Een combinatie van stijgende grondstofprijzen, een toenemende concurrentie én de coronacrisis: dat ligt aan de basis van de malaise bij Ontex, de luierfabrikant die 500 banen schrapt in Eeklo en Buggenhout. Nochtans leek het het bedrijf tien jaar geleden nog voor de wind te gaan en kon het jaar na jaar winstcijfers optekenen. Hoe kon het zo fout lopen?
Ontex wordt in 1979 opgericht in Buggenhout. Aanvankelijk produceert het daar incontinentieproducten voor Belgische rusthuizen en ziekenhuizen. Tijdens de jaren 80 breidt Ontex zijn portfolio uit naar onder andere de productie van luiers en maandverband.
De jaren erop start het bedrijf ook activiteiten in het buitenland op. Het koopt distributie- en productiefaciliteiten in verschillende landen in Europa. Ook in België zelf groeit Ontex, waar het een productievestiging bouwt in Eeklo en kantoren in Zele. Al snel groeit Ontex uit tot de grootste Europese producent van luiers en maandverband en opent het ook vestigingen buiten Europa.
In 2010 komt de groei van Ontex in een stroomversnelling, zegt Tom Simonts, financieel econoom bij KBC. Het bedrijf wordt van de beurs gehaald door de investeringsbedrijven Goldman Sachs Capital Partners en Texas Pacific Group. “Dat is een belangrijk moment, omdat bedrijven in privéhanden meer gericht zijn op groei. Onder dat bewind zijn er veel internationale investeringen gedaan. Er is toen echt een turbo op dat bedrijf gekomen.”
Al jaren problemen
Nog eens 4 jaar later trekt Ontex terug naar de beurs. Aanvankelijk gaat dat goed, maar al snel is het beginnen mis te lopen voor het bedrijf. Het krijgt te kampen met een toenemende concurrentie, waardoor de winstmarges afnemen. Tegelijkertijd worden grondstoffen duurder en stuiken de wisselkoersen in sommige landen waar Ontex actief is in elkaar.
Daarna incasseert Ontex rake klappen tijdens de coronacrisis. “Dat was een heel moeilijke periode voor hen, omdat grondstofprijzen zijn beginnen te stijgen. Ze hadden ook wat contracten die het niet zomaar toelieten om de prijzen aan te passen”, zegt Simonts.
“Door al die zaken krijg je de situatie die we de voorbije 3 jaar gezien hebben, namelijk een bedrijf met heel veel schulden. Vooral het jaar 2022 was heel moeilijk. Toen hing het bedrijf aan een zijden draadje.”
Ook in het buitenland wordt bespaard
Om dat op te lossen, ziet Ontex zich genoodzaakt om een aantal buitenlandse vestigingen te verkopen. Vorig jaar slaagt het erin de Mexicaanse en Algerijnse tak te verkopen, waarna ook de activiteiten in Pakistan er dit jaar aan moesten geloven. Het bedrijf zoekt ook kopers voor de takken in Turkije en Brazilië.
Ook in België dreigen al langer ontslagrondes. Vorig jaar was het bedrijf van plan om de weekenddienst in Buggenhout in te krimpen. 26 mensen dreigden toen hun baan te verliezen, maar na een staking van het personeel verdwenen uiteindelijk slechts 6 jobs.
Bijna 500 jobs verdwijnen
Uiteindelijk heeft Ontex vandaag aangekondigd dat bijna de helft van de jobs in België dan toch gaat sneuvelen. De productievestiging in Eeklo sluit de deuren volledig. 349 mensen verliezen daar hun baan. In Buggenhout dreigen nog eens zo’n 140 jobs te verdwijnen. Dat doet Ontex naar eigen zeggen om het hoofd te bieden aan de hoge productiekosten in ons land.
De productie die momenteel nog in Eeklo plaatsvindt, zal verhuizen naar andere fabrieken in Europa. Ook een deel van de productie in Buggenhout gaat naar het buitenland. Op de site zelf zal meer ingezet worden op automatisering en onderzoek. Ook de commerciële tak blijft in Buggenhout.
Het was herstructurering na herstructurering na herstructurering
De besparingen komen volgens de vakbonden niet volledig onverwacht. De voorbije jaren was het “herstructurering na herstructurering na herstructurering", zegt vakbondsman Carl De Clercq van de christelijke vakbond ACV aan Belga. “Maar deze keer is het wel een héél zware ingreep.”
Hoewel dat voor de werknemers die hun baan verliezen wellicht geen soelaas biedt, zegt Simonts dat het ergste nu wel achter de rug is. “Dit bedrijf heeft veel zwarte sneeuw gezien. Maar nu hebben ze hun balans terug onder controle. De komende jaren gaan ze hun winst terug zien toenemen. Het lijkt er ook op dat die schulden zullen worden afgebouwd.”
0 件のコメント:
コメントを投稿