Om zwerfvuil tegen te gaan, moeten doppen en deksels vanaf 3 juli vastzitten aan plastic flessen en drankverpakkingen. Heel wat grote spelers zoals Coca-Cola of PepsiCo doen het al, maar maakt dat veel verschil? "Voor elk dopje dat we vinden op het strand, ligt er waarschijnlijk een fles op de bodem", zegt Karine Van Doorsselaer, hoofddocent ecodesign aan de UAntwerpen.
Het is een van de maatregelen van de Europese Unie om plastic zwerfafval te beperken en recycleren makkelijker te maken. Plastic bestek, rietjes en wattenstaafjes moesten er al aan geloven. Nu worden de plastic doppen aan banden gelegd. Je bent ze misschien al tegengekomen: doppen die vastzitten aan plastic flessen.
Sommigen ergeren zich er te pletter aan. Uit een enquête van Kassa, het consumentenplatform van BNNVARA, blijkt dat maar liefst 85 procent van de mensen de nieuwe doppen "onhandig" vindt. Vooral mensen met reuma of een andere aandoening aan de handen hebben moeite om de flessen open en dicht te krijgen.
Oplossing voor plasticsoep?
Onhandig of niet: vanaf 3 juli verdwijnen de losse plastic doppen, want ze zijn een van de items die het meest opduiken bij schoonmaakacties op stranden. De plastic flessen zelf komen meestal in de vuilbak terecht, maar de doppen raken verloren.
Zal deze nieuwe maatregel dan een impact hebben op het milieu? Daar heeft Karine Van Doorsselaer haar bedenkingen bij, want ze zijn van verschillende materialen gemaakt. De fles zelf is PET, de dop is HDPE, een polyetheen.
Doppen belanden nog steeds in de plasticsoep
"Als we die fles in het water gooien, zal die zinken. De doppen zullen blijven drijven. Voor elk dopje dat we op het strand vinden, is er waarschijnlijk een fles gezonken naar de bodem", zegt Van Doorsselaer in De Wereld Vandaag op Radio 1.
En dat baart haar zorgen. "Als we die doppen daaraan vastmaken, zullen die gewoon mee zinken. Ze zijn misschien verdwenen van het strand, maar belanden nog steeds in de plasticsoep. Het is dus geen geweldige maatregel."
Gedragsverandering bij de consument
"Hoe komen die dopjes in de zee terecht?", vraagt Karine Van Doorsselaer zich af. Daarvoor ziet ze 2 grote redenen. "Er is wereldwijd een gebrek aan een goed afvalbeleid. Wij hebben in België een PMD-zak, maar op verschillende plaatsen is er geen beleid en wordt plastic gewoon in de zee gedumpt."
En dan is er nog het gedrag van de consumenten dat moet veranderen. "We moeten respect creëren bij de consumenten zodat ze geen flessen of blikjes in de natuur gooien."
Herbruikbare verpakking
Ook herbruikbare verpakkingen kunnen zwerfvuil voorkomen. "We moeten die kar trekken, want hergebruiken staat hoger op de ladder dan recycleren", zegt Karine Van Doorsselaer, hoofddocent ecodesign aan de UAntwerpen. "De milieu-impact is een pak kleiner."
We moeten de kaart trekken van herbruikbare verpakking
Statiegeld heffen op herbruikbare flessen is daar een gekend voorbeeld van, maar momenteel lopen er ook proefprojecten waarbij statiegeld wordt geheven op wegwerpverpakking. "Dat is een manier om de consument aan te moedigen om flessen en blikjes in de PMD-zak te gooien."
Je scant de verpakking voor die in de PMD-zak verdwijnt en krijgt zo je statiegeld terug. Toch is Van Doorsselaer niet helemaal zeker of dat de juiste aanpak is. "Men zal waarschijnlijk werken met een QR-code, maar hoe gaan mensen zonder smartphone dan hun statiegeld kunnen recuperen?", zegt ze.
Beluister: het volledige gesprek met Karine Van Doorsselaer in De Wereld Vandaag op Radio 1
0 件のコメント:
コメントを投稿