2024年6月29日土曜日

“11 procent minder omzet dan vorig jaar”: modesector verkeert in zware crisis, solden beginnen maandag meteen met 30 procent korting - Het Nieuwsblad

Er zijn drie redenen waarom de modesector het dit jaar extra slecht doet: regen, regen en nog eens regen. “In februari en maart had ik nochtans een hogere omzet dan vorig jaar, maar in april en mei zag ik de bui letterlijk hangen”, zegt Margo Taelemans, zaakvoerder van dameskledingwinkel Como Fashion in Sint-Katelijne-Waver.

“We willen dat er een verbod komt op gratis retour van online aankopen. Grote e-commercebedrijven kunnen zich dat veroorloven, maar veel kleine zelfstandige ondernemers niet”

Isolde Delanghe

Directeur Mode Unie

“Het slechte weer heeft ervoor gezorgd dat mijn omzet dit jaar 5 procent lager ligt dan vorig jaar. Dat is nog beter dan het gemiddelde in de sector van ruim 11 procent. Dat komt wellicht omdat mijn klanten kunnen parkeren voor de deur, en omdat ik vorig jaar toevallig veel mooie regenjassen had ingekocht. Die waren dit jaar populair, in tegenstelling tot de vele shorts en topjes die zijn blijven liggen.”

Margo Taelemans van Como Fashion in Sint-Katelijne-Waver: “In april en mei zag ik de bui letterlijk hangen.”© Joren De Weerdt

Uit een bevraging van Mode Unie bij 143 zelfstandige modewinkeliers in Vlaanderen, blijkt dat ruim 78 procent van de handelaars in de eerste zes maanden van dit jaar minder heeft verkocht dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. De omzet is gemiddeld met 11,4 procent gekelderd.

LEES OOK. Dramatisch voorjaar voor Belgische kledingwinkels

“Eerst hadden we de coronacrisis, daarna kwam de energiecrisis en vervolgens stegen de loonkosten heel sterk, terwijl veel modehandelaars niet de gewoonte hebben om die loonkostenstijging volledig door te rekenen aan de klant”, zegt Isolde Delanghe, directeur van Mode Unie. “De winstmarges stonden door die drie crisissen al zwaar onder druk, en dan was er ook nog het slechte weer, waardoor de verkoop in de modesector zwaar is tegengevallen.”

Steun gevraagd aan regering

Mode Unie vraagt daarom steunmaatregelen aan de volgende federale regering. “Wij vragen dat modehandelaars niet langer worden verplicht om de automatische loonindexering toe te passen als het moeilijk gaat in de sector, zoals nu”, zegt Isolde Delanghe. “We willen ook dat er een verbod komt op gratis retour van online aankopen. Grote e-commercebedrijven kunnen zich dat veroorloven, maar veel kleine zelfstandige ondernemers niet.”

LEES OOK. Modesector kreunt onder crisissen en opkomst van spotgoedkope platformen als Temu: “Ze sturen eigenlijk hun afval op”

Margo Taelemans heeft ook geen webshop. “Daardoor bereik ik weinig mensen die jonger zijn dan 40. Maar zo’n webshop vreet nu eenmaal tijd en energie, en ik hoor van collega’s dat een webshop niet altijd winstgevend genoeg is in verhouding tot de tijd en energie die je erin steekt”, zegt ze. (Lees verder onder de foto)

Isolde Delanghe.© RR

“Bovendien leidt zo’n webshop vaak tot wachtrijen in het postkantoor, met allemaal mensen die hun pakjes willen terugsturen omdat iets niet goed is. Ik kan in de winkel meteen goede raad geven aan mijn klanten, ook omdat ik de meerderheid van mijn klanten persoonlijk ken. Ik kan bijvoorbeeld inschatten of een kleedje wél mooi past bij een klant als die een andere maat kiest. Bij webshops is de dienstverlening onpersoonlijker en heb je dat voordeel niet.”

Koppelverkoop

Niet elke handelaar moet dus een webshop hebben. Maar aan koppelverkoop, waarbij je korting krijgt als je twee stuks koopt, doen modehandelaars deze maand, net voor de solden volgende maandag beginnen, meestal wel mee. “Vorige zomer deed de helft van de handelaars mee met de koppelverkoop. Nu is dat al 65 procent”, zegt Isolde Delanghe. “Dat komt omdat ze hun grote voorraad onverkochte zomerkledij nog kwijt willen.”

“Winkeliers geven in ons onderzoek aan dat consumenten duidelijk op de solden aan het wachten zijn. Bijna 60 procent van de handelaars denkt daarom dat ze deze zomer bij de solden evenveel of meer gaan verkopen dan vorig jaar”

Isolde Delanghe

Directeur Mode Unie

Uit de bevraging van Mode Unie blijkt dat zelfstandige modehandelaars de solden volgende maandag beginnen met een gemiddelde korting van 30 procent. “Er hangt nog veel stock in de winkel. Winkeliers geven in ons onderzoek aan dat consumenten duidelijk op de solden aan het wachten zijn”, zegt Isolde Delanghe. “Bijna 60 procent van de handelaars denkt daarom dat ze dit jaar bij de solden evenveel of meer gaan verkopen dan bij de zomersolden van vorig jaar.”

LEES OOK. Veel belangstelling voor uitverkoop in Esprit-winkel: “Jammer dat de winkel sluit, er staan hier al zo veel panden leeg”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMmh0dHBzOi8vd3d3Lm5pZXV3c2JsYWQuYmUvY250L2RtZjIwMjQwNjI4Xzk0ODk0ODE50gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿