Was u verrast door de aankondiging van de ECB?
(lacht) “Neen, de renteverlaging met 25 basispunten (of dus 0,25 procent tot 3,75 procent, PG) was voorspeld. De ECB probeert de financiële markten goed voor te bereiden op zo’n beslissing om geen extra volatiliteit te creëren, zeker niet in een economie die nog onder invloed van de vele crises is.
“Algemeen verwacht de markt dat de ECB de rente nog zal verlagen, in totaal met 65 basispunten dit jaar. ‘Klopt dat?’, wilden journalisten van Lagarde weten op de persconferentie. Zij bleef bij haar standaardantwoord, dat de ECB alles meeting per meeting bekijkt en zich zal baseren op data.”
Viel er dan überhaupt nieuws te rapen vandaag?
“Ja, de ECB benadrukte sterk dat ze de verwachtingen voor de inflatie met 0,2 procent naar boven heeft bijgesteld voor dit jaar. Ze verwacht dus dat de inflatie pas in de tweede helft van 2025 zal dalen richting 2 procent, het doel dat ze voor zichzelf vooropstelt (in mei bedroeg de inflatie in de eurozone 2,6 procent en de Belgische 3,6 procent, PG).
“Ook daar kwamen veel vragen over: ‘Is het dan nu het moment om de rente te verlagen?’ Lagarde verdedigde zich door te zeggen dat de ECB veel meer vertrouwen heeft in haar voorspellingen op de middellange termijn. De economen van de ECB blijven meer onzeker over wat de inflatie de komende maanden zal doen. ‘A bumpy road’, noemde Lagarde dat. Dat is toch opvallend.”
Houdt die redenering steek?
“Dat is koffiedik kijken. Er kan nog veel gebeuren. Anderzijds, op basis van wat er nu voorligt, ziet de ECB wel dat de looninflatie - een sterke drijver van de diensten- en kerninflatie - aan het aftoppen is. We zouden de komende maanden dus moeten zien dat de toename van de lonen afzwakt.
“Ook wees Lagarde erop dat we in oktober van 2022 nog met een inflatie van 10,6 procent zaten. Die is in september van vorig jaar naar 5,2 procent gedaald en ligt nu dus op 2,6 procent. De inflatie is dus al serieus teruggebracht.”
U zei het al: iedereen verwacht dat de rente nog verder daalt dit jaar. Is dat realistisch?
“Ja, dat lijkt mij wel. Toch zolang er geen grote geopolitieke risico’s bij komen. Het zijn onvoorspelbare zaken als de oorlog in Oekraïne of Gaza die de inflatie kunnen opdrijven.
“We zien ook dat de economie relatief goed standhoudt. De inflatie is dan wel hardnekkig, de ECB ziet in haar data geen indicatie dat ze plots terug sterk zou stijgen. Al denk ik ook dat ze geen al te grote voorspellingen wilt doen na de kritiek dat ze twee jaar geleden niet had ingeschat dat de inflatie zoveel zou stijgen.”
Wat betekent dit, bijvoorbeeld voor spaarders?
“Laat ons zeggen dat er in elk geval geen opwaartse druk meer zal zijn op deposito- of spaarrentes. Al weten we allemaal dat de banken nog marge hadden. Die hebben ze waarschijnlijk nog altijd.
“Tegelijk zitten we in België in een unieke situatie doordat in september 22 miljard euro vrijkomt als de staatsbon verloopt. Banken zullen dus hun interestvoeten nu niet laten zakken. Wat na september? Dat wordt een interessante periode. Elke bank zal proberen om het vrijgekomen spaargeld binnen te halen. Nu al is duidelijk dat banken met elkaar in concurrentie zullen treden en enorme reclamecampagnes starten.”
Wat betekent de rentedaling voor woonkredieten?
“Daar speelt de langetermijnrente. Die was al langer gezakt door de verwachte dalingen van de ECB-rentevoeten in de toekomst. Die verwachtingen zitten al in de rentevoet verrekend. Tegenover vorige week zullen woonkredieten dus niet fiks dalen. Op lange termijn zie ik dat wel gebeuren als de ECB verder versoepelt.”
0 件のコメント:
コメントを投稿