2024年6月24日月曜日

Europese Commissie: Apple schendt EU-regels met App Store - Tweakers

Apple schendt met zijn App Store de regels van de Digital Markets Act. Dat concludeert de Europese Commissie na onderzoek. Het gaat om een voorlopige conclusie. Apple kan een miljardenboete opgelegd krijgen als het die conclusie niet voldoende kan weerleggen.

De Europese Commissie stelt dat de App Store-regels in strijd zijn met de DMA, omdat appontwikkelaars hun klanten niet vrij kunnen informeren over goedkopere manieren om hun diensten af te nemen buiten de App Store om. Dit zou de keuzevrijheid van consumenten beperken. Ook mogen ontwikkelaars alleen verwijzen naar webpagina's waar een aankoop kan worden gedaan. Deze link-outs zijn bovendien onderworpen aan strikte regels. Verder vraagt Apple een hogere vergoeding van ontwikkelaars dan noodzakelijk is voor aankopen via de App Store.

Apple heeft de afgelopen maanden gezegd dat het verschillende wijzigingen heeft doorgevoerd om aan de DMA te voldoen. De techgigant is dan ook van mening dat zijn nieuwe voorwaarden niet in strijd zijn met de EU-wetgeving. Wel heeft de iPhone-maker laten weten dat zijn nieuwe AI-systeem, Apple Intelligence, waarschijnlijk nog niet wordt uitgebracht in de EU, omdat het niet aan de DMA zou voldoen.

De Commissie kondigt ook aan dat ze een nieuw onderzoek is gestart naar de nieuwe contractvoorwaarden van Apple voor appontwikkelaars. Het onderzoek is onder meer gericht op de 0,50 euro die ontwikkelaars per download moeten betalen. Ook uit de Commissie zorgen over de verschillende stappen die gebruikers moeten ondernemen om een alternatieve appwinkel te downloaden en installeren op iPhones.

De Digital Markets Act moet de macht van grote techbedrijven aan banden leggen. Apple is het eerste bedrijf dat deze Europese wetgeving volgens de Europese Commissie officieel overtreedt. Het onderzoek naar Apple werd in maart gestart. De Commissie heeft tot maart volgend jaar de tijd om een definitieve beslissing te nemen. Het techbedrijf krijgt nu de kans om te reageren op voorlopige conclusie van de Commissie. Mochten de bevindingen bevestigd worden, dan kan Apple rekenen op een boete die kan oplopen tot in de miljarden. Het gaat om maximaal twintig procent van de wereldwijde omzet bij herhaalde overtredingen, zoals bij Apple het geval is.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiYGh0dHBzOi8vdHdlYWtlcnMubmV0L25pZXV3cy8yMjM1NjgvZXVyb3Blc2UtY29tbWlzc2llLWFwcGxlLXNjaGVuZHQtZXUtcmVnZWxzLW1ldC1hcHAtc3RvcmUuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿