Luierproducent Ontex wil bijna de helft van de banen in België schrappen. Concreet staan er 489 banen op het spel in Eeklo en Buggenhout. De fabriek in Eeklo gaat zelfs volledig dicht. Het bedrijf wijst erop dat de productiekosten in België "aanzienlijk hoger liggen" dan in de landen waar de concurrentie produceert.
De directie kondigde tijdens bijzondere ondernemingsraden "de intentie aan om de Belgische productie- en distributieactiviteiten te herstructureren". Volgens de plannen zou de productievestiging in Eeklo de deuren sluiten, waarbij alle 349 jobs zouden verdwijnen. De vrouwelijke en babyverzorgingsproducten die daar worden gemaakt, worden overgeheveld naar andere Europese Ontex-fabrieken.
Daarnaast zou de site in Buggenhout omgevormd worden tot "expertisecentrum voor onderzoek, ontwikkeling en productie van producten voor medium en zware incontinentiezorg". Daar staan 140 van de 528 banen op het spel, al belooft het bedrijf ook 40 miljoen euro aan investeringen. Doel is om daar de productie fors te moderniseren en te automatiseren.
De lichte incontinentieproducten die tot dusver in Buggenhout werden gemaakt, zullen naar een andere fabriek in Europa verhuizen. De afdeling voor onderzoek en ontwikkeling en de commerciële poot, waaronder verkoop en klantendienst, zouden wel blijven bestaan.
Hoge productiekosten
Ontex heeft het al enkele jaren moeilijk door hoge kosten en grondstoffenprijzen. Aanvankelijk probeerde het bedrijf dat te counteren door besparingen en prijsverhogingen, maar met weinig succes. Zo'n 2 jaar geleden koos het bedrijf ervoor om geleidelijk aan in te krimpen en zich volop te richten op de Amerikaanse en Europese markt.
Het is gebleken dat de productiekosten in België aanzienlijk hoger liggen dan die in de landen waar onze concurrenten produceren
"Wij moeten ons als bedrijf voortdurend aanpassen aan de markt", zegt de personeelsdirecteur van Ontex Jonas Deroo. "We moeten dus ook onze productiekosten in het oog houden. Het is gebleken dat de productiekosten in België aanzienlijk hoger liggen dan die in de landen waar onze concurrenten produceren."
Deroo wijst erop dat Ontex het enige bedrijf is in zijn sector dat in België produceert. "Wij geloven dat dit mogelijk blijft, maar dat we deze acties moeten ondernemen om te investeren in de toekomst. Maar dat heeft jammer genoeg een impact op de tewerkstelling."
De fabriek in Eeklo kwam in 2020, in volle coronapandemie, nog in het nieuws toen Ontex liet weten er een grote productielijn te hebben opgestart voor chirurgische mondmaskers. Doel was toen om er 80 miljoen mondmaskers per jaar te produceren. Dat project was uiteindelijk geen lang leven beschoren: het bedrijf kreeg de mondmaskers niet verkocht en zette de productie al vrij snel stop.
Begeleiding
"We erkennen dat dit een moeilijke aankondiging is voor onze medewerkers in Eeklo en Buggenhout en hun gezinnen", zegt Deroo nog. "Onze eerste prioriteit is om die mensen in de komende dagen te ondersteunen. We willen ook een constructieve en respectvolle dialoog aangaan met onze sociale partners. Als de intentie van de herstructurering zou worden bevestigd, verwachten we passende begeleidende maatregelen te kunnen vinden in het belang van alle betrokken werknemers."
Als het reorganisatieplan volledig wordt doorgevoerd, zouden er nog 569 banen overblijven bij Ontex in België, met name in Buggenhout en in de hoofdzetel in Aalst. Wereldwijd stelt het bedrijf zo'n 7.200 mensen te werk in 17 landen.
Ontslagnemend premier Alexander De Croo (Open VLD) zegt pas vanochtend te zijn ingelicht over de nakende herstructurering. Hij laat op X weten er alles aan te doen "om de sociale impact zo klein mogelijk te houden".
0 件のコメント:
コメントを投稿