2024年6月1日土曜日

Hackers stelen gegevens van 500 miljoen klanten van Ticketmaster - De Standaard

Ticketmaster kreeg al veel kritiek bij de verkoop van tickets voor Taylor Swifts Eras-tournee.© AFP

Een hackergroep heeft ingebroken in de systemen van Live Nation, en eist losgeld. De hack komt op een vervelend moment voor Live Nation, dat onder vuur ligt omwille van vermeende monopoliepraktijken.

reuters, belga, kls

Het Amerikaanse concern Live Nation, moederbedrijf van concert- en ticketplatform Ticketmaster, heeft bevestigd dat het bedrijf is gehackt. Dat blijkt uit een document dat persbureau AFP kon raadplegen.

In een melding bij de U.S. Securities and Exchange Commission (SEC) meldde Live Nation dat het “ongeautoriseerde activiteiten” had gevonden in een cloud-database van een derde partij, die voornamelijk gegevens van Ticketmaster bevatte. Het bedrijf werkt samen met forensische onderzoekers om de zaak te onderzoeken.

De weinig bekende cybercrimegroep genaamd ShinyHunters vorige week dat het de gegevens van meer dan 500 miljoen Ticketmaster-klanten had gestolen. De groep publiceerde het bewijs van de hack op het dark web. In ruil eisten ze cybercriminelen 500.000 dollar. Live Nation noemde ShinyHunters niet in zijn SEC-indiening.

Live Nation zei in de melding op 27 mei dat “een criminele bedreigingsactor beweerde bedrijfsgebruikersgegevens te koop aan te bieden op het dark web.” Livenation zegt gespecialiseerde bedrijven te hebben ingeschakeld om de aard van de inbreuk vast te stellen.

De gestolen gegevens zouden namen, adressen, e-mails, telefoonnummers en de laatste vier cijfers van de creditcardnummers van klanten bevatten. “We werken eraan om het risico voor onze gebruikers en het bedrijf te beperken, en hebben de gerechtelijke instanties op de hoogte gebracht en werken met hen samen,” zei het bedrijf. “Indien van toepassing, informeren we ook regelgevende autoriteiten en gebruikers over ongeautoriseerde toegang tot persoonlijke informatie.”

De inbreuk komt op een moment dat de concertpromotor te maken heeft met regelgevende druk vanwege mededingingsproblemen. Vorige week werd Live Nation geconfronteerd met de eerste van waarschijnlijk een reeks consumentengedingen, nadat de Amerikaanse overheid en verschillende staten een rechtszaak aanspanden om het bedrijf op te splitsen. Ze betoogden dat Live Nation en Ticketmaster illegaal concertticketprijzen opdrijven. De problemen voor Live Nation begonnen nadat er veel kritiek kwam over de verkoop van kaarten voor de Eras-tour van superster Taylor Swift in de VS. Ticketmaster kon de toeloop niet aan, waardoor veel fans niet aan een kaartje geraakten. Er was ook kritiek over de hoge ticketprijzen. Ook Swift zelf maakte misbaar over de gang van zaken.

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiMWh0dHBzOi8vd3d3LnN0YW5kYWFyZC5iZS9jbnQvZG1mMjAyNDA2MDFfOTM3MjMzMjjSAQA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿