2018年11月28日水曜日

Euronext: KBC en Euronav slaan munt uit fanmail - De Tijd

De Bel20 hield goed stand, ondanks de coupon van AB InBev. KBC ging hoger nu Morgan Stanley de bank op zijn eindejaarslijstje zet.

De Bel20   koerste 0,3 procent hoger op 3.484 punten. Dit ondanks het voorschotdividend van 80 cent dat dinsdag bij AB InBev   van de koers afging. De biergigant steeg zelfs 0,04 euro of 0,1 procent naar 67,34 euro. 

Morgan Stanley krikte in een update over de Europese financiële sector het advies voor bank- en verzekeringsgroep KBC   op tot 'kopen'. Het koersdoel gaat slechts licht hoger naar 79,60 euro maar dat is na de koerszwakte van de voorbije maanden nog altijd duidelijk boven de huidige beurskoers (63,60 euro).  

Samen met HSBC, Credit Agricole en Santander biedt KBC volgens het beurshuis 'structurele bescherming' tegen een groeivertraging, onder meer via een solide dividend. De bank- en verzekeringsgroep kon beleggers met zijn derdekwartaalrapport charmeren met een behoorlijke toename van de netto rente-inkomsten, ondanks het aanhoudende nulrentebeleid. De netto rente-inkomsten stegen jaar op jaar 2 procent, met dank aan stevige kredietvolumes en een hogere rente in Tsjechië. 

Dat laatste is belangrijk, want die nul zal niet snel verdwijnen. Mede als gevolg van uitspraken van voorzitter Mario Draghi houden steeds meer economen er rekening mee dat de Europese Centrale Bank pas in 2020 afstapt van het nulrentebeleid. 

Het aandeel KBC trok 1,2 procent hoger naar 63,60 euro. 

Nog een opvallende stijger in de Bel20 was Proximus  . De telecomoperator ging opnieuw 0,8 procent hoger en is met een klim van 24 procent veruit de best presterende Bel20'er in de tweede jaarhelft. Het contrast met de beroerde eerste jaarhelft, toen het aandeel hard onderuit ging uit vrees voor de komst van een nieuwe telecomspeler in België, is groot. 

Maandag boekte de hele sector - Proximus incluis - een late rally na een bericht op Reuters. Het persbureau meldde dat de Europese Commissie weinig graten zou zien in een fusie van de Deutsche Telekom-dochter in Nederland met de Nederlandse Tele2-dochter, wat het aantal spelers bij de noorderburen van vier naar drie zou verminderen. 

Kepler Cheuvreux heeft zijn koersdoel voor tankerrederij Euronav   in een klap nagenoeg verdubbeld: het gaat van 7,50 naar 14,50 euro. Ook het advies gaat de hoogte in, van ‘houden’ naar ‘kopen’.

De reden hiervoor is dat de analisten vanaf 2020 een nieuwe cyclus in de tankervaart verwachten die een hele tijd zal duren. De voornaamste reden hiervoor is dat de Verenigde Staten vanaf 2019 voor het eerst meer olie zullen uitvoeren dan invoeren, en dat die exportvolumes nog zullen toenemen in de komende jaren. Dit zal voor een grondige verschuiving van de scheepvaartroutes zorgen, met meer werk voor olietankers.

De vrachttarieven zullen een extra boost krijgen van de IMO 2020-regelgeving, die bedoeld is om de sterk vervuilende uitstoot van scheepsmotoren te verminderen. Reders zullen op hun schepen ofwel scrubbers moeten installeren die de uitlaatgassen zuiveren, ofwel overschakelen op zwavelarme (en dus duurdere) fuel. In ieder geval zullen er met IMO 2020 hogere kosten gepaard gaan, die zullen weerspiegeld worden in de vrachttarieven.

Het enige wat roet in het eten zou kunnen gooien, is een verdere escalatie van de Amerikaans-Chinese handelsoorlog. Het beurshuis denkt dat de beste, meest winstgevende oplossing voor beide partijen echter ligt in meer Amerikaanse uitvoer, eerder dan in minder Amerikaanse invoer.

Let's block ads! (Why?)

Read Again https://www.tijd.be/markten-live/nieuws/aandelen/euronext-kbc-en-euronav-slaan-munt-uit-fanmail/10073523.html

0 件のコメント:

コメントを投稿