2024年6月27日木曜日

Inflatie bereikt hoogste peil in 10 maanden: vooral gas en elektriciteit duurder - VRT.be

De inflatie, het cijfer dat aangeeft hoe snel de prijzen in ons land stijgen, bedraagt deze maand 3,7 procent. Dat betekent dat het leven nu 3,7 procent duurder is dan een jaar geleden. Vooral gas en elektriciteit zijn duurder, nu bepaalde steunmaatregelen niet meer van kracht zijn.

Een inflatie van 3,74 procent, dat is het hoogste inflatiecijfer sinds augustus vorig jaar, toen er sprake was van 4,09 procent inflatie. In maart klokte de indicator voor de stijging van de levensduurte nog af op 3,18 procent, om in april en mei uit te komen rond de 3,3 procent.

Vooral op vlak van energie stijgt de inflatie, tot 15,1 procent. Niet omdat de prijzen van gas en elektriciteit zo sterk gestegen zijn, wel omdat de steunmaatregelen van de regering om de energiefactuur te verlichten een jaar geleden nog van kracht waren.

De inflatie voor voeding is wel gedaald ten opzichte van mei. Dat cijfer komt deze maand uit op 0,31 procent, tegenover 1 procent in mei. Voeding draagt daarmee nog nauwelijks bij tot de algemene inflatie.

Pakketreizen

De belangrijkste prijsstijgingen in juni hadden betrekking op aardgas, elektriciteit, telecommunicatiepacks, suikerwaren, restaurants en cafés, brood en granen, binnenlandse pakketreizen, huishoudelijke apparaten en reparaties, kleding en hotelkamers. 

Motorbrandstoffen, fruit, alcoholische dranken en vis en zeevruchten hadden dan weer een verlagend effect op het indexcijfer.

Ook de kerninflatie, die geen rekening houdt met de prijsevolutie van de energieproducten en de onbewerkte voedingsmiddelen, is gestegen. Het gaat om 2,97 procent, tegenover 2,8 procent in mei.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8yNy9pbmZsYXRpZS1qdW5pLXN0aWpndC1uYWFyLTMtNzQtcHJvY2VudC1oZXQtaG9vZ3N0ZS1wZWlsLWluLTEwLW0v0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿