2024年6月27日木曜日

Drugscommissaris Van Wymersch: "Oprollen drugsbende Peterboswijk gaat verschil maken voor veiligheid in Brussel" - VRT.be

Het oprollen van een gewelddadige drugsbende in de Peterboswijk in Anderlecht gaat een verschil maken voor de veiligheid in Brussel. Dat zegt nationaal drugscommissaris Ine Van Wymersch. De criminele organisatie zou gelinkt kunnen worden aan verschillende schietpartijen die de hoofdstad al maanden teisteren.

Bij een grote politieactie in de Peterboswijk in Anderlecht is gisteren een criminele organisatie opgerold die met bruut geweld de Brusselse drugsmarkt wilde overnemen. "De bende kan volgens het parket concreet gelinkt worden aan schietpartijen, ontvoeringen, heel zwaar geweld en intimidaties", zegt Van Wymersch in De Afspraak op VRT Canvas.

Ze noemt de organisatie "een grote multinational die tegelijk ook lokaal goed verankerd was". Met andere woorden: de lokale kopstukken werkten en woonden in de Peterboswijk. "Ze hadden echt wel de bedoeling om van daaruit met bruut geweld de hele drugsmarkt in Brussel te controleren."

Als je een dealer oppakt, dan komt er meteen een andere in de plaats. Als je mensen in de sleutelposities weghaalt, dan stuikt het hele systeem in elkaar

Ine Van Wymersch, nationaal drugscommissaris

Alles samen zijn 19 mensen gearresteerd, een aantal van hen zijn al aangehouden. "Het is een zware klap voor de bende", vertelt ze. "Er is erg hard gewerkt om de bovenbouw, de kopstukken, te arresteren. Als je een dealer oppakt, dan komt er meteen een andere in de plaats. Als je mensen in de sleutelposities weghaalt, dan stuikt het hele systeem in elkaar."

Volgens haar zijn sommige van de gearresteerden heel moeilijk te vervangen. "Hoe hoger je komt in zo’n organisaties, hoe unieker de positie." Het politiewerk is nog lang niet afgelopen. "Dit is de start van nieuwe onderzoeken, om nog hoger en nog breder te kunnen gaan." Met wat geluk tot bij de echte top van de bende, al zou die volgens Van Wymersch in Dubai zitten.

Waakzaam voor escalatie geweld

De hoofdstad wordt al maanden geplaagd door drugsgeweld: van schietpartijen tot afrekeningen op klaarlichte dag. De nationaal drugscommissaris vermoedt dat de actie een wezenlijk verschil gaat maken voor de veiligheid in Brussel. Toch zal het oprollen van deze bende alleen dat allemaal niet in een klap oplossen.

"We moeten waakzaam zijn voor een escalatie van geweld van andere bendes die de plaats willen innemen van de bende die nu is opgepakt", legt ze uit. "Het beste zou zijn dat er in plaats van de criminelen echte alternatieven komen in de wijken. Het gaat over samenlevingsopbouw, zoals woonkwaliteit, netheid, mobiliteit en toekomstperspectief."

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiR2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8yNi9pbmUtdmFuLXd5bWVlcnNjaC1wZXRlcmJvc3dpamsv0gEA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿