2024年6月22日土曜日

Hoe Europa mee het regeerakkoord schrijft: inspanning nodig van 25 miljard in vijf jaar - De Standaard

Federaal informateur Bart De Wever (N-VA) weet sinds vrijdagavond hoe hoog de berg is waar hij met een toekomstige federale regering over moet. De Europese Commissie heeft ons land te kennen gegeven dat het een saneringstraject van 23 miljard euro moet afleggen als het geen de problemen met Europa wil. Dat leert de Europese tabel met het traject die De Standaard kon inkijken. Door het grote tekort en de hoge schuldgraad is België tot een van de zeven Europese landen waartegen woensdag een strafprocedure werd opgelegd. De ultieme sanctie (een boete) kan vermeden worden als België in de pas van Europa loopt.

De Europese Commissie stelt ons land twee trajecten voor: een op vier en een op zeven jaar. Maar om de oefening behapbaar te maken, hebben alle politieke partijen al te kennen gegeven te kiezen voor het traject op zeven jaar. In dat geval moet ons land de komende drie jaar de begroting telkens verbeteren met 0,5 procent van het bbp, in het vierde jaar met 0,59 procent en de drie jaren nadien met 0,42 procent van het bbp.

Dat betekent dat de komende regeringen in ons land de komende vijf jaar de begroting moeten verbeteren met 16,6 miljard euro. In zeven jaar tijd moet de huidige begroting met 23 miljard euro verbeterd worden. Maar de inspanning die daarvoor nodig is, is wellicht groter omdat de Europese Commissie geen rekening houdt met de verwachte verslechtering van de begroting de komende jaren. Die moet eerst weggewerkt worden, en daarna verder verbeteren met de door Europa opgelegde percentages. Volgens een eerste ruwe schatting van de administratie zou de inspanning van de regeringen in ons land voor de komende vijf jaar daardoor op zo’n 25 miljard euro uitkomen.

De Commissie maakt zich ook zorgen over de toenemende vergrijzingskosten.© Jimmy Kets

Vergrijzing en salariswagens

Maar om die oefening te mogen spreiden over zeven jaar vraagt de Commissie wel dat ons land tegelijk een aantal stevige hervormingen in de steigers zet. Daarover gaf ze woensdag al een indicatie in haar aanbevelingen aan ons land. Die lezen niet als een verrassing. Zo stipt de Commissie aan dat de vergrijzingskosten onze begroting nog meer dreigen te doen ontsporen. Hervormingen in het pensioenstelsel en de gezondheidszorg worden dan ook aanbevolen. De evolutie van de uitgaven zal in de toekomst sowieso een belangrijkere rol spelen bij de beoordeling van het begrotingsbeleid.

Daarnaast wijst de Commissie op de inefficiëntie van ons belasting- en uitkeringssysteem, waarbij werken niet wordt aangemoedigd. Een budgetneutrale fiscale hervorming dringt zich op, waarbij de lasten op arbeid verlaagd worden en subsidies aan fossiele brandstoffen worden afgebouwd. De Commissie neemt ook het gulle systeem van de salariswagens op de korrel. Ook vindt ze het niet logisch dat veel sociale uitkeringen niet afhankelijk zijn van het inkomen, maar van het statuut van de begunstigde, en dat de werkloosheidssteun nog niet beperkt is in de tijd. Ook inzake de begeleiding van mensen naar een baan, voornamelijk minderheidsgroepen, onderwijs en de grote administratieve lasten voor ondernemers is er nog werk.

Boeman Europa

Federaal informateur Bart De Wever (N-VA) weet dus wat te doen samen met de voorzitters van CD&V, Vooruit, MR en Les Engagés. Een deel van het (begrotings)werk ligt ook bij de regio’s, want de Commissie bekijkt België als één geheel. Toch wacht de federale overheid de grootste inspanning. Door zowel het begrotingstraject uit te zetten als de werven aan te stippen waar nog veel werk ligt te wachten, heeft de Commissie een dikke vinger in het volgende federale regeerakkoord. Tegen 20 september verwacht Europa van ons land de begrotingsplannen, maar in een verkiezingsjaar zit daar wel wat rek op.

Dat betekent dat De Wever of zijn opvolger een stevig regeerakkoord in elkaar moet boksen. Het moet verder springen dan alleen maar een opsomming van een aantal principes die in de loop van de bestuursperiode verder uitgewerkt worden. Europa verwacht dat de nieuwe regering al duidelijk maakt hoe ze niet alleen volgend jaar maar ook de jaren nadien structureel zal saneren. En de hervormingsagenda zal ook al genoeg body moeten hebben om Europa te overtuigen de inspanning over zeven jaar te spreiden.

Dat Europese carcan lijkt verstikkend, maar heeft ook het voordeel dat de Belgische politiek naar boeman Europa kan wijzen om lastige maatregelen uit te leggen. Een beetje zoals ten tijde van de regering-Dehaene die zwaar moest besparen om ons land de eurozone binnen te loodsen.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA2MjFfOTY0NDkyNjTSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿