Minister van Energie Tinne Van der Straeten zegt dat haar kabinet inderdaad opmerkingen heeft overgemaakt over een voorlopig document van het Internationaal Energieagentschap (IEA), maar dat dat de normale gang van zaken is. Ze reageert daarmee op beschuldigingen van haar Vlaamse ambtgenoot Zuhal Demir.
Even terug naar gisterenavond. In Terzake Kies 24 haalt Vlaams minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) een document boven dat zou moeten bewijzen dat haar federale collega Tinne Van der Straeten (Groen) druk heeft uitgeoefend op het Internationaal Energieagentschap (IEA) om een aanbeveling aan ons land over de verlenging van onze nucleaire capaciteit te laten vallen.
In een voorlopig document uit mei 2021 zou het agentschap aanbevolen hebben om scenario's te voorzien om na 2025 meer nucleaire capaciteit te voorzien. In de definitieve versie van het document (maart 2022) is die aanbeveling geherformuleerd en ligt de nadruk op het uitbreiden en versterken van hernieuwbare energievoorzieningen.
Volgens Demir heeft Van der Straeten de passage "eenzijdig en doelbewust geschrapt". "Er is een bilateraal contact geweest tussen het kabinet en het Internationaal Energieagentschap en men heeft bewust de paragraaf geschrapt. Ik vind dat 'not done'. Als minister moet je handelen in het algemeen belang en niet dogmatisch je partijprogramma doorvoeren."
Normale gang van zaken?
Minister Van der Straeten nuanceert de uitspraken van Demir vandaag. Van manipulatie of druk uitoefenen is geen sprake, luidt het. "Daar is niks van aan. Het Internationaal Energieagentschap heeft (in 2021, red.) inderdaad een document overgemaakt. Elke bevoegde minister voor Energie heeft daar opmerkingen kunnen over maken. Dat heb ik gedaan, maar dat heeft ook minister Demir zelf gedaan. Daarna is het aan het IEA om die opmerkingen te beoordelen en al dan niet mee te nemen in het finaal rapport."
Van der Straeten erkent dat haar kabinet ook opmerkingen heeft gemaakt over de bewuste gewijzigde passage. "Het federale niveau is bevoegd voor de bevoorradingszekerheid. Dat is een ernstige zaak en daar nemen we geen enkel risico mee. We hebben aan het IEA laten weten hoe het kernenergiebeleid eruit ziet in ons land en dat heeft het agentschap mee beoordeeld in zijn finaal rapport."
Volgens Van der Straeten probeert Demir met de beschuldigingen de aandacht af te leiden van de dingen die niet goed gaan in het Vlaams beleid. "Denk maar aan het stikstofdossier."
Gewijzigde context
Luc Pauwels, energiespecialist bij VRT NWS, bevestigt dat kabinetten - soms in weinig genuanceerde bewoordingen en vanuit een bepaalde ideologie - agenda's proberen door te drukken, maar dat het aan het Internationaal Energieagentschap is om te beoordelen wat daar allemaal van aan is.
In dit specifieke geval wijst Pauwels ook op de gewijzigde context tussen het moment waarop het voorlopige document werd opgesteld en het moment waarop het finale rapport werd gepubliceerd. Tussen mei 2021 en maart 2022 heeft de Belgische regering onder meer besloten om de 2 jongste kerncentrales langer te laten draaien en was er ook al een eerste geslaagde CRM-veiling.
0 件のコメント:
コメントを投稿