2024年6月16日日曜日

Ruim een kwart minder rendement: slecht weer speelt zonnepanelen parten - VRT.be

17 procent minder opbrengst dan vorig jaar en zelfs 28 procent minder dan in 2020: het uitermate sombere voorjaar van 2024 betekent een fikse knauw voor de stroom die je zonnepanelen leveren. 1 lichtpunt: vorig jaar werden er in Vlaanderen zoveel meer zonnepanelen bijgeplaatst dat we - ondanks het slechte weer - toch ruim 4 procent meer stroom produceren. Maar die 20 procent extra zonnepanelen resulteert dus (nog) lang niet in 20 procent meer stroom.

Het slechte weer van de voorbije maanden blijft een vervelende spelbreker: het zorgt niet alleen voor wateroverlast, veel modderige velden en blijvend lege terrassen, maar is ook dé hoofdoorzaak van de mindere prestaties van onze zonnepanelen.

Energie-expert Alex Polfliet staart naar zijn panelen, onder een loodzware grijze hemel. "Ze hebben ruim 17 procent minder opbrengst dan vorig jaar in dezelfde periode," zegt hij. "En vorig jaar was ook al erg somber."

28 procent minder rendement tegenover 2020

Polfliet is niet, alleen zo blijkt. Alle zonnepanelen in Vlaanderen zijn getroffen. We haalden uit de databanken van netbeheerder Elia de opgewekte zonnestroom tussen 1 januari en eergisteren (13 juni), deelden die door het aantal zonnepanelen en kwamen tot een verrassend laag rendement. Dat rendement (de zogenaamde load factor) bedroeg amper 9,48 procent. In 2020 was dat nog 13,24 procent. In vergelijking met 2020 is de opbrengst dus bijna 4 procentpunten of 28 procent minder.

Vergeleken met het al sombere voorjaar van 2023 doen we het nu zelfs nog 17 procent slechter. De oorzaak is inderdaad het weer: zonnepanelen hebben vooral veel licht nodig. Maar de voorbije maanden waren dusdanig grijs en bewolkt dat er van dat licht niet veel sprake was.

Resultaat: een gemiddelde particulier zonnedak dat bij een zonnig jaar zowat 4.000 kWh stroom oplevert, valt door het sombere regenweer terug naar minder dan 3.000 kWh. Een gemiddeld Vlaams huishouden verbruikt per jaar zowat 3.500 kWh stroom: de grijze regenwolken schelen dus een flinke slok op een borrel. 

Groeiend Vlaams zonnepark levert wel 4 procent meer stroom

Eigenaars die al langer zonnepanelen hebben liggen, voelen direct het effect van het slechte weer. Maar in vergelijking met de periode 1 januari 2023-13 juni 2023 liggen er nu ruim 20 procent meer zonnepanelen in Vlaanderen. De totale capaciteit bedraagt momenteel bijna 6.700 MW. Dat is bijna 700 MW meer dan het  gehele Belgische nucleaire park. Op zijn hoogtepunt - toen alle zeven kernreactoren nog draaiden - tekende het nucleaire park voor een vermogen van ca. 5950 MW.

Het flink grotere zonnepark maakt wel degelijk een verschil, zelfs met het rotslechte weer van vandaag. Tussen 1 januari en 13 juni produceerden alle Vlaamse zonnepanelen bijeen 2,55 TWh stroom. Dat is meer dan in 2023 en komt neer op het jaarverbruik van bijna 730.000 huishoudens.

Die 2,55 TWh is weliswaar meer dan in 2023, maar wel amper 4 procent. Met een park dat 20 procent groter geworden is. Dat kan natuurlijk niet echt de bedoeling zijn. Maar het weer, dat heeft niemand onder controle.

Zonnepanelen blijven interessant

Met een opbrengst die een kwart minder is dan in een zonnig jaar, zou een mens beginnen te twijfelen of een investering in zonnepanelen wel de moeite loont.

Toch is die twijfel onnodig, zo benadrukt Polfliet. De prijs van de panelen is volgens hem de voorbije twee jaar blijven dalen. Dit voorjaar waren ze voor particulieren alweer 10 procent goedkoper dan vorig najaar. Zelfs met het slechte weer blijven zonnepanelen dus interessant: goed voor de portemonnee én het klimaat.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8xNS9ydWltLWVlbi1rd2FydC1taW5kZXItc3Ryb29tLXNsZWNodC13ZWVyLXNwZWVsdC16b25uZXBhbmVsZW4tcGEv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿