2024年6月23日日曜日

Google Maps verwijdert AI-beelden van milieuactivisten die willen alarmeren over klimaatverandering in Oostenrijk - VRT.be

Google Maps heeft tientallen beelden verwijderd die milieuactivisten via artificiële intelligentie (AI) hadden gegenereerd om te waarschuwen voor de desastreuze gevolgen van de klimaatverandering. Dat heeft Google laten weten. De bewerkte beelden waren toegevoegd aan de foto's van enkele iconische Oostenrijkse locaties, zoals Tirol, Wenen of Salzburg. 

De vereniging van klimaatactivisten 'Letzte Generation' (laatste generatie, red.) voegde deze week een reeks foto's toe op Google Maps, bij enkele bekende plaatsen in Oostenrijk. Het ging in totaal over meer dan 40 locaties. 

De foto's leken levensecht, maar ze waren met AI-technieken bewerkt om het te doen lijken alsof ze in mei 2070 waren genomen. Het ging onder meer om een opgedroogde Donau, een modderige gletsjer en Alpentoppen vol stenen.

Google heeft de beelden intussen verwijderd. Een woordvoerder zegt dat de afbeeldingen in kwestie zijn weggehaald omdat ze "niet voldoen aan ons beleid". "Inhoud die niet gebaseerd is op een echte ervaring of die een plaats niet waarheidsgetrouw weergeeft, is verboden", luidt het.

Letzte Generation is naar eigen zeggen niet verwonderd door de reactie van de Amerikaanse techgigant. "Google ontkent de klimaatramp, net als de autoriteiten en de grote bedrijven in het algemeen", aldus activiste Marina Hagen-Canaval. Volgens de ngo was het gewoon de bedoeling om toeristen die "hun vakantie voorbereiden met Google Maps" bewust te maken van de risico's van klimaatverandering.

2070 is "niet zo ver weg", aldus Hagen-Canaval. "En de dertigers en veertigers onder ons hebben nog een goede kans om die periode met hun eigen ogen te zien."

Letzte Generation is bekend van vaak spectaculaire acties waarbij activisten zich op straat vastkleven of wegen blokkeren.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8yMi9nb29nbGUtbWFwcy12ZXJ3aWpkZXJ0LWdldHJ1a2VlcmRlLWZvdG8tcy12YW4tb29zdGVucmlqay1kaWUtYWxhL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿