2024年6月10日月曜日

"Politieke zelfmoord" of "slimme strategie": kan de Franse president Macron zijn vel redden met nieuwe verkiezingen? - VRT.be

In Frankrijk reageren analisten verdeeld op de aankondiging van de Franse president Emmanuel Macron om het parlement te ontbinden en nieuwe verkiezingen te houden. Die beslissing nam hij na teleurstellende resultaten bij de Europese verkiezingen. Sommigen noemen het "een slimme zet", anderen spreken van "politieke zelfmoord". "Macron staat met zijn rug tegen de muur en kan geen kant meer op", zegt Frankrijkcorrespondent Frank Renout.

Het nieuws dat president Macron het parlement zal ontbinden en nieuwe verkiezingen wil houden, sloeg gisteravond in als een bom. Niet veel Fransen hadden dat zien aankomen. "Het is een belangrijk moment voor opheldering", zei president Macron. "Ik heb jullie boodschap en jullie zorgen gehoord, en ik wil ze niet onbeantwoord laten. Frankrijk heeft nood aan een duidelijke meerderheid om te kunnen regeren in sereniteit en harmonie."

Daar draait het dus om: een meerderheid in het Franse parlement of Assemblee Nationale. De coalitie onder leiding van de partij van Macron verloor haar absolute meerderheid tijdens de verkiezingen in 2022 en moet het stellen met 255 van de 577 zetels. 

"Voor Macron is het vrij simpel: hij wil een nieuw mandaat van de kiezer", vertelt Frankrijkcorrespondent Frank Renout. "Hij heeft geen meerderheid meer in het parlement, doet het slecht in de peilingen en nooit eerder was hij zo onpopulair. Deze Europese verkiezingsnederlaag maakt de president nu ook vleugellam. Hij hoopt dat hij het goed zal doen bij die nieuwe verkiezingen en een nieuwe meerderheid kan vormen."

"Grote gok" of "uitgekiende strategie"

De beslissing van Macron om het parlement te ontbinden, kwam er erg snel. Zo snel zelfs dat je zou kunnen denken dat hij zich al had voorbereid op een slecht resultaat. "Hij heeft er met een klein groepje uitverkorenen al een paar dagen over nagedacht", weet Renout. "Het is iets dat werd opgeworpen als een uitweg uit de politieke impasse. Sommige ministers waren op de hoogte, maar lang niet allemaal."

De Franse pers reageert alvast erg kritisch op de aankondiging van Macron. "De grote gok", zo kopt de dagelijkse krant 'Libération'. Zo zouden de vervoegde verkiezingen zijn politieke toekomst wel eens in gevaar kunnen brengen, 3 jaar voordat zijn termijn als president afloopt. 

Al schatten analisten de kans dat het radicaal-rechtse Rassemblement National een absolute meerderheid haalt bij de verkiezingen wel klein in. Bij de Europese verkiezingen in Frankrijk kwam slechts 52 procent van de kiesgerechtigden opdagen, en Macron hoopt dat hij de overige kiezers kan aanspreken om tegen die rechtse beweging te stemmen.

Vlak na de aankondiging van Macron trokken honderden Fransen naar het Place de la République in Parijs om hun ongenoegen te uiten over radicaal-rechts. De kiezersbasis is er dus wel, maar de vraag is of die groot genoeg is om Macron zijn vel te redden.

"Mijn verwachting is dat hij hard in de aanval zal gaan tegen Marine Le Pen. Hij zal haar partij wegzetten als ondemocratisch en zichzelf opwerpen als het enige waardige alternatief", duidt Renout. Maar toch blijft het een grote gok. "Critici noemen het politieke zelfmoord, maar hij stond met zijn rug tegen de muur. Macron kon geen kant op en kon niets anders doen."

Gepakt op snelheid

Volgens Luc Rouban, politiek wetenschapper bij de Sciences Po-universiteit in Parijs, wil Macron de partij van Le Pen pakken op snelheid. Al zal nog moeten blijken of dat wel zo'n goede strategie is. "Het zal ergens zeker meespelen, maar ook Macron moet zijn Renaissancepartij nog helemaal klaarstomen."

De eerste ronde van de verkiezingen zal al op 30 juni worden gehouden, dus veel tijd om campagne te voeren is er niet meer. "Zowel Macron als Le Pen zijn landelijk niet goed georganiseerd, dus ik weet niet of het één van de 2 parten zal spelen."

Sommige Franse analisten opperen dat Macron hoopt op een "cohabitation effect". Daarbij komt de Rassemblement National voor de komende 2,5 jaar aan de macht en hoopt Macron dat de partij zichzelf tijdens die periode zo onpopulair maakt, dat ze het bij de volgende verkiezingen ook slecht zullen doen. Al nuanceert Renout die theorie.

"Fransen zullen altijd klagen over hun leiders. Ze zijn een klagend volk, dat zeggen ze zelf ook. Al hebben ze wel het gevoel dat ze zwaar getroffen werden in hun koopkracht, vooral door de coronacrisis en de daaropvolgende oorlogen. Ze voelen zich echt benadeeld."

Hoe dan ook vrezen veel Fransen dat de situatie in de Assemblée Nationale er niet op zal verbeteren. De kans bestaat immers dat niemand een absolute meerderheid haalt en dan eindigt Macron met een parlement dat nog dieper verdeeld is geraakt. "Dan zitten we pas echt in een politieke patstelling", aldus Renout.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiZGh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNi8xMC9mcmFua3JpamstbWFjcm9uLWV1cm9wZXNlLXZlcmtpZXppbmdlbi1tYXJpbmUtbGUtcGVuLXdhdC1udS_SAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿