2024年6月21日金曜日

Booking.com waarschuwt voor explosie aan oplichtingsgevallen: “Stijging van 900 procent voorbije anderhalf jaar” - Gazet van Antwerpen

Boekingssite Booking.com waarschuwt dat artificiële intelligentie (AI) een explosie aan reisfraude veroorzaakt, zo meldt BBC. “Het voorbije anderhalf jaar was er sprake van een stijging tot 900 procent van het aantal gevallen van oplichting”, luidt het.

Bron: BBC News

Volgens beveiligingsdirecteur Marnie Wilking is er een bijzonder duidelijke toename van het aantal phishing-gevallen (waarbij mensen worden misleid om hun financiële gegevens af te staan) sinds generatieve AI-tools zoals ChatGPT op de markt kwamen. “We hebben al sinds de opkomst van de e-mail last van phishing”, verklaarde ze. “Maar sinds de lancering van ChatGPT is het pas echt opgeveerd. De daders gebruiken AI om aanvallen uit te voeren die e-mails veel beter nabootsen dan alles wat we tot ervoor hadden gezien.”

LEES OOK. “Zodra ik mijn bankapp opende, zag ik geld van mijn rekening verdwijnen”: Lise (25) waarschuwt voor Card Stop-fraude

Doordat de berichten er veel realistischer uitzien, zijn ze ook veel moeilijker te detecteren, aldus Wilking. Ze roept zowel hotels als reizigers op om tweefactor-authenticatie (een extra veiligheidscontrole, zoals het invoeren van een code die naar je telefoon wordt gestuurd) te gebruiken. Het is volgens haar “de beste manier” om phishing en het stelen van inloggegevens te bestrijden.

Ondertussen doet Booking.com er volgens Wilking ook alles aan om de oplichters “bij te benen” door zelf AI in te zetten om frauduleuze berichten te blokkeren.

LEES OOK. Elza (85) sterft na online oplichting: “Zonder die telefoons was ze er nog geweest”

Voorkom dat jij slachtoffer van phishing wordt

  • Bij een e-mail moet je altijd goed het mailadres van de verzender controleren. “Bij sms’jes is dat echter veel lastiger”, verklaarde Phished-CEO Arnout Van de Meulebroucke eerder aan deze krant. “Daarom de tip: klik nóóit op een link in een sms. Is het een melding van je bank? Surf dan zelf naar de juiste website en log je daarin. Als het om een echte melding gaat, zal je ze zo ook wel terugvinden.”
  • In een e-mail kunnen de oplichters de link nog maskeren, in een sms kan dat niet en krijg je de link altijd volledig te zien. “Kijk die dan ook goed na”, aldus Van de Meulebroucke. “Bevat de link bijvoorbeeld de extensie .ru, dan kan je er bijna zeker van zijn dat het om phishing gaat. Ook .info is zo’n typisch voorbeeld.”
  • Deel nooit zomaar je geboortedatum of bankcode als ze dat vragen aan de telefoon of via e-mail.”
  • “Stel via online bankieren of je bankapp een redelijke daglimiet in voor contactloos betalen. Zo vermijd je toch al dat de criminelen op die manier met veel van jouw geld kunnen gaan lopen.”

Wat als ik me toch heb laten beetnemen?

“Dan is er maar één oplossing. Zo snel mogelijk naar Card Stop bellen, je bankrekening laten blokkeren en ook je bank op de hoogte brengen.”

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiK2h0dHBzOi8vd3d3Lmd2YS5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA2MjFfOTI0NDUxODLSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿