2024年6月18日火曜日

Overheid investeert in Frans-Belgische pantserwagenbouwer - De Tijd

De SFPIM, de investeringsmaatschappij van de federale overheid, neemt een belang van 10 procent in de defensiedivisie van de Luikse industriële groep John Cockerill. Die neemt het grotere Franse pantserbedrijf Arquus over.

De deal behelst naar verluidt ongeveer 300 miljoen euro en trekt de Belgische en de Franse overheidsinvesteerders aan. Zowel de SFPIM als de Franse CDC neemt een belang van 10 procent in Cockerill Defense, de legertak van de industriële groep. Het is nog niet bekend hoeveel de SFPIM en CDC investeren.

Advertentie

Arquus is de tweede grootste Franse producent van pantservoertuigen. Het is de erfopvolger van de defensiedivisie van de Franse vrachtwagenbouwer Renault, die al decennia in handen is van de Zweedse Volvo Group. Die staat overigens los van Geely-dochter Volvo Cars.

Arquus is in ons land vooral bekend als leverancier van de pantserwagen Griffon, die ook is aangekocht door het Belgische leger en die het samen met de Franse defensiegroepen Nexter en Thales produceert. Daarnaast maakt Arquus nog drie pantservoertuigen. Het bedrijf telt 1.200 werknemers, die gepantserde voertuigen maken voor de legers van zowat 60 landen.

Arquus levert ook aan het Belgische leger Griffon-pantservoertuigen. ©BELGA

Vorig jaar boekte Arquus 600 miljoen euro omzet. Hoe groot de defensiedivisie van Cockerill is, is niet bekend, maar die is zeker kleiner dan die van Arquus. Cockerill wil dat de divisie na de overname van Arquus minstens 1 miljard euro omzet per jaar maakt met 2.000 werknemers in operationele sites in België, Frankrijk, Italië, India en Saoedi-Arabië.

De defensiepoot van John Cockerill heeft twee fabrieken in ons land en twee vestigingen in Oost-Frankrijk. De opvolger van CMI is al meer dan twintig jaar in handen van de Franse zakenman Bernard Serin.

miljard euro
De defensiedivisie moet na de overname van Arquus jaarlijks 1 miljard euro omzet draaien.

Het bedrijf mag zich verheugen in een grote belangstelling van de SFPIM. Nog maar enkele weken geleden investeerde de federale investeringsmaatschappij samen met zijn Waalse evenknie 100 miljoen euro in de waterstofdivisie van John Cockerill. Die overheidssteun moet ertoe bijdragen dat Cockerill effectief werk maakt van de bouw van zijn fabriek voor waterstofelectrolysers in Charleroi. Daarmee is een investering van 150 miljoen euro gemoeid.

Cockerill had al langer interesse in Arquus. Die interesse is alleen maar groter geworden sinds het Belgische leger in 2018 382 Griffons-pantserwagens van Arquus kocht. Daarnaast kocht het leger 28 Caesar-kanonnen, die worden gemaakt door Arquus en Nexter. België en Frankrijk hebben Nexter, Arquus en John Cockerill ook gevraagd een nieuw licht pantservoertuig te ontwikkelen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMie2h0dHBzOi8vd3d3LnRpamQuYmUvb25kZXJuZW1lbi9kZWZlbnNpZS1ydWltdGV2YWFydC9vdmVyaGVpZC1pbnZlc3RlZXJ0LWluLWZyYW5zLWJlbGdpc2NoZS1wYW50c2Vyd2FnZW5ib3V3ZXIvMTA1NTE4MDkuaHRtbNIBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿