2024年6月26日水曜日

Beperkingen voor Ozempic worden verlengd tot februari 2025 - VRT.be

Artsen en apothekers moeten minstens tot februari volgend jaar het geneesmiddel Ozempic voorbehouden voor patiënten met diabetes type 2 of met een te hoog BMI. Dat heeft minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) beslist. De beperkte beschikbaarheid van het medicijn zal nog zeker tot die periode aanhouden.

De vraag naar Ozempic is in 2023 ontploft, omdat het ook bij niet-diabetici als afslankmiddel werkt. Producent Novo Nordisk kon de vraag niet volgen. Volgens het geneesmiddelenagentschap (FAGG) houdt die beperkte beschikbaarheid nog minstens tot februari 2025 aan. Niet alleen voor Ozempic, maar voor alle GLP1-analogen (bloedglucoseverlagende middelen).

Minister Vandenbroucke besliste eerder al om het medicijn voor te behouden voor de doelgroep die het echt nodig heeft. Na de update van het FAGG verlengt de minister die maatregel. "Op een moment van schaarste is het mijn verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat de mensen die het geneesmiddel het meest nodig hebben ook echt toegang krijgen", aldus Vandenbroucke.

Als patiënten met diabetes type 2 deze geneesmiddelen niet kunnen gebruiken, kan dat leiden tot een ontregeling van hun bloedsuikerspiegel. Patiënten kunnen hypo's of hypers krijgen, met symptomen zoals flauwvallen, coma en epileptische aanvallen. Ook patiënten met een te hoog BMI krijgen nog toegang tot Ozempic.

'Body mass index' (BMI):

BMI is de afkorting voor 'Body mass index'. Het is een internationale maat die laat zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Door je BMI te berekenen, kan je een inschatting maken hoe gezond je lichaamsgewicht is.

Als je BMI tussen de 18 en 25 ligt, heb je een gezond gewicht. Vanaf een BMI van 25 spreken we van een te hoog BMI en kamp je met overgewicht. Bij een BMI van 30 of meer is er sprake van obesitas.

Bij een te hoog BMI kan je last hebben van gezondheidsproblemen. Je kan een hoge bloeddruk krijgen, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten, slaapapneu of diabetes type 2. Voor die laatste ziekte heb je dus het geneesmiddel Ozempic nodig.

Een volgende taskforce om de situatie te evalueren is gepland begin november 2024. Indien er problemen opduiken, wordt ze sneller bijeengeroepen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiWGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8yNi92YW5kZW5icm91Y2tlLXZlcmxlbmd0LWJlcGVya2luZ2VuLXZvb3Itb3plbXBpYy_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿