2024年6月14日金曜日

"De staat leeft boven zijn stand": Planbureau ziet overheidstekort binnen 5 jaar oplopen tot zo'n 40 miljard euro - VRT.be

Zonder grote ingrepen komt het totale overheidstekort in 2029 uit op 5,8 procent van het bbp, of zowat 40 miljard euro op jaarbasis. Dat heeft het Federaal Planbureau berekend. De toekomstige regeringen, die in de komende maanden vorm zullen krijgen, weten zo nogmaals welk budgettair titanenwerk hen te wachten staat. 

Eerst het goede nieuws: eigenlijk zijn de economische vooruitzichten voor ons land best oké. Het Planbureau ziet de Belgische economie weer aantrekken na een paar slappere kwartalen. Dit jaar zou de groei 1,4 procent bedragen (hoger dan in de rest van de eurozone) en, zonder dramatische geopolitieke voorvallen, min of meer dat tempo aanhouden in de komende 5 jaar.

Bedrijven blijven fors investeren, maar ook de consumptie van de man in de straat blijft op een gezond niveau. Voorlopig is de jobcreatie vrij beperkt, maar vanaf 2025 ziet het Planbureau die wel aantrekken. De werkgelegenheidsgraad zou tegen 2029 afklokken op 74,1 procent.

40 miljard tegen 2029

Zorgwekkender is het gesteld met de overheidsfinanciën. Volgens de nieuwe projecties zou het totale tekort dit jaar 4,5 procent van het bruto binnenlands product (bbp) bedragen, of zo'n 30 miljard euro. Tegen 2029 zou dat tekort oplopen tot 5,8 miljard, of ruwweg 40 miljard euro. Die cijfers zijn nog slechter dan de eigen projecties die het Planbureau in februari berekende, maar wel iets milder dan die van het Monitoringcomité in maart of die van de Nationale Bank kort voor de verkiezingen.

Het zijn voor alle duidelijkheid niet de overheidsinvesteringen die het tekort aanzwengelen, wel de lopende uitgaven, met name die in de pensioenen en de gezondheidszorg. In de woorden van Michel Saintrain van het Planbureau: "De staat leeft boven zijn stand."

Ongewijzigd beleid

Ook de stijgende rentelasten op de overheidschuld - die tegen 2029 zou oplopen tot zo'n 836 miljard euro of 117 procent van het bbp - doen het tekort mee stijgen. In 2020 droegen die rentelasten nog voor 2 procentpunt bij aan het tekort, in 2029 zal dat 2,9 procentpunt zijn. Anders gezegd: alleen al om die rentelasten te betalen heb bijna 1 procent van het bbp extra nodig.

Belangrijk detail: de berekening gaat uit van ongewijzigd beleid. En dat beleid zal wellicht ook wijzigen, zo leert de recente verkiezingsuitslag. Meer nog: het moet van Europa. Volgens de Europese begrotingsregels mag het tekort in de lidstaten maar maximaal 3 procent bedragen van het bbp en de schuldgraad mag niet boven de 60 procent uitkomen. Conclusie: ons land zal in 5 jaar tijd vele miljarden euro's moeten vinden om aan die grens te geraken. 

Het ergst is de toestand in Brussel: zonder aanpassingen blijft het tekort er maar liefst 20 procent van het totale budget. Maar ook federaal is er veel werk aan de winkel: tegen 2029 stijgt het tekort naar 18 procent. In Wallonië zakt het tekort zonder extra inspanningen naar 7 procent, in Vlaanderen naar 1 procent tegen 2029.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8xNC9wbGFuYnVyZWF1LXppZXQtdGVrb3J0LWJpbm5lbi01LWphYXItb3Bsb3Blbi10b3Qtem8tbi00MC1taWxqYXJkL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿