse ministerie van Justitie om Boeing een boete van bijna 25 miljard dollar op te leggen. De “misdaad van Boeing” is “de dodelijkste misdaad van een bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis”, schrijft Paul Cassell, vertegenwoordiger van de families, in een brief aan het ministerie. Daarom is “een maximale boete van meer dan 24 miljard dollar juridisch gerechtvaardigd en duidelijk gepast”, klinkt het.
De Boeing-toestellen stortten neer door een storing, waarbij ze automatisch een duikvlucht inzetten. 346 mensen kwamen daarbij om het leven, en de bewuste toestellen werden daarop wereldwijd maanden aan de grond gehouden.
In de 32 pagina’s tellende brief wordt uitgelegd hoe de families bij dat bedrag komen. Wat betreft de nabestaanden kan “14 tot 22 miljard worden opgeschort, op voorwaarde dat Boeing dat geld besteedt aan een onafhankelijke audit en verbeteringen aan zijn programma’s voor conformiteit en veiligheid”.
Boeing had al in 2021 een overeenkomst afgesloten waardoor het bedrijf beschermd werd tegen strafrechtelijke vervolging. Maar het ministerie van Justitie zei in mei dat de constructeur het akkoord heeft geschonden. Boeing ontkent dat, en de openbare aanklager heeft nu tot 7 juli om een federale rechtbank te informeren of hij het bedrijf strafrechtelijk wil vervolgen dan wel een overeenkomst wil sluiten.
Excuses tijdens hoorzitting
Dinsdag nog werd Boeing-topman Dave Calhoun tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat aan de tand gevoeld. Hij erkende de “ernst” van de situatie wat betreft de kwaliteit van de productie en voegde eraan toe dat er intussen maatregelen getroffen zijn.
Achter de topman zaten nabestaanden van mensen die omkwamen bij crashes van Boeing-vliegtuigen in 2018 en 2019. Ze hielden foto’s van hun naasten en pancarten vast. Bij het begin van de hoorzitting ging Calhoun rechtstaan en draaide hij zich om, om “in naam van alle Boeing-medewerkers over heel de wereld” zijn excuses aan te bieden voor hun verlies.
Boeing kampt al maandenlang met productie- en kwaliteitsproblemen bij zijn toestellen voor de commerciële luchtvaart. Verschillende audits en controles wezen al grote problemen en lacunes aan, in het bijzonder bij de kwaliteitscontrole. Eind vorige maand legde de vliegtuigbouwer op vraag van de luchtvaartregulator FAA een actieplan voor.
0 件のコメント:
コメントを投稿