2024年6月1日土曜日

Groep achter schoenwinkelketen Bristol vraagt gerechtelijke reorganisatie aan en houdt grote uitverkoop - VRT.be

De Euro Shoe Group, de vennootschap achter de schoenen- en kledingwinkels Bristol die vroeger onder andere bekend stond als Shoe Post, vraagt bij de rechtbank van Hasselt een gerechtelijke reorganisatie aan. Daarmee hoopt het bedrijf een overnemer of overnemers te vinden "om de werkgelegenheid maximaal te behouden". Dat heeft de groep met 117 winkels in België aangekondigd.

Euro Shoe Group - dat gevestigd is in het Limburgse Beringen - had jarenlang zwaar te lijden onder de winkelsluitingen tijdens de coronacrisis en stijgende huur- en energiekosten. In 2022 leek er beterschap op komst met de eerste operationele winst in jaren. Maar sinds het najaar van 2023 gaat het weer bergaf.

"Eigenlijk is alles begonnen met de coronacrisis in 2020, waarna we heel snel een sterk transformatieplan hebben gelanceerd. Helaas werden we telkens gesaboteerd door opeenvolgende crisissen. Dit jaar zijn we in een perfecte storm terecht gekomen. Met een enorm dalende consumentenvertrouwen, een natte  koude zomer en een te warme winter. De hele markt heeft dan klappen gekregen", zegt CEO Elise Vanaudenhove. "De omzetten bleven almaar dalen. En als je dan geen buffers hebt, gaat het heel snel. We staan vandaag niet sterk genoeg om die klappen zelf verder te kunnen opvangen. Vandaar dat we op zoek gaan naar overnemers."

De kans is dan ook groot dat de zoektocht naar een overnemer een impact zal hebben op het personeelsbestand binnen de groep én in de winkels. "We zullen er alles aan doen om - bij goedkeuring van de gerechtelijke reorganisatie - werkgelegenheid te behouden door op zoek te gaan naar overnemers die maximale jobs verzekeren, of door onze medewerkers actief te begeleiden bij de zoektocht naar een nieuwe baan", zegt Vanaudenhove daarover. De gerechtelijke reorganisatie zou de groep ook even wat tijd en financiële ademruimte geven om de overlevingskansen van het bedrijf - en het jobbehoud - te maximaliseren.

In de loop van volgende week uitverkoop

De groep wil samen met een gerechtsmandataris op zoek gaan naar "potentiële overnemers in het brede retaillandschap voor het geheel of delen van de organisatie". Vanaf volgende week plant Bristol een uitverkoop in de winkels "ook om de continuïteit tijdens het proces te garanderen". "De communicatie daarover zal de komende dagen gebeuren", verzekert Vanaudenhove. "En de uitverkoop zal ook gebeuren met flinke kortingen."

Euro Shoe Group, een familiebedrijf dat in 1925 werd opgericht, heeft een 170-tal werknemers op het hoofdkantoor in Beringen. De winkels in ons land worden uitgebaat door zelfstandige ondernemers. De organisatie in Nederland, met een 80-tal winkels, is niet bij de gerechtelijke procedure betrokken.

Foto: Bristol

Adblock test (Why?)

Read Again https://news.google.com/rss/articles/CBMiaWh0dHBzOi8vd3d3LnZydC5iZS92cnRud3MvbmwvMjAyNC8wNS8zMS9zY2hvZW5lbndpbmtlbGtldGVuLXZyYWFndC1nZXJlY2h0ZWxpamtlLXJlb3JnYW5pc2F0aWUtYWFuLWVuLWhvL9IBAA?oc=5

0 件のコメント:

コメントを投稿