2024年6月30日日曜日

Antwerpse brandweer overstelpt met meldingen over geurhinder door lek bij TotalEnergies, noodnummer raakt overbelast - Gazet van Antwerpen

© Robin Fasseur

Steeds meer mensen in de buurt van Antwerpen klagen over geurhinder. Het noodnummer 112 raakt zelfs overbelast. “Het voorbije uur kregen we vijftig oproepen binnen”, zegt Jasmien O, woordvoerder van Brandweer Zone Antwerpen. De oorzaak ligt bij een lek in een tank bij TotalEnergies in Zwijndrecht.

Maar daar lijken slechts weinig mensen van op de hoogte te zijn. De brandweer hoopt opheldering te brengen, want de massale oproepen belemmeren de hulpdiensten om hun werk te doen. “Bij twijfel vragen we de mensen wel om te blijven bellen.”

Veel oproepers die bellen naar het noodnummer 112 maken gewag van een gasgeur. “Wij geven aan al die oproepen gevolg, maar dat zorgt ervoor dat de reinigingswerken wel vertraging oplopen”, klinkt het bij Brandweer Zone Antwerpen (BZA).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Regen

De brandweer probeert de hinder sinds maandag zo goed mogelijk te beperken door een schuimtapijt over het product te spuiten en schrijft het flink verhoogde aantal meldingen toe aan de regen en de veranderde windrichting.

“Door de regen wordt het schuimtapijt op de betrokken vloeistof wat afgebroken. We proberen daar schuim bij te spuiten, maar er zal altijd wel wat blijven vrijkomen. Het is een beetje hetzelfde principe als de buizen in je gootsteen. Hoe meer water, des te slechter voor de schuimlaag”, legt Jasmien O van BZA uit. “Zolang het regent, zal de geurhinder blijven aanhouden.”

LEES OOK. Geurhinder in Antwerpen door lek bij TotalEnergies: “Geen gevaar voor omwonenden”

De geur zelf is niet schadelijk, maar wel vervelend, erkent de brandweer. “Het is niet fijn, maar je gaat er niet van doodvallen”, verzekert Jasmien O. De kans is zeer reëel dat de geur die de mensen nu waarnemen afkomstig is van TotalEnergies, al vraagt de brandweer wel om bij twijfels van een gasgeur toch steeds contact op te nemen met het nummer 112. “De geur die er nu in de lucht hangt, valt te vergelijken met een zware benzinegeur, dus toch wel duidelijk verschillend van een typische gasgeur.”

“Hinder zal nog enkele dagen aanhouden”

De Antwerpse brandweer vermoedt dat de hinder nog minstens enkele dagen zal aanhouden. “We zijn nog volop bezig met het leegpompen van de tank. Dat verloopt vrij traag omdat Nafta, de stof die gelekt is, enige voorzichtigheid gebiedt. Zodra dat geklaard is, moet het gelekte goedje nog worden weggewerkt en de ruimte rond te tank veiliggesteld”, klinkt het nog bij de Brandweer Zone Antwerpen.(wvb)

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA2MjlfOTY1OTQ3MjfSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿