2024年6月8日土曜日

Nationale Bank: meer woningen bouwen om kopen betaalbaar te maken - VRT.be

Het wordt in België steeds moeilijker om een betaalbare woning te vinden. Dat zei Geert Langenus, hoofdeconoom bij de Nationale Bank van België (NBB), tijdens de voorstelling van de voorjaarsprognose van de bank. De NBB vindt dat er dringend een politiek debat nodig is over de woningmarkt.

Er wordt de voorbije jaren steeds minder geïnvesteerd in woningen. Dat zal ook de komende jaren zo zijn, voorspelt de NBB. Het aantal afgeleverde bouwvergunningen voor woningen is gedaald, van meer dan 60.000 in 2018 naar 50.000 vorig jaar. Tegelijkertijd is het aantal huishoudens in België toegenomen van 4 miljoen in het jaar 2000 naar bijna 6 miljoen vandaag de dag.

De bevolkingsgroei alleen is niet de enige reden dat de vraag toeneemt. "Dat komt niet alleen omwille van de bevolkingsaangroei, maar ook omwille van de gezinsverdunning. Er komen steeds kleinere gezinnen. Dat betekent dat je voor dezelfde bevolking meer woningeenheden nodig hebt", zegt Langenus aan VRT NWS. 

Volgens Langenus zorgen al die factoren ervoor dat een woning kopen minder betaalbaar wordt. Tijdens de periode 2018 tot vorig jaar stegen de aflossingskosten voor een gemiddeld huis door het beperkte aanbod van zo’n 24 naar 27,9 procent van het netto beschikbare inkomen van een huishouden. Dat blijkt uit het rapport van de NBB.

Ook op de huurmarkt stijgt het aandeel van het netto-inkomen dat wordt uitgegeven om te wonen. Uit de "Woonbalans", een instrument van de bouwfederatie Embuild, blijkt dat vooral alleenstaande huurders de dupe zijn. Zij geven meer dan 50 procent van hun budget uit om te wonen. 

Strenge regels maken wonen duurder

Dat een woning kopen steeds duurder wordt, komt vooral door het beleid, aldus Langenus. Onder meer de strenge regels rond renovatie en isolatie spelen de woningmarkt parten. Ook de hoge hypotheekrentes van de laatste jaren en de gestegen prijs van bouwmaterialen spelen een rol.

Volgens de NBB moet de overheid meer doen om het aanbod te vergroten. Dat kan bijvoorbeeld door de wetgeving rond bouwvergunningen en energiezuinigheid te versoepelen. Ook moet de overheid volgens de NBB meer sociale woningen bouwen. Pierre Wunsch, gouverneur bij de NBB, zei tijdens de voorstelling dat de betaalbaarheid van woningen meer aan bod moet komen in het politieke discours. 

Belgische economie doet het verder niet slecht

Ondanks de krapte op de woningmarkt, doet de Belgische economie het niet slecht, blijkt uit het rapport. De economische groei in België blijft stabiel en neemt met ongeveer 0,3 procent toe op kwartaalbasis. 

De NBB verwacht dat de groei op jaarbasis in 2024 uitkomt op 1,2 procent. Dat is een stuk lager dan vorig jaar, toen de groei 1,5 procent bedroeg. Volgens de NBB komt dat doordat de binnenlandse vraag naar goederen en diensten minder sterk groeit. Vooral het aantal private investeringen daalt in 2024 fors vergeleken met vorig jaar.

Ook de netto-uitvoer speelt een rol. Dat is het verschil tussen wat ons land verkoopt aan andere landen (export) en wat het koopt van andere landen (import). De netto-uitvoer is sinds 2023 negatief en zal de komende jaren traag herstellen.

Als België een positieve netto-uitvoer heeft, betekent dit dat de Belgische economie geld verdient door meer te verkopen aan het buitenland dan het uitgeeft aan buitenlandse goederen. Dit helpt de economie te groeien. Als de netto-uitvoer negatief is, kan dit de economische groei vertragen omdat er meer geld het land uitgaat dan erin komt.

Groei blijft ook volgend jaar stabiel

Ook volgend jaar verwacht de Nationale Bank een groeicijfer van zo’n 1,2 procent op jaarbasis. In 2026 zal de groei lichtjes toenemen tot 1,4 procent op jaarbasis.

Sinds de oorlog in Oekraïne is losgebarsten, gecombineerd met onder meer de naweeën van de coronapandemie, is de economische groei sinds vorig jaar lager dan tijdens de pre-coronajaren.

De groei bedroeg in 2022 3 procent en daalde vorig jaar naar 1,5 procent. Tussen 2015 en 2019 bedroeg de jaarlijkse groei in België gemiddeld nog 1,8 procent.

NBB verwacht dat inflatie zal afnemen

Verder staat in het rapport te lezen dat de inflatie naar verwachting zal dalen. De inflatie is sinds oktober vorig jaar gestegen van 0,36 procent naar meer dan 3 procent de voorbije maanden. Volgens de NBB werd deze stijging veroorzaakt door volatiliteit op de energiemarkt en is die van tijdelijke aard.

Hoewel de totale inflatie is toegenomen, blijft de onderliggende inflatie, die geen rekening houdt met volatiele componenten zoals energie en voedsel, gestaag dalen. Deze daling verloopt trager bij diensten dan bij goederen​​. De prijzen van voedingsmiddelen blijven relatief hoog, wat bijdraagt aan een verhoogde “gevoelsinflatie” bij consumenten, ook wel het "winkelkar-effect" genoemd​​.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZ2h0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8wNy9uYXRpb25hbGUtYmFuay1lY29ub21pc2NoZS1ncm9laS16YWwtdHJhYWctbWFhci16ZWtlci10b2VuZW1lbi_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿