2024年6月20日木曜日

Families van slachtoffers willen boete van 25 miljard dollar voor Boeing: “Dodelijkste misdaad van een bedrijf in Amerikaanse geschiedenis” - Het Nieuwsblad

© AP

Nabestaanden van slachtoffers die vielen bij crashes van Boeing 737 Max-toestellen hebben het Amerikaans ministerie van Justitie gevraagd om de vliegtuigbouwer een boete van 24,8 miljard dollar op te leggen en de verantwoordelijken voor de rechtbank te brengen.

Bron: BELGA

“Aangezien de misdaad van Boeing de dodelijkste misdaad is van een bedrijf in de Amerikaanse geschiedenis, is een maximale boete van 24 miljard dollar juridisch gerechtvaardigd en duidelijk gepast”, schrijft Paul Cassell, vertegenwoordiger van de families, in een brief aan het ministerie.

In de 32 pagina’s tellende brief wordt uitgelegd hoe de families bij dat bedrag komen. Wat betreft de nabestaanden kan “14 tot 22 miljard worden opgeschort, op voorwaarde dat Boeing dat geld besteedt aan een onafhankelijke audit en verbeteringen aan zijn programma’s voor conformiteit en veiligheid”.

CEO erkent “ernst”

Tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat erkende Boeing-topman Dave Calhoun dinsdag de “ernst” van de situatie wat betreft de kwaliteit van de productie. Hij voegde eraan toe dat er intussen maatregelen getroffen zijn. 

Achter de topman zaten nabestaanden van mensen die omkwamen bij crashes van Boeing-vliegtuigen in 2018 en 2019, waarbij in totaal 346 mensen omkwamen. Ze hielden foto’s van hun naasten en pancartes vast. Bij het begin van de hoorzitting ging Calhoun rechtstaan en draaide hij zich om, om “in naam van alle Boeing-medewerkers over heel de wereld” zijn excuses aan te bieden voor hun verlies. 

Boeing kampt al maandenlang met productie- en kwaliteitsproblemen bij zijn toestellen voor de commerciële luchtvaart. Verschillende audits en controles wezen al grote problemen en lacunes aan, in het bijzonder bij de kwaliteitscontrole. 

Eind vorige maand legde de vliegtuigbouwer op vraag van de luchtvaartregulator FAA een actieplan voor. De inzet is hoog, want het bedrijf riskeert strafrechtelijke vervolging in Texas.

© AP

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNjE5Xzk2OTg2NjQ30gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿