Het lijkt er sterk op dat het H5N1-vogelgriepvirus zich tussen koeien verspreidt via rauwe melk. Dat blijkt uit Amerikaanse studies. Het zou verklaren hoe het virus zich gemakkelijk verspreidt tussen melkvee onderling, van koeien op andere zoogdieren en in sommige gevallen ook overspringt op de mens. Voorlopig is er geen reden tot paniek, aangezien het aantal menselijke besmettingen beperkt blijft.
Honderden miljoenen H5N1-deeltjes: zoveel vogelgriepvirus vonden Amerikaanse wetenschappers terug in rauwe melk van Amerikaanse koeien. Ze publiceerden de resultaten eind mei. Ze hadden gericht de melk onderzocht van koeien die ziektesymptomen hadden: ze ademden bijvoorbeeld moeilijk en gaven minder melk.
"Dat is een hogere concentratie dan we in een laboratorium kunnen kweken", zegt Seema Lakdawala, viroloog aan de Emory Uniersity School van Atlanta in het wetenschappelijk tijdschrift Nature. "Dit is waanzinnig hoog." Eerder werd er ook al vogelgriep aangetroffen in 1 op de 5 zuivelstalen die werden verzameld in 17 Amerikaanse staten. Bovendien blijkt het virus urenlang te overleven in verse melk.
Het verklaart hoe het komt dat de voorbije maanden steeds meer Amerikaanse koeien besmet bleken met H5N1-vogelgriep. Tot nu toe zijn er besmettingen vastgesteld in een tachtigtal kuddes in 9 staten en andere zoogdieren op boerderijen, zoals katten en zelfs een wasbeer. Ook 3 boerderijmedewerkers raakten besmet (en genazen).
Morsig
Het H5N1-virus blijkt zich, tot verrassing van virologen, te kunnen binden aan receptoren in cellen in de melkklieren van koeien. Rauwe melk wordt daardoor een erg efficiënte besmettingsbron. Met zulke hoge concentraties virus volstaat een relatief laag aantal besmette koeien om een grote hoeveelheid melk van dezelfde boerderij te infecteren.
Bovendien kunnen koeien elkaar gemakkelijk besmetten bij het melken, zegt Lakdawala, bijvoorbeeld wanneer de melkapparatuur niet grondig gedesinfecteerd wordt. En melken is nu eenmaal een morsige activiteit, zegt Lakdawala. In het wetenschappelijk tijdschrift Scientific American vertelt ze in kleurrijke bewoordingen hoe ze een boerderij bezocht en haar "gezicht vol melk spetterde, want dat gebeurt daar nu eenmaal".
Het klinkt misschien wat griezelig, vogelgriep in melk, maar eigenlijk is het goed nieuws, zegt de Duitse viroloog Martin Beer in Nature. Het maakt de verspreiding gemakkelijker in te dammen dan als de besmetting via de lucht zou gebeuren, zoals bij vogels wél het geval kan zijn. Dat kan bijvoorbeeld door apparatuur beter te ontsmetten en beschermende kledij te voorzien voor de arbeiders.
Risico voor volksgezondheid laag
Voorlopig lijkt de situatie onder controle. Er raken relatief weinig mensen besmet. Bovendien wordt melk in de winkel vooraf verhit, waarbij het virus onschadelijk gemaakt wordt. Het Amerikaanse Centrum voor Ziektepreventie en -bestrijding (CDC) schat het risico voor de volksgezondheid in als "laag", maar zegt de situatie van nabij op te volgen.
Want er is wel degelijk reden tot waakzaamheid, zei viroloog Johan Neyts in april al, toen bleek dat steeds meer koeien besmet raken. Niemand zit te wachten op een nieuwe pandemie zoals het coronavirus. Alvast in de VS zal risicopersoneel uit de zuivel- en pluimveesector daarom gevaccineerd worden.
0 件のコメント:
コメントを投稿