2024年6月22日土曜日

Belgisch-Nederlandse Argenx krijgt groen licht in de VS voor belangrijk medicijn - Het Nieuwsblad

Bij het Belgische biotechbedrijf Argenx kunnen de champagnekurken ploffen. De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft het medicijn Vyvgart Hytrulo goedgekeurd. Patiënten met de aandoening CIDP krijgen daardoor een nieuwe behandelingsoptie: een wekelijkse injectie van 30 tot 90 seconden met het medicijn van Argenx.

“Argenx wil wetenschap omzetten in oplossingen voor patiënten met ernstige auto-immuunziekten”, zegt Luc Truyen, Chief Medical Officer van Argenx. “Patiënten hebben hier lang op gewacht, en vandaag brengen we de eerste nieuwe behandeling voor CIDP in meer dan 30 jaar. Vyvgart Hytrulo biedt aanzienlijke voordelen voor patiënten en bevestigt het potentieel van onze behandelingsaanpak.”

CIDP, of chronische inflammatoire demyeliniserende polyneuropathie, is een zeldzame en slopende ziekte die het perifere zenuwstelsel aantast. Patiënten kunnen moeite hebben met opstaan, pijn en vermoeidheid ervaren, en vaak struikelen of vallen. Veel patiënten belanden uiteindelijk in een rolstoel en kunnen niet meer werken. Op dit moment heeft 85% van de patiënten voortdurende behandeling nodig, en bijna 88% ervaart blijvende beperkingen.

De goedkeuring van de FDA is gebaseerd op de resultaten van de zogenaamde ADHERE-studie, de grootste klinische proef tot nu toe voor CIDP. In deze studie toonde 69% van de patiënten verbetering in mobiliteit, functie en kracht, zegt Argenx. De studie toonde ook aan dat de behandeling het risico op terugval met 61% verminderde vergeleken met een placebo. Negenennegentig procent van de deelnemers koos ervoor om door te gaan met de behandeling in een vervolgstudie.

Belangrijke beslissing

Er werd – niet in het minst door beleggers – uitgekeken of Argenx al dan niet een versnelde toelating zou krijgen van de FDA. Dat vooruitzicht, aangewakkerd door positieve studies, resulteerde in de loop van vorig jaar in een zeer snelle en sterke stijging van de beurskoers van het biotechbedrijf, dat zijn hoofdkwartier in Gent heeft.

Tot nu toe was het medicijn van Argenx alleen toegelaten voor de behandeling van een zeer zware spierziekte, myasthenia gravis (MG). Dat brengt al wel heel wat geld in het laatje. Het levert een omzet op van 1,2 miljard dollar. Dat het geneesmiddel zoveel omzet oplevert, komt omdat het over een zeer dure behandeling gaat. Het inzetten als behandeling tegen de zenuwziekte zou 3 tot 4 miljard dollar omzet per jaar kunnen opleveren.

Eind vorig jaar kreeg de beurskoers van Argenx echter zware klappen na de stopzetting van het onderzoek naar andere auto-immuunaandoeningen. In nauwelijks twee weken tijd werden toen twee onderzoeken stopgezet. Eerst een test om het middel van Argenx te gebruiken voor de behandeling van de zeldzame bloedingsziekte ITP en daarna van twee verwante zeldzame huidziekten (pemphigus). Bij het uittesten van het middel voor de zeldzame bloedingsziekte bleek de toediening van de placebo betere resultaten op te leveren dan een medicijn van Argenx.

De afgelopen jaren is Argenx uitgegroeid tot een zwaargewicht van de beurskorf van de grootste Belgische beursgenoteerde bedrijven. Dat komt vooral omdat de grote verwachtingen omtrent Vyvgart al volop worden verrekend in de beurswaarde van het bedrijf. De huidige beurswaarde van bijna 22 miljard euro is een veelvoud van de jaarlijkse inkomsten van het bedrijf.

Het geneesmiddel van Argenx is voortgevloeid uit het onderzoek en ontwikkeling van antilichamen van lama’s.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNjIyXzkyMjAzMzc30gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿