De aandeelhouders van Tesla hebben op de algemene vergadering opnieuw hun goedkeuring uitgesproken voor een megabonus ter waarde van zo'n 56 miljard dollar voor oprichter en CEO Elon Musk. Een Amerikaanse rechter had die eerder dit jaar nog tegengehouden. De kansen dat Musk de bonus nu effectief zal kunnen verzilveren, zijn fors gestegen.
In 2018 stemden de raad van bestuur en 73 procent van de aandeelhouders van Tesla in met een megabonus voor Elon Musk, in de vorm van aandelenopties. Hij zou die ruim 300 miljoen Tesla-aandelen krijgen als het autobedrijf aan - voor die periode vrij onrealistische voorwaarden - zou voldoen. Zo zou de marktwaarde in maximaal 10 jaar moeten stijgen van ruim 50 miljard dollar naar 650 miljard. Dat zou de waarde van het aandelenpakket dan wel op 56 miljard dollar brengen.
Maar Tesla begon wel degelijk stevig geld op te brengen: de waarde van het bedrijf vertienvoudigde intussen zowat sinds 2018... en dus ook de waarde van de aandelen. Na een snelle groei en dankzij de eerste euforie over elektrische auto's bereikte Tesla verrassend snel de mijlpaal, maar inmiddels is de vraag naar elektrische wagens wel merkbaar afgekoeld en daalde de waarde van Tesla opnieuw onder de doelstelling.
De boer op
Sommige aandeelhouders begonnen zich niettemin stilaan vragen te stellen bij de buitensporige omvang van bonus, zowat het driehonderdvoud van wat de bestbetaalde Amerikaanse CEO vorig jaar verdiende. Begin dit jaar kwam er een rechtszaak van in de Amerikaanse staat Delaware, waar Tesla gevestigd is. Daar zette de rechter een streep door het optiepakket. Die concludeerde dat Musk op de achtergrond wel erg veel invloed had tijdens de besprekingen over zijn bonus in de raad van bestuur van Tesla. Gezamenlijke vakanties met bestuurders, verwennerij met royale aandelenpakketten: er waren genoeg vraagtekens te plaatsen.
Ook vond de rechter dat aandeelhouders slecht waren ingelicht over de verwikkelingen binnen het bedrijf en dus nooit de mogelijkheid hadden om een geïnformeerd besluit te nemen. Dat Musk sinds 2018 geen dollarcent loon ontving, weerlegde de rechter, omdat de CEO via de andere Tesla-aandelen eigenlijk al vele miljarden uit het bedrijf haalt.
De raad van bestuur van Tesla ging in beroep tegen die uitspraak. Volgens de bestuurders heeft Musk wel degelijk recht op de bonus als hij de ambitieuze doelstellingen haalt. Bovendien, argumenteren ze, is het pakket van belang om voor de toekomst van het bedrijf, want daarmee kunnen ze Musk aan boord houden. Met die boodschap ging bestuursvoorzitter Robyn Denholm de voorbije maanden dan ook de boer op om aandeelhouders te overtuigen.
Grotere kansen
Gisteravond laat keurden ze in een nieuwe stemming alvast het aandelenpakket opnieuw goed. Dat betekent niet dat Musk de bonus nu ook automatisch krijgt. Daarvoor is het nog wachten op de uitspraak in hoger beroep. Maar dat de aandeelhouders opnieuw akkoord zijn gegaan, vergroot wel de kansen voor Musk. Als een soort wraak jegens de staat Delaware keurden ze trouwens ook de beslissing goed om de hoofdzetel van het bedrijf te verhuizen naar Texas. Musks reactie op het nieuws? "Verdorie, ik hou van jullie!"
Als Musk de bonus krijgt, klimt zijn aandeel in Tesla naar zo'n 20 procent. Als hij 25 procent van de aandelen in zijn bezit krijgt, heeft hij een blokkeringsminderheid in het bedrijf. Dankzij de bonus zou hij ook aan de top van de lijst met de rijkste mensen ter wereld blijven. Valt die bonus alsnog weg, zou hij flink zakken op de lijst.
0 件のコメント:
コメントを投稿