2024年6月27日木曜日

Inflatie opnieuw omhoog - De Standaard

conjunctuur

© Jimmy Kets

De inflatie is in juni gestegen naar 3,74 procent.

Ruben Mooijman

De stijgende inflatietrend manifesteerde zich ook afgelopen maand. In de afgelopen acht maanden ging de inflatie zes keer omhoog en maar twee keer omlaag. In juni steeg het cijfer naar 3,74 procent, terwijl het in mei 3,36 procent bedroeg. De kerninflatie, de gezondheidsindex en de inflatie op maandbasis stegen eveneens.

De stijgende inflatie heeft vooral te maken met het uitdoven van de steunmaatregelen door de overheid, benadrukt het Belgische statistiekbureau Statbel. “In maart verdween het laatste effect van het basispakket energie uit het indexcijfer. Het verdwijnen van het basispakket heeft dan ook nog tot en met februari 2025 een verhogend effect op de inflatie”, meldt Statbel in een persbericht.

Daardoor is energie nu 15 procent duurder dan een jaar geleden. Voor gas betalen we zelfs ruim dubbel zoveel als vorig jaar, maar daarvan gebruiken we in de zomer niet zoveel. Voeding stijgt niet langer in prijs. De prijs van de winkelkar blijft constant op een niveau dat hoger ligt dan voor de pandemie. Enkele voedingsproducten, zoals melk en thee, zijn zelfs fors goedkoper geworden in de afgelopen 12 maanden. De voornaamste structurele aanjager van de inflatie zijn de diensten. De diensteninflatie steeg van 3,88 naar 4,55 procent. Hierbij gaat het om horeca, toerisme, evenementen en dergelijke.

De inflatie volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode bedroeg in juni 5,5 procent. Ook dat was hoger dan in mei. Dat is slecht nieuws voor de ECB, dat met een eerste renteverlaging onlangs de stelling kracht bijzette dat de inflatie duurzaam aan het dalen is. De bank zei wel dat er fluctuaties op het neerwaartse traject mogelijk zijn.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA2MjdfOTM0MzQxODLSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿